To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

rudziak - Wto Cze 05, 2012 19:54

ko93 napisał/a:
wyszło na to, że chyba za bardzo rozpieściłam szczury??? a może jednak nie? :)

hmm to co ja mam o sobie pomyśleć... moje dostają świeże jedzenie (porcja różnych rzeczy na misce wielkości małego talerzyka) zwykle dwa razy dziennie (no czasem raz) :lol:

Karmę mają na stałe, raz jedzą wiecej raz mniej, niezależnie od marki.

mmarcioszka - Wto Cze 05, 2012 20:05

rudziak napisał/a:
ko93 napisał/a:
wyszło na to, że chyba za bardzo rozpieściłam szczury??? a może jednak nie? :)

hmm to co ja mam o sobie pomyśleć... moje dostają świeże jedzenie (porcja różnych rzeczy na misce wielkości małego talerzyka) zwykle dwa razy dziennie (no czasem raz) :lol:

Karmę mają na stałe, raz jedzą wiecej raz mniej, niezależnie od marki.
Zazdroszczę Twoim szczurom :roll:
rudziak - Wto Cze 05, 2012 20:15

A jakoś weszło mi to w nawyk :mrgreen: wrzucenie paru przysmaków zajmuje mi dosłownie minutę. Zawsze dostają świeże wieczorem po wybiegu, a jak się wyrobię to też rano.
DorZaw - Czw Cze 28, 2012 15:03

Polecam:
Dropsy dla gryzoni - chłopcy naprawdę je uwielbiają (dostają w nagrodę po kawałeczku jak grzecznie do mnie przyjdą gdy ich wołam ;) )
http://www.zooplus.pl/sho...ni/dropsy/61339
Tima Rattima - baaardzo dobra karma (tak mniemam po pustej miseczce ogoniastych - zostały mi tylko łupinki po słoneczniku)
http://www.zooplus.pl/sho...zury/tima/31175
Puszeczkę Applaws - niby dla kociaków, ale zawartość białka przystępna, a w puszce... rozdrobniona pierś z kurczaka (bardzo ładnie pachniała jak na karmę dla zwierzaków). Ja kupiłam taką - 70g - dałam ją na 2 razy (3 szczury)
http://www.zooplus.pl/sho...ty_probne/93237
Nie polecam:
Versele Laga Rat Nature - nie smakuje szczuraskom, sporo zostawiają w miseczce
Herbal zestaw ziół, suszona gruszka, jabłko - wyrzucona kasa w błoto...

Podkreślam, że jest to moja opinia - każdy szczur lubi co innego :)

Nisia - Śro Lip 04, 2012 21:31

To ja polecam JR Farm Wellness dla szczurów - karma podstawowa. Jest dobrze zbilansowana, nie ma w niej ziaren kukurydzy, czy słonecznika :)
Moje szczury (kolejne pokolenie) zjadają tę karmę prawie od A do Z - poza dodatkami ziołowymi, które ewidentnie im nie smakują :) Może są za bardzo sproszkowane.
Stado, przy którym zmieniałam karmę na tę właśnie, pozostałych karm prawie nie jadło, dużo zostawało w misce.

Inne hity JR Farm u moich ogoniastych to poduszeczki owsiane (wiem, że rozpuszczam szczury, ale są one relatywnie tanie, no i owsiane) i KOLBY. Wszelakie kolby. Jedyne znane mi kolby, które zawierają mało lepiszcza, a dużo treści, a do tego nie mają tłustych składników.

Poza tym uzupełniam im dietę Herbal Petsem Natura Szczura i ciastkami melisowymi (rzadko, jako przysmak). Poza tym dostają raz dziennie jakiś smakołyk - łyżeczkę gerberka (na dwie), trochę kaszy, czy ziemniaczka, albo jajko, jeśli aktualnie gotuję. Bardzo rzadko trochę jogurtu (jogurt dostają w zasadzie tylko z lekami), a dropsa to widzą w ogóle bardzo, bardzo rzadko (raz na kilka miesięcy). Daję też czasem warzywa i owoce, jeśli akurat mam i są z zaufanego źródła.

Ogólnie - nie kupuję dla nich specjalnie jedzenia (poza suchym jedzeniem szczurzym) i nie gotuję dla nich specjalnie. Wredna pańcia jestem :twisted: :twisted:

susurrement - Śro Lip 04, 2012 21:45

DorZaw napisał/a:
Tima Rattima - baaardzo dobra karma (tak mniemam po pustej miseczce ogoniastych - zostały mi tylko łupinki po słoneczniku)
http://www.zooplus.pl/sho...zury/tima/31175

ale ewidentnie tucząca, także jeśli karmisz tylko nią to uważaj. odchudzić trudniej niż zapobiec otłuszczeniu.

