To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Mioty urodzone - rok 2010 - Miot O of Anahata - 30.05.2010 - rezerwacje str. 4

Dimishka - Pią Sty 18, 2013 12:03

Zdjęcia mojego trOla :)
Oldzik ma się nieźle, łapki mu siadły, ale nie przeszkadza mu to w niczym, no i troche mu się futerko przerzedziło, ale poza tym okaz zdrowia:)

Nakasha - Czw Sty 24, 2013 23:56

Dimishka, cieszę się.

14 stycznia odeszła Olinka, a 21 stycznia Olya.

quagmire - Pią Sty 25, 2013 00:12

Nakasha, przykro mi :glaszcze: A wiesz już, na co dziewczynki umarły?
pszczoła - Pią Sty 25, 2013 11:36

Strasznie smutno :(
Dimishka - Czw Lut 28, 2013 22:00

Miałam dziś zrobić zdjęcie Coyotowi, ale aparat postanowił odmówić współpracy.

Oldzik ma się dobrze:) nawet ostatnio nieco przybrał na wadze, dalej zasuwa po klatce jak motorek (nic sobie nie robi z tego, że już tylne łapki całkowicie padły, czasami chce mnie do zawału doprowadzić jak próbuje za młodszymi nadążyć)
I jesli się nie mylę, to jutro skończy 2 lata i 9 m-cy, tak szybko zleciało...

Sysa - Śro Kwi 03, 2013 21:00

U Ofcy pojawiły się 2 guzy. Jeden pod pachą, drugi w pachwinie po przeciwległej stronie. Będzie umówiona na operację.
Poza tym jest wielka i wygląda całkiem nieźle. Łapki tylne siadają nieco, ale dobrze sobie radzi.

Dimishka - Czw Maj 30, 2013 10:02

No i proszę trzecie urodziny :) :urodziny:
Oldzik ma się nieźle, dalej się wspina, i nie odstaje od młodszych kolegów:)

pszczoła - Czw Maj 30, 2013 10:55

Gratulacje :mrgreen:

I zdrówka, zdrówka, zdrówka! :serducho:

Sysa - Wto Cze 04, 2013 22:57

Dzisiaj pomogliśmy Ofcy odejść. Guzy wznowiły rośnięcie, mała źle się czuła, rokowanie było niepomyślne. Postanowiliśmy skrócić cierpienie Ofcy. ;(
Tym samym zakończyliśmy naszą przygodę ze szczurami....

Nakasha - Pią Cze 21, 2013 21:42

Sysa, bardzo mi przykro.... :( Chociaż, mała była z Wami długo.

[*]

Kochani, w związku z pewnymi moimi planami, zapraszam do zapoznania się z i dyskusji nad sensem stosowania kontrolowanego inbredu w hodowli:
http://shsrp.szczury.biz/...p?p=36045#36045

Jest dla mnie ważne, aby "starzy" i potencjalni chętni na maluchy ode mnie, wiedzieli, na czym zamierzam opierać swoją hodowlę i w jakim kierunku będzie ona zmierzać. Chciałabym, abyście byli w miarę Waszych chęci i możliwości zorientowani, jakie sposoby hodowania są uznawane i praktykowane - na świecie i być może, już niedługo, u nas.

Jest to temat kontrowersyjny ze względu na złą sławę, jaką cieszy się przypadkowy inbred - i słusznie!

Jednak dotychczasowe doświadczenia z hodowlą opartą niemal w 100% na outbreedingu przyniosły średnie rezultaty. Już w 2009 r,. rozmawiałam o kontrolowanym inbredzie z hodowcami z USA - wtedy nie byłam do tego przekonana. Jednak sporo o tym poczytałam, rozważyłam argumenty innych hodowców i doszłam do wniosku, że - aby naprawdę coś zmienić w kwestii zdrowia naszych szczurów - warto uzupełnić i odświeżyć naszą wiedzę... a w rezultacie otworzyć się na inne sposoby prowadzenia hodowli, sposoby, które dają dobre wyniki w innych krajach.

Hodowla nie funkcjonuje w oderwaniu od miłośników szczurów, którzy chcą je do siebie przyjmować, dlatego zależy mi na tym, abyście zapoznali się ze "zjawiskiem" kontrolowanego inbredu i argumentami, jakie za nim przemawiają.