To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

Oli - Wto Maj 22, 2012 13:14

istotne też jest jak karma jest wprowadzana, w jakim systemie i przez jaki czas była stosowana zanim właściciel stwierdził, że karma nie smakuje

Ninek, napisalaś by spojrzeć kilka postów wstecz, a w nich ludzie piszą, że szczury nie chciały jeść karmy ;) no i w takim razie kolejny raz pada pytanie z mojej strony - dlaczego nie jest dobra, skoro to nie kwestia niejedzenia? :wink:

pszczoła - Wto Maj 22, 2012 13:25

To ja mam pytanie, dlaczego kwestia niejedzenia karmy przez szczurów nie może być argumentem, że to nie jest świetna karma? Rat Nature śmierdzi, moje szczury nie zjadały niektórych granulek (zielonych?). Widocznie im nie smakowało. Dlaczego w takim razie mam zmuszać szczury do jedzenia czegoś, czego nie lubią, i wydawać pieniądze na karmę, której połowa ląduje w śmietniku. Ludzie też mają swoje preferencje smakowe i to że coś jest zdrowe nie znaczy, że mam to jeść. W moim osobistym odczuciu będzie to niedobre jedzenie :P
Skoro mam wybór, jest wiele dobrych karm, to dlaczego nie dawać szczurom czegoś, co jedzą chętnie i im smakuje?

Oli napisał/a:
to, że szczury nie chcą jeść danej karmy nie znaczy, że jest zła, nie należy się nawet tym kierować w ocenie.

wg mnie można się tym kierować, bo skoro wiele szczurów tej karmy nie lubi to znaczy, że coś w tym jest. I należy się zastanowić przed wydaniem na nią pieniędzy, albo być ostrożniejszym i wziąć trochę na próbę.

Ninek - Wto Maj 22, 2012 13:31

Oli napisał/a:
no i w takim razie kolejny raz pada pytanie z mojej strony - dlaczego nie jest dobra, skoro to nie kwestia niejedzenia? :wink:

Chociażby dlatego, że jest koszmarnie tłusta. Są w niej tony chrupek, których ja nie uważam za zdrowe (a szczury zjadają jako ostatnie albo nie ruszają w ogóle).
Zapach mi sie podoba, ale nic poza tym.

Oli - Wto Maj 22, 2012 13:31

pszczółka, przecież wyraźnie napisałam, że co innego jakość, a co innego smakowitość. I nie należy tych dwóch rzeczy mylić, czy stawiać między nimi znak równości. Oczywiście wybierać należy taką, karmę, która jest i dobra i smaczna dla naszych szczurów, ale według mnie nie można pisać, że jakaś karma jest zła, bo dane szczury nie chcą jej jeść, to nie jest wyznacznik jakości, a smakowitości. Już prędzej zapach, kolor i konsystencja kup jest wyznacznikiem jakości karmy.

pszczółka napisał/a:
wg mnie można się tym kierować, bo skoro wiele szczurów tej karmy nie lubi to znaczy, że coś w tym jest. I należy się zastanowić przed wydaniem na nią pieniędzy, albo być ostrożniejszym i wziąć trochę na próbę
wyrwałaś z kontekstu - nie sugerować się w ocenie jakości, sugerować w ocenie smakowitości, bo smakowitość wiąże się z ekonomią, byśmy nie wyrzucali za dużo niezjedzonej karmy ;) natomiast tak jak mówiłam, o jakości karmy świadczy jej skład jakościowy podany na opakowaniu, skład ilościowy i zróżnicowanie samej mieszanki "wizualne"
pszczoła - Wto Maj 22, 2012 13:37

Okej, już Cię rozumiem ;) W takim razie można powiedzieć, że pod względem smakowitości Rat Nature jest średnia. Ale pod kątem jakości też nie najlepiej jej idzie - jest o wiele za tłusta i ma za dużo białka. A oceniając karmę ocenia się całokształt, więc oba czynniki (smak i jakość) powinno się brać pod uwagę.
Oli - Wto Maj 22, 2012 13:48

pszczółka napisał/a:
A oceniając karmę ocenia się całokształt, więc oba czynniki (smak i jakość) powinno się brać pod uwagę.
tak, jeśli oceniamy ją dla własnego stada, nie jeśli piszemy ocenę ogólną lub należy podkreślić, że jakość taka, a smakowitość taka.