Oli - Śro Lip 04, 2012 21:46

Nisia napisał/a:
Ogólnie - nie kupuję dla nich specjalnie jedzenia (poza suchym jedzeniem szczurzym) i nie gotuję dla nich specjalnie. Wredna pańcia jestem
z tego co piszesz, to jeśli już to jesteś wredna, bo na takiej diecie jaką im fundujesz bardzo łatwo je zatuczyć... :wink: wszelkie dodatki takie jak owsiane poduszeczki, ciastka melisowe, gerber, kasza, ziemniaki (!), jajko są tuczące jeśli nie zmniejsza się porcji karmy podstawowej. Kolby i natura szczura powinny być traktowane jako zamiennik karmy, tzn. jeśli im to dajesz to zmniejszasz równocześnie porcję JR Farm. I szkoda, że nie dajesz warzyw i owoców, bo tak naprawdę są one zdrowsze niż poduszeczki, czy gerbery. A jak gotujesz dla siebie kaszę, ziemniaki, to ich nie solisz w ogóle, że tak bez zastanowienia dajesz szczurom?
susurrement - Śro Lip 04, 2012 22:26

Nisia, miałam tę samą refleksję co Oli. szczególnie, że niejednokrotnie czytałam o otłuszczeniu Twoich szczurów, dlatego zupełnie nie rozumiem dlaczego są tak karmione.
Nisia - Czw Lip 05, 2012 23:21

Oli, ja soli nie używam w ogóle, a przypraw bardzo mało. I nie zwracaj się do mnie agresywnie ("tak bez zastanowienia dajesz"), bo takiego tonu zwyczajnie nie znoszę i nie życzę sobie.
Co do tego, że dodatki winny być dodatkami - i tak jest! W porównaniu z tym, czym inni karmią swoje szczury, moje dostają naprawdę niewiele.
A otłuszczenie bym zwalała na co innego. Z tego, co czytam, inni ganiają swoje szczury, żeby się ruszały. Ja raczej pozwalam im na wybieranie, co chcą robić, bo nie mam czasu na ich ganianie.
A do tego - zawsze może się znaleźć gruby osobnik, w każdym stadzie. Po prostu, czasem, natury (i zdrowia - serce na przykład) się nie przeskoczy.
Szpulka w poprzednim domu była inaczej karmiona, a i tak przyszła do mnie nieszczupła. I u mnie nie przytyła.
Co do zaś danych statystycznych o otłuszczeniu moich szczurów. Jeśli macie swoich po naście/dziesiąt, to jeden, czy dwa grube, są małym odsetkiem całego stada. A jeśli ja mam 2-3 szczury?

susurrement - Czw Lip 05, 2012 23:40

Nisia, ale nie ma się co targować, tu przecież chodzi tylko i wyłącznie o zdrowie zwierząt. mi tam wizualnie jest to obojętne, martwię się po prostu o to jak potworny ma to wpływ na długość i jakość życia zwierzęcia.
jolaada - Pią Lip 06, 2012 10:49

Czy Tima rzeczywiście jest taka tucząca? Trochę to odstraszające,ale moje stado jest głównie na Timie i nie są grubaskami. Wszystkie są już dorosłe, to może lepiej zmienić karmę na lżejszą, ale z drugiej strony wagę mają prawidłową, a oprócz Timy dostają głównie warzywa i owoce- przede wszystkim na surowo, trochę zieleniny i cokolwiek innego sporadycznie.
Tima to jedyna karma, którą zjadają prawie w całości, z wyjątkiem tych brązowych kosteczek.

Oli - Pią Lip 06, 2012 10:59

Nisia, po pierwsze nie jestem agresywna, myślę, że sama siebie nakręcasz zupełnie niepotrzebnie. Moje pytanie było zwykłe, podszyte jedynie troską o zdrowie szczurów.

Nisia napisał/a:
Co do tego, że dodatki winny być dodatkami - i tak jest!
nie zrozumiałaś chyba mojej wypowiedzi, nie dosyć, że napisałaś wcześniej, że dostają codziennie te smakołyki (wiem, że nie wszystkie naraz, ale jednak coś codziennie) to ja napisałam, że nie powinny być dodatkami, a zamiennikami. Czyli jeśli dajesz kolbę, ziemniaka, kaszę, to powinnaś odpowiednio mniej dać karmy podstawowej. To właśnie dodatki tuczą. ;)

Natomiast to co się tyczy otyłości u Twoich szczurów, to się nie zgodzę, że jak mamy statystycznie więcej szczurów to te kilka to nie problem, bo u Ciebie większość szczurów była otyła, a nie uwierzę, że masz taki dar przyciągania akurat tych otyłych. Przy okazji - jak szczur ma chore serce to powinien być chudy, a bardzo często choroba serca jest wywołana otyłością, a nie na odwrót. ;)

[ Dodano: Pią Lip 06, 2012 12:01 ]
jolaada, to zależy jak wyglądają mając tę prawidłową wagę. moje szczury na timie teoretycznie nie utyły, ale w praktyce ich ciałka, mimo iż nie grube, czy z nadwagą, to są takie jakby galaretowate, szczury nie są zbite w sobie, tylko ich masę stanowi bardziej tłuszcz niż mięśnie.

quagmire - Pią Lip 06, 2012 11:34

jolaada, do tego niewykastrowane samice zazwyczaj więcej się ruszają i mają lepszą przemianę materii niż samce, więc to możliwe, że mają prawidłową wagę i niekoniecznie musisz im zmieniać karmę.
jolaada - Pią Lip 06, 2012 13:29

Dzięki za podpowiedzi. Czasem chcemy zmienić to co dobre na lepsze i nie zawsze się udaje. Jestem spokojniejsza. Macie spory dar wyciszania moich wątpliwości :mrgreen:
Nisia - Pią Lip 06, 2012 21:51

Oli, Twoja "troska" o zdrowie szczurów zawsze jest podszyta agresją i nadinterpretacją. A przynajmniej jeśli chodzi po moje szczury.
Więc może zrób mi tę uprzejmość - i nie troszcz się o nie :)