Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?
Ninek - Pon Maj 07, 2012 11:56
quagmire napisał/a: | Timę dostaniesz w Zooplusie. |
I to mnie dość skutecznie odstrasza A nigdzie indziej nie widze, żeby była...
quagmire - Pon Maj 07, 2012 12:06
Ninek, wydaje mi się, że niepotrzebnie.
Jedyną wado zooplusa ostatnio bywa kurier (GLS), który np nie dzwoni. Ale wysyłki realizują naprawdę szybko.
Ja może miałam wyjątkowe szczęście, ale do tej pory odbywało się bez problemu.
susurrement - Pon Maj 07, 2012 17:32
Ninek, ja niezmiennie polecam JR farm ucztę dla szczura z krabami.
lorelei - Pią Maj 18, 2012 08:09
quagmire napisał/a: | Ninek, dla maluszków możesz spróbować z Timą wg mnie. W ogóle dla samiczek (niewykastrowanych) powinna być ok. Ona ma 7% tłuszczu i niektóer szczurki na niej tyją, ale są karmy, które mają go więcej, więc możliwe, że to kwestia tego, że jest bardzo chętnie zjadana po prostu. Timę dostaniesz w Zooplusie. |
Moje dostają teraz Timę Rattimę (wcześniej dostawały VL Rat Complete) i Nigra mi na niej okropnie przytyła (zarówno przy VL jak i przy Timie dostają do miski mieszankę karmy + musli owocowe pół na pół, ale zakładam, że musli nie prowadzi do otyłości, przy VL i musli nic się nie działo). Przy VL Nigra trzymała wagę i linię. Ona ma 8 miesięcy, jeszcze jest niekastrowana. Ogólnie jak rozmawiałam z dr Rzepką o karmach to raczej Timy nie polecała ze względu na to, że szczur może właśnie po niej przytyć (choć to z pewnością kwestia indywidualna, bo z mojego stada tylko Nigra na Timie przytyła, reszta bez większych zmian - choć wagi też trochę podskoczyły, wcześniej trzymały się na stałym poziomie), natomiast pozytywniejsze myśli szły w stronę VL albo JR Farm.
smeg - Pią Maj 18, 2012 09:56
Musli owocowe takie dla ludzi? Jeśli tak, to właśnie to może je tuczyć. Musli jest słodzone, o wiele za słodkie dla szczurów. Nie powinny w ogóle go dostawać.
quagmire - Pią Maj 18, 2012 10:06
Off-Topic: | Szukałam kiedyś płatków do własnej mieszanki, warunek do 5% cukru. Jedyne jakie znalazłam, nie licząc jakiś ekologicznych kukurydzianych, to te: http://waszakuchnia.pl/va...RANEX_large.jpg
Pasą nas w tym kraju cukrem strasznie |
Ninek - Pon Maj 21, 2012 14:29
Na razie kupiłam VL Rat nature, jest beznadziejna jak dla mnie - wymieszałam z hamster crispy i paroma swoimi dodatkami i jedzą razem z chomikami. Druga to VL Rat Complete, baby sie o nią zabijają
Zobaczymy jak laboratoryjna im będzie wchodziła.
pszczoła - Pon Maj 21, 2012 14:43
Ninek napisał/a: | VL Rat nature, jest beznadziejna jak dla mnie |
Można to zauważyć w wielu stadach. U mnie to również była jedna z gorszych karm.
Chyba znalazłam układ idealny dla siebie (aktualne fundusze) i moich szczurów
Bardzo spodobał mi się Selective, ale z uwagi na cenę oraz brak białka zwierzęcego w składzie, podaję im mieszankę karm:
- Supreme Science Selective (około 1/3)
- Tima Rattima
- JR Farm Wellness-Food Pokarm dla szczurów
- JR Farm uczta szczura light
+ zioła i różne suszki, ale to akurat najmniej schodzi.
Chciałabym całkowicie zrezygnować z Timy, ale nie wiem na rzecz jakiej innej karmy? Tima jest najchętniej zjadana, pięknie pachnie i ma korzystną cenę.
Dolly - Pon Maj 21, 2012 15:36
Ninek napisał/a: | Zobaczymy jak laboratoryjna im będzie wchodziła. | moje nie chciały laboratoryjnej. Uwielbiają Timę, zjadają Rat Pro i moje różne mieszanki ziarnowe - warzywno - owocowo - orzechowe.
Helcia - Pon Maj 21, 2012 15:43
U mnie VL Rat Nature jedzą z wielkim bólem, jak już nic innego nie mają
Za to VL zero classic znika z misek w mgnieniu oka.
quagmire - Pon Maj 21, 2012 15:45
Helcia napisał/a: | VL zero classic znika z misek w mgnieniu oka |
To może na to by pszczółka Timę zamieniła?
klimejszyn - Pon Maj 21, 2012 15:50
u mnie vl classic zero też zawsze było pochłaniane do ostatniego ziarenka przejedliśmy kilka worków 20kg i się nie znudziło.
teraz zmieniłam na ucztę i timę - na początku chętniej jadły timę, teraz ucztę... więc dostają do jednej miski timę, do drugiej ucztę i jedzą to, na co mają ochotę
Ninek - Pon Maj 21, 2012 15:54
Mi sie tima totalnie nie podoba. Jakoś tak ubogo wygląda.
Następnym razem chyba tego JR Farma zamówie.
A z granulatem zobaczymy, mam nadzieje, że im posmakuje.
Kasik - Pon Maj 21, 2012 15:56
Ninek, oj, Tima jak dla mnie wygląda najlepiej ze wszystkich karm, jakie widziałam I pachnie tak ślicznie, że sama czasem podjadam dmuchaną pszenicę, czy coś
Oli - Pon Maj 21, 2012 16:41
Ninek napisał/a: | Jakoś tak ubogo wygląda. | mogłabyś rozwinąć? W sensie co to znaczy, że ubogo wygląda? Czego jej brakuje?
|
|
|