No i niby VL jest tłusta, a moje szczury na niej nie tyły tak jak tyją na timie, co ciekawe, na timie tyją tylko te ze skłonnościami do tycia. jednak młode na rat nature rosły w masę mięśniową, były dorodne i zwarte, na timie widzę, że rosną "tłuszczowo", są mniej zwarte w swej budowie. I patrząc na moje szczury smakowitość rat nature jest bardzo dobra, tak samo jak labofeedB, timy i kilku innych karm poza duo rat&mouse. :lol:

Karena - Wto Maj 22, 2012 17:59

Czy ktoś mógłby mi znaleźć dystrybutora w Polsce karmy Tima Rattima dla szczurów?
Byłoby super, załatwiłabym taniej niż z zooplusa.
:wink:

Nie mam obecnie opakowania z Timy więc sobie nie spiszę niestety (jeśli na etykiecie takie info jest w ogóle ). Mogłam nie wyrzucać ehh

smeg - Wto Maj 22, 2012 18:09

Chyba nie ma dystrybutora w Polsce, jest w Niemczech i dlatego jest dostępna tylko w zooplusie. Możesz spróbować skontaktować się z Oleczką, ona chyba kiedyś próbowała sprowadzić Timę do Gryzolandu.
Karena - Wto Maj 22, 2012 18:16

smeg, Kurcze no tego się obawiałam..
Ebia - Pon Cze 04, 2012 17:06

Ja mam takie pytanie odnośnie karm "no smell". Karmię szczury od ok 1.5 miesiąca Versele Lagą. Kupki są strasznie śmierdzące.. Niezależnie od tego, czy i jakie dostają dodatki. Wiem, że nie sprawię, że szczury staną się bezzapachowe, ale wystarczą 2 - 3 takie kupki i zapach w dużym pokoju jest bardzo intensywny. Jedna robi kupki baaardzo duże i miękkie (te najbardziej czuć). Siuśki nie "pachną" typowo siuśkami. Zapach jest dziwny, nie wiem, jak go określić, jakby duszący, ale już wolałabym zwyczajny zapach moczu. Stąd pytanie, czy na zmianę zapachu moczu i kupek może mieć wpływ karma (szczurki są obecnie zdrowe). Jakie macie doświadczenia z tą karmą?
Oli - Pon Cze 04, 2012 17:11

Ebia, jaką konkretnie karmą, bo VL ma wiele różnych?
Ebia - Pon Cze 04, 2012 17:17

Oli, VL rat complete. Niby na pudełku jest m.in. "odor control"
Oli - Pon Cze 04, 2012 17:22

Ebia napisał/a:
rat complete
to cała odpowiedź na zapach i konsystencję kup ;) ta karma zawiera bardzo dużo mięsa, stąd smrodek. W temacie chyba o zapachu kup o tym pisałam, że ja właśnie z tej karmy zrezygnowałam ze względu na zapach kup. Po kilku dniach od odstawienia kupy zmieniły się nie do poznania - były twarde i mniejsze, a zapach zniknął. To jest dobra karma, ale każda karma zawierająca duże ilości mięsa będzie powodować bardziej intensywny zapach odchodów. Na zapach moczu też może wpływać.

[ Dodano: Pon Cze 04, 2012 18:24 ]
http://forum.szczury.biz/...er=asc&start=30 na dole strony

Ebia - Pon Cze 04, 2012 17:34

Oli, byłam właśnie w trakcie czytania tego tematu, ale dopiero na drugiej stronie :-P
Jaką karmą karmisz swoje ogony? Uwierzę każdej Twojej sugestii. Zapewne przy swojej ilości ogonków masz coś mniej smrodkodajnego :roll: Ja przy VL RC sprzątam klatkę codziennie, a czasami dwa razy na dzień (a mam tylko 2 szczurcie). Nie rozumiem tylko napisu na pudełku "odor control" - specjalnie zwracałam na to uwagę przy kupnie karmy. Wcześniej karmiłam przez krótki czas Virakraftem, zapach kupek był mniej intensywny, zapach moczu był mocny, ale bardziej "swojski", więc dało się go znieść. Z Vitakraftu jednak zrezygnowałam, bo wyczytałam, że nie jest zbyt dobry

Oli - Pon Cze 04, 2012 17:39

Ebia napisał/a:
Zapewne przy swojej ilości ogonków masz coś mniej smrodkodajnego
przy takiej ilości nie ma czegoś takiego :lol:

Ze względu na koszty karmię swoje stada timą rattimą i granulatem labofeed B. Jak miałam mniejsze stado karmiłam VL rat nature i bardzo tę karmę lubię. Obecnie intensywnie zastanawiam się nad JR Farm karmą dla szczura - cenowo zbliżona do timy, ale jakościowo chyba trochę lepsza.