Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?
Ninek - Sob Sie 25, 2012 09:50
Liriel, jak sie szczury odpowiednio przetrzyma to sie nauczą ziarna jeść. To jest niezbędny składnik ich diety. Zdecydowanie wole, żeby jadły je nieprzetworzone, niż w postaci chrupek.
klimejszyn napisała, że 'nie ma latających ziaren' i na zdjęciu też ich nie widać.
Kasik - Sob Sie 25, 2012 09:54
No właśnie ja też jestem jakoś sceptycznie nastawiona do chrupek... Wolałabym ziarna mimo wszystko.
Ninek - Sob Sie 25, 2012 10:04
Kasik napisał/a: | No właśnie ja też jestem jakoś sceptycznie nastawiona do chrupek... Wolałabym ziarna mimo wszystko. |
Tyle sie trąbi o nie podawaniu przetworzonego pokarmu, a chrupki to co? To samo, albo i gorsze.
Moje baby też początkowo nie chciały jeść ziaren, wystarczyło je przetrzymać i nauczyły sie, że zjada sie wszystko i dopiero wtedy dostaje sie nowe jedzenie. Tak samo było z poprzednim stadem. Tylko na początku wyrzucałam wszelkie ziarna, jakie mi ogony zostawiały w misce, później dotarło do mnie, że one też są im potrzebne w diecie.
Pewnie i tak zostaniemy przy JR Farm, bo do tej pory to karma, która najlepiej sie u nas spisuje, no ale jestem niepocieszona tym zwiększeniem ilości chrupek...
Liriel - Sob Sie 25, 2012 10:22
Ninek, moje szczury mają 1,5 roku i 3 lata. poprzednie były w podobnym wieku. i nie nauczyły się jeść ziarna tak, żeby nie wyrzucały połowy z miski. nie wydaje mi się, żeby JR Farm było złą marką. ja stosuję zamiennie z Versele Laga. i moim zdaniem to dobre rozwiązanie
unicorn - Sob Sie 25, 2012 13:24
U mnie dziewczyny też zostawiają ziarna.
quagmire - Sob Sie 25, 2012 14:38
Moi chłopcy mają 60% ziaren w mieszance, jakby ich nie zjadali to byliby po prostu głodni. I nie zaliczam do nich np pestek dyni. Tyle jest różnych ziaren. Jedzenie i tak dostają na ściółkę, a 2 razy w tygodniu dostają mniej, żeby mogli dojeść to, co zostało. Najlepiej przed sprzątaniem.
Ninek - Sob Sie 25, 2012 15:45
unicorn napisał/a: | U mnie dziewczyny też zostawiają ziarna. |
Jakby zgłodniały, to by zjadły. Szczur nie jest głupi, żeby sie zagłodzić.
Moje po prostu nie dostają nowego jedzenia, jak nie zniknie większość poprzedniej porcji.
Liriel - Sob Sie 25, 2012 16:22
a mi się mimo wszystko podoba ta karma. może nie jako tylko i wyłącznie podstawowa, ale to fajne uzupełnienie. ja używam na zmianę: 2 razy versele laga, 1 JR Farm.
Nashi - Sob Sie 25, 2012 22:44
Off-Topic: | U mnie nigdy nie doszło do takiej sytuacji, żebym musiała wyrzucać karmę, nawet sobie tego nie wyobrażam. Wystarczy być konsekwentnym i nie dawać nic nowego, póki poprzednia porcja nie zniknie w całości, serio. Może i na początku będą chodziły głodnawe i sfochowane, ale przejdzie im. |
Liriel - Nie Sie 26, 2012 09:21
Off-Topic: | nie wiem dlaczego wywiązał się tu taki offtop odnośnie wyrzucania karmy. przecież chyba u nikogo nie jest tak, że po pierwszym ,,sorcie" kiedy szczury zjedzą np. suszone owoce, to resztę się wyrzuca. napisałam wcześniej, że jak daję JR to znika wszystko. przy innych firmach karma jest wyrzucana z miski w trociny. po przetrzymaniu zjadają też ziarna, ale nigdy się nie nauczyły, żeby jeść wszystko bez problemów.zawsze też robię ,,manewr z byciem konsekwentną" i czekam aż zjedzą wszystko. mój komentarz miał na celu opis nowej uczty (jedzą wszystko jak leci) w porównaniu z innymi karmami (wybrzydzają, ale w końcu jedzą, nie nauczyły się jeść tego, czego nie lubią bez fochania). i tyle. nie stosuję też nowej uczty dzień w dzień, więc mają w swojej diecie ziarna z Verseli Lagi. |
unicorn - Nie Sie 26, 2012 10:00
Ninek, nieraz już robiłam takie głodówki do wykończenia ziaren (w tym to czasie jedna z samic o mało nie zakrztusiła się na śmierć [cały dzień dochodziła do siebie i miała niestety tylko odruchy wymiotne]) przez zjadanie dopiero na drugi dzień dużo przez okres tygodnia potraciły mi na wadze, a tu nie o to chodzi, żeby szczur głodował, bo robię na nim jakieś eksperymenty, "bo ma jeść wszystko". Dużo się przez to nauczyłam i niech jedzą co chcą, jeśli chodzi o karmę, byle było z właściwym składem.
Co do ziaren VL, ja bym nie podawała, 17,5% białka.. Nie wszystko dobrej firmy jest ok.
Ninek - Nie Sie 26, 2012 11:20
U nas VL zostawała połowa, tamtych ziaren ni cholery nie chciały zjadać, nawet przetrzymane (zdecydowanie wolały wtedy jeść LaboFeed). No i kupy niemożliwie po niej śmierdziały
Liriel - Nie Sie 26, 2012 11:31
Ninek, kupuję VL, bo była polecana na forum, no i wygrywała w przypadku moich szczurów z Timą... może powinnam w takim razie zmienić podstawową karmę na jakąś inną?
1kamilla1 - Nie Sie 26, 2012 11:35
U mnie jak były na VL to też kupy strasznie śmierdziały.. Wczoraj zamówiłam Timę, mam nadzieję, że zasmakuje bo wzięłam zapas.
Będę mieszać z Labofeetem, który moje dziewczyny zjadają w trymigu
Ninek - Nie Sie 26, 2012 11:46
Liriel napisał/a: | Ninek, kupuję VL, bo była polecana na forum, no i wygrywała w przypadku moich szczurów z Timą... może powinnam w takim razie zmienić podstawową karmę na jakąś inną? |
Kupiłam z tego samego powodu Później doczytałam, że nie jest aż tak polecana i wiele osób narzeka.
Moim dziewczynom zdecydowanie nie przypasowała. JR jak na razie pasuje im najbardziej, więc przy nim zostaniemy, przynajmniej na jakiś czas. Niedługo będe zamawiała, więc pewnie już tą nową wersje dostaniemy, zobacze jak ona dziewczynom posmakuje
VL Rat Complete też im smakowała, ale po tym to dopiero śmierdziało z klatki
[ Dodano: Sro Wrz 26, 2012 17:35 ]
Nie podoba nam sie nowe JR Farm
Mnóstwo jakiś drobnych pierdoł, których moje baby W OGÓLE nie jedzą. Połowa karmy zostaje w misce. Na razie próbuje je przetrzymać, ale marnie to widze
|
|
|