To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Granulaty sklepowe i laboratoryjne - temat ogólny

Alexis - Śro Kwi 07, 2010 19:58

no właśnie nie wiem czy moje lubią granulat, poprzednim smakował rat complete, ale tym paskudom to nie mam pojęcia... najwyżej je przegłodzę ;) tylko teraz nie wiem co wybrać: Supreme Science Selective Szczur czy Rat & Mouse Pro
i czy mieszać z rat complete?

Niamey - Śro Kwi 07, 2010 20:12

tak naprawdę oba dobre, jedyne co mogę rat&mouse zarzucić, że u mnie dziewczyny to rozwlekają po klatce - tzn. kawałki są bardzo duże, więc one to gdzieś wynoszą, zjadają kawałek i zostawiają w miejscu, gdzie potem nasikają :] i trzeba wyrzucić. Ale poza tym, to naprawdę ciężko wybrać - rat&mouse jest na pewno tańszy i może lepiej go wziąć na początek, bo jak nie polubią, to mniej pieniędzy zmarnowanych ;) Ale moje musiały w końcu polubić i zjadły całą paczkę
Alexis - Śro Kwi 07, 2010 21:15

hm, chyba masz rację ;) wezmę na początek rat&mouse pro i do tego rat complete (ale sie uparłam...), a od czasu do czasu ucztę szczura ;)
dzięki :)

Rysiaczek - Pią Kwi 09, 2010 22:38

Moje chłopaki od 3 dni mają w misce Rat Complete, który jest praktycznie nie ruszany. Wcześniej miały granulat Vitakraft Vita Special i ładnie go pożerały. I w związku z tym mam pytanie - dalej przetrzymywać ich na RC, ruszą to w końcu? Bo mam jawne obawy, że padną z głodu, jak na moje oko nic z miski nie ubywa.
Nakasha - Pią Kwi 09, 2010 23:00

Rysiaczek, jeśli nic innego nie będą mieć do jedzenia - to w końcu zjedzą. ;) Moje też nie lubiły RC ani Rat & Mouse Duo, za to za Science Selective dałyby się pokroić. :] Przy czym w klatce powinien być tylko granulat, żadnych kolb, dropsów, nawet obiadków, warzyw i owoców, bo nie przestawią się na granulat, jeśli go nie lubią. Potem można stopniowo wprowadzać inne elementy diety.
Niamey - Sob Kwi 10, 2010 08:42

Nie wiem na ile beaphar care+ liczy się jako granulat (ale w sumie nim jest, tylko ma jakieś 3 rodzaje granulek), ale moje szczuraki go bardzo lubią - apetycznie pachnie i przyjemnie chrupie. Próbowałam i jest smaczne :) jedyna wada, to wysoka cena.
kociarnia - Nie Maj 02, 2010 14:22

Moje szczury jedzą Rat&Mouse Pro. Oprócz tego dostają dostają jabłka,marchewki,paprykę czasem jajko albo gerberka,jogurt. Ostatnio dostały ziemniaka. Jednak na ogół dostają warzywa i owoce a tylko czasem jakiś inny dodatek. Jednak na "drugim forum" czytałam temat "co dobrego zaserwowaliście dzisiaj swoim ogonom?" i zaskoczyła mnie ilość różnych potraw jakie dostają ogony. Oto jedna z wypowiedzi "kaszka,jogurt,jablka z kompotu,twarozek,salata,kasza gryczana,kawalek mieska"
Czy to co im daje jest za mało urozmaicone?

Rafola - Pią Maj 14, 2010 11:18

Ja szukam jakiejś karmy niskobiałkowej. Ma mieć jak najmniej białek oraz tłuszczów (moje szczuraski mają problem ze ztłuszczaniem wątroby). Znacie może jakieś karmy tego typu?
Lotya - Nie Maj 16, 2010 20:36

Rafola, Ja bym polecała Rat & mouse PRO.
frommicrowave - Wto Maj 18, 2010 17:48

moje dzieciaczki się chyba przekonały do PRO :>
Complete zalega w miskach a PRO ładnie znika :)

Sysa - Wto Maj 18, 2010 18:09

frommicrowave, zerknij czy Pro znika w brzuchach czy gdzieś po kątach zalega :wink:
frommicrowave - Wto Maj 18, 2010 18:16

rozglądałam się baaaaardzo uważnie czy nie jest wmieszany w żwirek - nie jest :)
największym Pro-owiczem jest Bahiru :D ale on to by wszystko zjadł :P

kociarnia - Wto Maj 18, 2010 18:19

Zna ktoś odpowiedź na moje pytanie? :oops:
Sysa - Wto Maj 18, 2010 18:26

kociarnia, ja bym nie pdoawała szczurom sałaty, chyba że z dobrego, znanego źródła. Nigdy nie zaszkodzi urozmaicić milusińskim dietę w coś jeszcze i jeszcze :wink:
frommicrowave - Wto Maj 18, 2010 18:26

nie jest za mało urozmaicone, przynajmniej moim zdaniem. Po prostu ludzie dają szczurkosiom praktycznie wszystko to co sami jedzą - stąd może być wrażenie że jest tego tak dużo i w porównaniu z tym, to co Ty serwujesz swoim maluchom jest mało urozmaicone