To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Kolby - temat ogólny

Nisia - Nie Lis 02, 2008 23:24

Off-Topic:
Olimpia, więcej :)
Nie wiem, czy zauważyłaś - często jeśli podane są nazwy substancji, to są one dopuszczone do stosowania w Polsce. Jesli nie - nie są dopuszczone (choćby ze względu na szkodliwość. Co oczywiście wielu producentów olewa :)

Salcicia - Pon Lis 03, 2008 21:24

Ja kupiłam kolbę firmy 1. Co o takiej myślicie? Z tego co widzę ma mało chemii w przeciwieństwie do Vitapolu.
H. - Pon Lut 21, 2011 12:07

Znalazłam w zakładkach jakiś stary adres, byłam pewna, że mam go z tego tematu, a wychodzi na to, że jednak nie ;)
http://myszy.net/zywieniewl2.htm
Może kogoś to zainspiruje :wink:

Dodusss - Czw Kwi 14, 2011 19:48

Witam :)
Jestem nowa, aczkolwiek moja przyjaźń ze szczurami zaczęła się już parę ładnych lat temu :)
U mnie powodzeniem cieszą się kolby firmy Nestor, ktoś już o nich wspominał. Są tanie, mają wiele smaków :)
Mam pytanie - jeżeli dajecie szczurasom kolby, to jak często dajecie im karmę? Czy w ogóle dajecie, czy kolba ma im już służyć za całość posiłków? :)

Erato - dzięki, świetny pomysł, jutro je wypróbuję ;D

pszczoła - Czw Kwi 14, 2011 20:32

Karma powinna być w miseczce cały czas. Ja daję kolby jako przysmak i przede wszystkim po to, żeby sobie ząbki ścierały - nie za często, jedną kolbę raz na dwa - trzy tygodnie. I tak zanim ją zjedzą to mija tydzień... Poza tym, tak jak Oli wcześniej pisała, zdrowszy i lepszy na ścieranie ząbków jest suchy chleb :)
Dodusss - Czw Kwi 14, 2011 21:38

Dzięki za odpowiedź :)
nie wiem czy to dobrze, czy źle, ale u mnie moja Mora tak lubi kolby, że w 3-4 dni potrafi sama wciąć jedną :)

aneczka1-13 - Pią Kwi 15, 2011 17:01

To mój śp. Kajtek jak dostawał kolbę to pół potrafił w ciągu jednej nocy zjeść. Teraz moim juz chyba 2 tyg temu kupiłam kolbę vitakraftu orzechową. I strasznie wolno schodzi. Bo teraz dopiero jest jakaś połowa. Jedzą ale widać że nie jest to jakaś szczególna atrakcja. Łącznie domyślam się że pewnie z miesiąc będzie wisieć.
mikanek - Wto Maj 03, 2011 15:20

moje nie specjalnie lubią kolby, za to w temacie ścierania zębów mogę polecić gryzaczki melisowe herbal pets, kupiłam dla królika ale zjedzone zostały głownie przez szczury, istny szał na nie zapanował. Są super twarde i myślę, że zdrowsze od kolb. Tak samo jak "kolby" z lucerny vitakfatu (kolby z nazwy, a z wyglądu zielone pałeczki)
PanKajetan - Nie Sie 07, 2011 16:33

Dzisiaj kupiłam szczurkom kolbę 'z reala'. Teoretycznie, jakie marki własne hipermarketów są - wiemy wszyscy. Zaintrygował mnie jednak fakt, iż na naklejce (opakowanie całe jest opisane po niemiecku i dlatego znajdowała się na nim naklejka napisana w języku polskim, jak to często jest na produktach z zagranicy) napisano, że producentem przysmaku jest ogólnie pozytywnie oceniania firma Vitakraft . Wiadomo, że zapewne skład kolby nieco odbiega od składu kolb dumnie oznaczonych nazwą firmy, ale mimo to zakupu dokonano i szczurki wyglądają na zadowolone.
Cena to 3 zł (ale oznaczono półkę jako objętą promocją, więc nie radzę się ceną zbytnio sugerować) za dwie kolby.

(dosyć nieostre, przepraszam) zdjęcie kolby i opakowania

yumeha21 - Czw Sie 25, 2011 19:20

czy wasze ogony tez nie chcą jesc kolby owoce leśne?
valhalla - Wto Wrz 27, 2011 07:04

Słyszałam, że nowe kolby Vitapolu są porządne, bez żarówiastych chrupek i dziwnego zapachu i można szczurom dawać. Prawda to? JR Farm tak trochę na odwal jedzą, poza tym chcę kupić coś, co mogę dostać w sklepie stacjonarnym, bo zamówień na razie nie planuję.
Bursztynowa - Wto Wrz 27, 2011 20:56

moje nie chcą jeść żadnej kolby nie wiem co im w nich nie pasuje...
podlawiedzma - Wto Wrz 27, 2011 22:40

Bursztynowa - jak nie chcą to nie kupuj kolejnych, to nawet lepiej - kolby nie są zbyt zdrowe. Ja osobiście nie podaję - wolę je zastąpić innymi smakołykami.
tbn - Śro Wrz 28, 2011 08:46

Moje zajmowały się głównie gryzieniem ich, a nie jedzeniem. Po godzinie cała kolba leżała pogryziona w drobny mak na półce.
wojsza - Śro Wrz 28, 2011 09:58

U nas jedna zjadała druga się mściła na kolbie bo nie wiedziała o co kaman i dosłownie boksowała jakby jej przeszkadzała ;p