To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Półki

Anonymous - Pon Lis 17, 2008 09:59

katasza napisał/a:
A czy do klatki z odstępami miedzy prętami 2 cm się nada?
w mojej wolierze pólki trzymały sie bez żadnego problemu, a miała właśnie 2cm odstęp. :)
Anonymous - Pon Lis 17, 2008 16:16

dzieki. no to trzeba do mikolaja list skrobnac ;p

zamowilam jeden tarasik :] a na poczatku grudnia biore jeszcze dwa :]

Marcik - Śro Kwi 08, 2009 13:39

Mam spory kłopot i już mi pomysłów brakuje. Moja klatka ma wymiary 95/67,5/42 i nijak nie mogę dopasowac półeczek. U mnie docinanie na wymiar jakiś pleksi czy czego odpada bom blond ;) Na te tarasy ferplasta spory wydatek, potrzebowałabym z trzech/czterech minimum. Koszyczki plastikowe, które obecnie znajdują się u mnie w klatce są za małe, i przy obecnej tuszy moich panienek nie sa stabilne przy rogu, który nie jest przyczepiony. Kupiłam też podstawki pod doniczki balkonowe z palstiku, ale były za długie a moje ukrócanie skończyło się atakiem wściekłości i wywaleniem ich do kosza :roll: Potrzebna mi jakaś rada co do półeczek niewymiarowych, już chyba próbowałam wszystkiego :( Będę wdzięczna za jakiekolwiek pomysły.
S - Śro Kwi 08, 2009 14:11

Marcik, plastikowy regał wstawiony do klatki zamiast półek. Ja kupiłam za kilkanaście złotych w Praktikerze.
Marcik - Śro Kwi 08, 2009 14:18

Hmm... chodzi Ci o taki narożnikowy plastikowy? Też o nim myślałam, ale jak to tałatajstwo umosować w kątach klatki np u samej góry z moimi zdolnościami :( Już samo słowo śrubka z tym czymś płaskim mnie przeraża, no hmm... może dam radę. Ja tu te półeczki z koszyków oplotłam (dosłownie) drutem :mrgreen:
nutaka - Śro Kwi 08, 2009 16:18

Marcik, półki swietnie trzymają się kiedy przymocujesz je opaskami zaciskowymi, takimi do kabli. U mnie wszystko się na tym ładnie trzyma, i duże półki są stabilne. A plastkiowe elementy skracam, pod wpływem gorąca, tzn nagrzewam jakis stary nóż<ogniem z kuchenki>, i idzie jak po maśle i tnę plastik bez denerwowania się ;) I dziury w podsawce równiesz wytapiasz, tak zeby zmiesciły się paski.

http://www.el-dar.com.pl/...015b3d0dd1f.jpg

Marcik - Śro Kwi 08, 2009 16:22

nutaka, :* Jesteś best! Genialne!
S - Czw Kwi 09, 2009 07:49

Marcik, ja mam półki prostokątne, przymocowane do woliery opaskami zaciskowymi do kabli.
Dokładniej - całe dwa regaliki są wsadzone do woliery. Stoją na kracie - podłodze woliery. Boki regalików są przymocowane do woliery.

Marcik - Czw Kwi 09, 2009 12:18

S, Dziękuję, szukałam dziś i regałów i opasek zaciskowych, na razie regały w złym kolorze i brak zacisków, wypróbuje pomysły na pewno! :) Z tym, że ma być już idealnie, więc szukam zielonego lub pomarańczowego :P Może akurat na Wielkanocne porządki się wyrobie. U mnie dwa regały to chyba za dużo. Jeszcze te rury pcv... chyba Castoramę odwiedzę :ok:
landrynka - Czw Kwi 09, 2009 20:49

ja zamiast półek mam w wolierze plastikowe kratki od zlewu. lepszy system.
Anonymous - Pią Kwi 10, 2009 11:18

ale one przewaznie maja duze dziury i sa dosc miekkie. no i male...
landrynka - Pią Kwi 10, 2009 18:47

katasza, moje sa stosunkowo twarde, mam 2 połączone zaciskami do kabli, a dziury IMHO są zaletą, bo szczury nie leżą w sikach.
iskra - Nie Kwi 12, 2009 11:37

a ja ostatnio kupiłam plastikowe "koszyczki" w sklepie wszystko po 3 zł / wszystko po 5 zł :)
Przymocowaliśmy drucikiem, utrzymuje 3 szczury.. nie śmierdzi.. no i super tanie jest . Warto zaglądać do takich sklepów czasem :)

pau. - Sob Lis 21, 2009 13:15

mam pytanie... jaka jest najlepsza odległość między półkami w klatce? mam na myśli takie na całej długości.
Oli - Sob Lis 21, 2009 13:19

chyba nie ma optymalnej, bo wszystko zależy od wielkości klatki. Ja w swoich klatkach mam tylko tarasy ferplasta (i hamaki) i staram się je montować tak, by na siebie trochę zachodziły. Ponieważ klatka jest długa to na środku wisi hamak, co tworzy swego rodzaju konstrukcję pomostów, by łatwo się szczurom było przemieszczać po klatce, a równocześnie by nie było wolnej przestrzeni, gdzie szczur może spaść z najwyższej półki na dno kuwety.