Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?
1kamilla1 - Pon Maj 21, 2012 18:55
ja mam tą z granulatem, mieszkam aktualnie z Zero Classic a na dniach dojdzie mi jeszcze labofeet. Moje lubią tą z Tropifita, chętnie zjadają wszystko (faktycznie trochę zajeżdża karmą dla rybek) , Zero Classic z resztą też. Problem to tylko z Rat Naturę miała, nie chciały za bardzo jeść.
Dolly - Pon Maj 21, 2012 19:18
Kasik no teoretycznie ta sama. Dla mnie ta z ziarnami też wygląda tragicznie, ten granulat to podobno nowsza/ulepszona wersja.
Kasik - Pon Maj 21, 2012 19:23
Dolly napisał/a: | ten granulat to podobno nowsza/ulepszona wersja. | No nie wiem, czy taka nowsza, bo ja ją z półtorej roku temu kupowałam
smeg - Pon Maj 21, 2012 20:23
To ta sama karma, ale chyba od jakiegoś czasu nie ma już tej z ziarnami, po prostu zmienili recepturę. Ja miałam z nią do czynienia przez kilka dni, karmiąc szczury znajomej, ale jakoś mnie nie przekonała. Strasznie drobny ten granulat, bardziej przypominał mi karmę dla myszek i szczury wciągały go w astronomicznych ilościach, więc chyba nie jest zbyt sycący.
Layla - Wto Maj 22, 2012 09:48
Może czas na nową ankietę w temacie?
Cegriiz - Wto Maj 22, 2012 09:50
Layla, jestem za
Ninek - Wto Maj 22, 2012 10:16
Myśle, że to dobry pomysł.
Patrząc na ną byłam przekonana, że to VL to super wybór
smeg - Wto Maj 22, 2012 10:21
Proponuję podzielić Versele Laga na konkretne rodzaje karmy i wywalić z ankiety te niepopularne, na które i tak nikt nie głosuje
Oli - Wto Maj 22, 2012 10:35
Ninek napisał/a: | że to VL to super wybór | bo to jest super wybór ja karmiłam wieloma karmami VL i moje szczury chętnie jadły i pięknie na nich wyglądały (nie tyły), a według mnie np. rat nature najlepiej wygląda ze wszystkich karm jakimi karmiłam moje szczury.
Niamey - Wto Maj 22, 2012 11:32
ja bym jeszcze dodała Labofeed B
mmarcioszka - Wto Maj 22, 2012 12:20
Nowa ankieta to bardzo dobry pomysł.
Ninek, VL (szegolnie Rat Nature) jest dobrą karmą, może akurat Twoim szczurom się nie podoba, ale ma fajny sklad, ładnie wygląda i przyjemnie pachnie, jak dla mnie super
Ninek - Wto Maj 22, 2012 12:54
No to widocznie opinie odnośnie tej karmy są całkiem skrajne. Wystarczy popatrzeć na posty sprzed kilku stron.
Cegriiz - Wto Maj 22, 2012 13:01
U mnie panny nie chciały żadnej VL jeść
Oli - Wto Maj 22, 2012 13:01
Ninek, to, że szczury nie chcą jeść danej karmy nie znaczy, że jest zła, nie należy się nawet tym kierować w ocenie. Prosty przykład - słodkie rzeczy, czy np. czekolada jest często szalenie chętnie zjadana przez szczury, ale to nie jest dobre jedzenie dla nich. To samo z dropsami - nie są wartościowe, a jedzone bardzo chętnie. Jakość karmy właściciel powinien określać po jej składzie jakościowym, wyglądzie i składzie ilościowym (zróżnicowanie). Należy rozróżnić jakość od smakowitości.
Często wystarczy jeden szczur w stadzie, który danej karmy nie lubi, aby nikt nie chciał jej jeść, nawet gdyby im smakowała "w odosobnieniu" od grymaśnika. Moi chłopcy np. jedzą właściwie wszystkie karmy. Mam spore stada (chociaż nie jakieś gigantyczne) i jedyna karma jaka wyraźnie nie szła to było duo rat&mouse, ale to było dawno temu. Obecnie dwa stada jedzą labofeedB i znika wszystko idealnie.
Ninek - Wto Maj 22, 2012 13:10
Nigdzie nie napisałam, że moje szczury jej nie lubią
|
|
|