Odżywianie - Jak odchudzić szczura?
Tatyka - Pon Lis 03, 2008 18:10
ja właśnie dziś kupiłam te karmę w zoologu. 800g 10 złoty, aczkolwiek sprzedawca powiedział, że jest to karma pełnowartościowa. mam nadzieję, że dobrze wybrałam...
Z czego pamiętam to moje myszy dostawały taką karmę, ale, że mam małych wybrzydzaczy sama im robię mieszanki.
Layla - Pon Lis 03, 2008 18:39
Właśnie pogoniłam Omara dając mu chusteczkę higieniczną. On uciekał z nią w zębach a ja goniłam To on jednak czasem biega, tylko bodźców potrzebuje Ale dieta też potrzebna
Oli - Pon Lis 03, 2008 22:15
Layla napisał/a: | To on jednak czasem biega, tylko bodźców potrzebuje |
Super. Ziarnko do ziarnka i uzbiera się miarka spalonego tłuszczyku.
Andzia - Śro Gru 03, 2008 23:32
No dobra... ponieważ mam zamiar poważnie zabrać się za diete moich chłopców. Chodzi głównie o Genta (700g) to mam pytanie Chłopcy zawsze dostawali coś mokrego. Gerberów nie daje już dawno. Sama gotuje, a reszta to owoce, warzywa, czasem jogurt. Czy mogę zmniejszać to stopniowo? Dawać teraz co dwa dni? potem co 3? chodzi mi o to żeby nie spowodować gwałtownych zmian w diecie i im nie zaszkodzić.
Oli - Czw Gru 04, 2008 23:35
A co mają jako karmę podstawową? I czy Ty im codziennie coś gotowałaś? Jeśli możesz to sprecyzuj co to było.
Andzia - Czw Gru 04, 2008 23:54
Oli, karmy z reguły mieszam. Mało już dodaje wtedy od siebie. Teraz np. pomieszany prestige i JR (uczta szczura) już bez dodatków. Codziennie miały coś na kolacje. Czasem były to ogórki, czasem marchewka, pomidor, papryka, różne warzywa i owoce, jogurt, no i gotowane np. marchewka, seler, pietruszka, cebulka (mało) ryż i kurczaczek (też nie za wiele) albo szpinak z ziemniakami, kaszą, jajkiem. To wszystko oczywiście było bardzo zamienne. Podałam teraz cały jadłospis z jakim miały styczność. To nie jest zjadane w przeciągu tyg Wiem że to i tak nie za dobrze i powinnam dawać rzadziej takie mokre jedzonko (głównie o Genta chodzi) i dlatego chciałabym jakoś płynnie zniwelować ilość mokrego do 3 razy w tyg
Oli - Pią Gru 05, 2008 00:08
Utnij całkowicie jakiekolwiek mokre (ewentualnie może być ogórek, pomidor, inne warzywa ale nie gotowane a surowe) i pozostaw ich na samym suchym. Jeśli dostawali coś tylko jako dodatek, to nie spowodujesz tym żadnego rozstroju jeśli przestaniesz im to dawać nagle. U Twoich chłopców bardzo wyraźnym problemem jest ilość jedzenia, nie jakość. Mogą początkowo być niezadowolenia z tego, że im tak ukróciłaś racje żywieniowe, ale to mija.
Andzia - Pią Gru 05, 2008 00:19
Oli napisał/a: | Mogą początkowo być niezadowolenia z tego, że im tak ukróciłaś racje żywieniowe, ale to mija. |
oj będą fochy ale przyznam że mnie to nie interesuje tak mocno jak ich zdrowie
Oli, uciąć całkowicie mam zamiar ale chciałabym to zrobić mniej gwałtownie. Myśle że jak przez okres dwóch tyg. będą dostawali zmniejszone ilości co 3 - 4 dzień to nie będzie problem. W sumie nie ma oznak chorób, ale dało mi do myślenia to co powiedziała Pani doktor po sekcji Tina i to jakie może to mieć skutki za jakiś czas.
Myślisz że karmy suche które podaje w pełni pokryją ich zapotrzebowanie?
Oli - Pią Gru 05, 2008 00:27
Andzia napisał/a: | Myślisz że karmy suche które podaje w pełni pokryją ich zapotrzebowanie? | Myślę, że nawet za bogate są. W tym sensie, że obie są pełnowartościowe.
