Odżywianie - Własna karma - mieszanka
Mangalarga - Czw Kwi 24, 2008 22:32
Viss, rozumiem
I jeszcze jedno:
Jaki byłby najlepszy rodzaj ryżu, makaronu lub czegoś podobnego? I ile tego proporcjonalnie może być w mieszance?
Anonymous - Czw Kwi 24, 2008 23:09
Mangalarga napisał/a: | najlepszy rodzaj ryżu | pewne taki jaki jest najlepszy dla ludzi: najmniej oczyszczony. Te wszystkie kasze i ryże, które są mocno oczszczane są automatcznie najbardziej pozbawione wartości odżywczych. Mangalarga napisał/a: | makaronu | makaronów jest tyle, że ciężko coś polecić. Może wybieraj te, które nie mają w składzie cukru, soli i innych zbędnych rzeczy. Mangalarga napisał/a: | I ile tego proporcjonalnie może być w mieszance? | nie dużo. Makarony ą tuczące. Takie dodatki powinny tylko urozmaicać karmę. Ja na 1 kg karmy dodałabym po dużej łyżce ryżu, kaszy i makaronu.
S - Pią Kwi 25, 2008 07:47
Najszybciej zjadanym ryżem jest ryż preparowany, drugi w kolejności to płatki ryżowe duże .
Anonymous - Pią Kwi 25, 2008 08:56
S napisał/a: | ryż preparowany | tak, tyle, że to nie ma żadnej wartości. Taki zapychacz.
Layla - Pią Kwi 25, 2008 09:00
Im bardziej żywność jest przetworzona, tym bardziej traci wartość. Najlepszym makaronem jest makaron razowy albo orkiszowy.
Mangalarga - Pią Kwi 25, 2008 21:32
Dzięki za rady Od jutra zaczynam zakup składników.
idaa - Pią Cze 27, 2008 23:12
O rany. Przekopałam się przez cały temat. Zrobiłam mieszankę z dostępnych u mnie produktów.
- Megan na wagę - ze sprawdzonego sklepu - powybierałam takie kolorowe coś
- Megan dla szynszyli
- Tropifit Chinchilla
- psia karma (niskobiałkowa)
- soczewica
- soja
- ryż preparowany
- płatki pełnoziarniste duże (pszenne, żytnie i owsiane)
- makaron pełnoziarnisty bez soli
W miseczce zostają tylko plewy i łuski po nasionach, więc chyba im pasuje.
Mokre:
- surowa marchw (michę wyrywają mi z ręki)
- zupki bobovita
- ryż z tuńczykie
- kaszka mleczno ryżowa
W łapkę:
- orzechy ziemne
- malutkie przysmaki dla yorków
- herbatniki BeBe
Zioła Herbal Pets w osobnej miseczce. Znikają wolno, ale sukcesywnie.
Gałązki z własnej jabłonki.
Zrobiłam to trochę bez wyczucia ilości No i najadłoby się całe stado, a nie tylko dwa szczurki
paw12 - Sob Cze 28, 2008 18:10
Moim zdaniem szczurom nie powinno się dawać karmy przeznaczonej dla kotów lub psów
sachma - Sob Cze 28, 2008 19:04
paw12, wiele osob przez wiele lat podaje i nic sie nie dzieje wrecz przeciwnie, wszystko jest w jak najlepszym porządku, wiec przekonania sa niczym w porownaniu do praktyki
Natalia - Sob Cze 28, 2008 19:51
Psia/kocia karma jak najbardziej nadaje się dla szczurów jako urozmaicenie .
Anonymous - Nie Cze 29, 2008 12:07
moje maja po niej bardzo ladna i lsniaca siersc daje jako smakolyk
idaa - Nie Cze 29, 2008 18:37
Paw12 tej psiej karmy w mieszance przecież nie jest tak dużo. To raczej niewielka część mieszanki. Chociaż trzeba przyznać, że jest w pierwszej kolejności wybierana z miski
Anonymous - Śro Lip 02, 2008 09:53
w koncu szczury nie sa jak inne gryzonie to sa wszystkozerne zwierzaki z naciskiem na miesozerne u mnie tez pierwsze z mieszanki znika jedzenie dla psow i kolba bekonowa natomiast jablkowa jest srednio ruszona
Radziorex - Czw Lip 03, 2008 19:09
A ja mam pytanie odnośnie bułeczek maślanych
Bo zauważyłem że moja Mania wprost uwielbia je świeże bądź też jak ją ususzę:P
Ale zastanawiam się czy takie coś nie jest zbyt bardzo tuczące bądź też nie zdrowe ??
Póki co dostaje tego niewiele
aaa i zwykły chleb ususzony ziarnisty też można bez obaw podawać ??
Maga - Czw Lip 03, 2008 19:12
Ja daję raczej suszony razowiec. I to jako przysmak.
|
|
|