To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Higiena klatki

Niamey - Śro Maj 05, 2010 12:19

używałam do mycia podłogi - lawendowy bardzo ładnie pachnie :D
dudzia - Śro Maj 05, 2010 12:30

Niamey, a myslisz ze do mycia klatki się nada? Ja tu sobie wymarzylam truskawkowy ale chyba jakiś mix wezmę i sprawdze jak już :D
Niamey - Śro Maj 05, 2010 12:46

Myślę, że się nada. Plusem jest to, że ponoć nieszkodliwe dla zwierząt. No nie jest do domestos, ale powinno być dobre :)
rysia.13 - Śro Sty 19, 2011 20:11

nigdzie indziej mi nie pasowało więc wrzucam tu :P

Czy ktoś z Was stosował może :
http://www.kacikpupila.pl...eodo+S&x=24&y=3 ?
Bo od jakiegoś czasu myślę nad zakupem czegoś takiego, ale nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto : >

Nakasha - Czw Sty 20, 2011 14:44

Ja stosowałam i bardzo mi się podobało. :) Ale przy większej ilości szczurów albo nie ma efektu, albo się zużywa butelkę co 4 dni. :P
Pixie - Pią Sty 21, 2011 22:22

Ja zawsze stosuje domestos - kropelkę na specjalną szczurzą gąbkę i szorujemy w gumowych rękawicach :P Potem spłukuje wiele wiele razy i porządnie wycieram. :)
Fantine - Śro Lut 23, 2011 10:43

A ja wogóle żadnych środków nie stosuje :)
Ja poprostu wodą bez niczego. Oczywiście woda jest gorąca i ona tam wyparza tą klatkę żeby pozbyć się tego zapachu :mrgreen:

Anonymous - Śro Lut 23, 2011 10:45

Sama woda nie wybije bakterii, a długie nie używanie srodków czystości spowoduje ich nagromadzenie.
Fantine - Śro Lut 23, 2011 17:38

Viss - Tak się zastanawiam i masz racje... tylko, że jakoś tak boję się, że szczurom to zaszkodzi :oops:
Spróbuje w sobotę domestosem :)

H. - Śro Lut 23, 2011 17:45

Fantine, obficie i dokładnie spłukuj i tyle :)
Niamey - Śro Lut 23, 2011 17:47

Dla mnie świetnym patentem było wlanie rozcieńczonego domestosu do rozpylacza - dzięki temu wchodzi w każdą szparę i równomiernie rozprowadza, mniej się zużywa, łatwiej używa i spłukuje,
AngelsDream - Śro Lut 23, 2011 20:11

Niamey, my tak sprzątamy klatki niemal od zawsze - pomysł Michała i na razie nie znam lepszego.
Cholina - Śro Lut 23, 2011 21:33

Viss napisał/a:
Sama woda nie wybije bakterii, a długie nie używanie srodków czystości spowoduje ich nagromadzenie.

Nieprawda :)
Gorąca woda zabija te bakterie, które żerują na klatce. One nie są wyspecjalizowane aby przeżyć tak ekstremalne warunki :)

Warto wyparzać co jakiś czas klatkę, np kiedyś jak miałam chomika samicę (wydziela specyficzny zapach) przeniosłam ją do innej klatki, tę wyparzyłam wrzątkiem a potem umieściłam tam chomika samca. On jej nie czuł, mimo że gryzonie mają kilkakrotnie lepszy węch od człowieka. Jakby ją czuł to wariowałby z tęsknoty za chęcią spełnienia swej życiowej roli czyli prokreacji:)

agata-air - Pią Mar 04, 2011 12:19

rysia.13 napisał/a:
nigdzie indziej mi nie pasowało więc wrzucam tu :P

Czy ktoś z Was stosował może :
http://www.kacikpupila.pl...eodo+S&x=24&y=3 ?
Bo od jakiegoś czasu myślę nad zakupem czegoś takiego, ale nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto : >

Stosowałam i stosuję, pomaga. Oczywiście i tak po dwóch-trzech dniach zapach ucieka a pojawia się szczurzy smrodek ale przez dwa-trzy dni czuć jakby odświeżacz powietrza, a czwartego dnia sprzątamy hehe

pysia - Pon Maj 23, 2011 15:25

czy ktoś stosował to http://animalia.pl/produk...esh__500ml.html bo zastanawiam się nad kupnem ?