Co do odstawienia mokrego, to szczury mają układ pokarmowy bardzo podobny do ludzkiego - są wszystkożerne, więc u nich gwałtowne odstawienie jakiegoś pokarmu czy wprowadzenie czegoś nowego nie wywoła takich sensacji, jak u psa, kota, czy królika, których pożywienie jest bardziej ukierunkowane na jeden rodzaj. Ja swoim szczurom np. raz na miesiąc daję jajko - każdy dostaje po jednym przepiórczym dla siebie. Na co dzień dostają tylko suchą karmę i zioła, część ze szczurów nawet nie dostaje mieszanki, a granulat. U psa prowadzonego na suchej karmie, podanie takiego jajka (oczywiście ilość proporcjonalna do wagi) mogłoby spowodować biegunkę, ale szczurom nic nie powinno się stać i nie ma tak naprawdę takiej potrzeby. Co innego jak byś im dawała głównie gotowane i chciała zmienić to nagle na suchy pokarm.
Andzia - Pią Gru 05, 2008 00:33
Oli napisał/a: | szczury mają układ pokarmowy bardzo podobny do ludzkiego - są wszystkożerne, więc u nich gwałtowne odstawienie jakiegoś pokarmu czy wprowadzenie czegoś nowego nie wywoła takich sensacji |
yhm nie wiedziałam. Dziękuje Mam nadzieje że im fochy przejdą. Raz na jakiś czas dostaną coś ugotowanego w ramach smakołyku a poza tym będzie suche i już.
Oli - Pią Gru 05, 2008 00:39
To jest mniej więcej tak jakby człowiek jedzący codziennie różne rzeczy i np. na kolację codziennie jogurt, nagle przestał jeść te jogurty przy dalszym niezmienionym odżywianiu. Rozwolnienia nie dostanie.
Anonymous - Pią Gru 05, 2008 09:59
Andzia, ja ci radzę zmienić trochę karmę podstawową. Z tego co pamiętam twoja mieszanka ma sporo takich rzeczy jak orzechy, nasiona, banany suszone, itp. To wszystko jest raczej tuczące. Ja bym postawiła ma warzywa i owoce (bez bardzo słodkich owoców i warzyw typu ziemniak), świeże wraz z karmą bez w/w dodatków.
mysza-77 - Śro Gru 31, 2008 12:16
Ja mam podobny problem. Będąc u pani weterynarz z okazji świerzbowca u jednej z moich szczurzyc (tej szczuplejszej) dowiedzialam sie przy okazji że muszę ją odchudzić - bo jak na samicę waży za dużo - 450 ...hmm... od razu pomyślałam o drugiej, która jest w domu i przy najbliższej okazji wybrałam sie z grubszą do wetki no i chwila prawdy nastąpiła - 600 :/Od wczoraj są obie na diecie (czyli na suchym pokarmie - mieszanka z vitapolu dla szczurów) Do tej pory jadły co tylko dostały od rodziców - codziennie jakieś pyszności a to sałatki troche, a to makaron gotowany, kapustka, kukurydza z puszki było tego codziennie bardzo dużo że przestały całkowicie jeść suchy pokarm. Pomyślałam wiec, że jeśli odstawie calkiem te dodatki (musze pilnować bardziej rodziców żeby znów nie dokarmiali biednych"wygłodzonych" wiszących na klatce szczurzyc) a bedą karmione pełnowartościową karmą suchą na pewno zrzucą troche sadła szczególnie na tej grubek mi zalezy, bo juz jest tak otyła że malo sie rusza raczej czołga się na brzuszku Pierwszy dzień buntu już daje znać o sobie ...miska z suchym wywrócona, wszystko rozsypane po klatce a rodzice, słysze od rana - jak Ty je głodzisz...Mam nadzieje że nikt mi ich po za plecami nie będzie dokarmiał i po miesiącu jakiś efekt bedzie widoczny a i dziewczynki zaczną jeść suche
wuwuna - Śro Gru 31, 2008 12:30
mysza-77 napisał/a: | (czyli na suchym pokarmie - mieszanka z vitapolu dla szczurów) | To bardzo zła karma, to nie karma to śmieci
Ja polecam na odchudzanie Rat complite Versele-Laga,granulat dobrze zbilansowany, ew. inne karmy Versele-Laga.
Anonymous - Śro Gru 31, 2008 12:37
wuwuna napisał/a: | Ja polecam na odchudzanie Rat complite Versele-Laga, | wunka, ta karma ma sporo tłuszczu i białka, nie jest dobra do odchudzania. Polecany granulat to Rat & Mouse Duo Versele Laga.
|
|
|