To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Co piją i co mogą pić szczury?

Misquamacus - Nie Lut 17, 2008 15:00

a czy herbatka rumiankowa jest dobra do popijania przez ogonki ?? :) bo właśnie skończył się vibovit i zastanawiam się co im wlać do poidełka ;)
moje szczurki piją wodę przegotowaną lub mineralkę :) no i vibovit, czasem rozcieńczoną herbatkę bez cukru, różne rodzaje :)
czasem upiją z kubka ciut kawy (zanim je nie odprawie ;) )
czasem kompotu się napiją (jw ;) )
a czasem wody z akwarium :roll:
pozdrówka ;)

Natalia - Nie Mar 30, 2008 09:40

Misquamacus, tak, jest dobra ;) . Ale nie dawaj im w kółko czegoś innego niż woda(chyba że masz drugie poidełko :) ).

Ja moim ciurom podaję przegotowaną wodę, zieloną herbatę, herbatę z bratka.

Radziorex - Wto Lip 01, 2008 23:17

Moja ciurka dziś troszku podpił herbatę truskawkową z kubka :roll:
ciacho - Pon Lip 07, 2008 08:51

AngelsDream, nie boisz się, że kranówka może im zaszkodzić? nawet ja nie pije kranówki, a szczurom daje zimną przegotowaną wode
AngelsDream - Pon Lip 07, 2008 08:55

ciacho, nie boję się. Pies też pije tylko kranówkę. Innej wody szczury pić nie chciały.
babyduck - Pon Lip 07, 2008 08:56

ciacho, kranówka może nie jest szczytem smaku i jakości, ale wydaje mi się, że woda, którą mamy w kranach, przechodzi jakieś testy. Jeśli byłaby trująca, albo wielce niebezpieczna, to popadalibyśmy jak muchy.
Moje szczurki też piją kranówkę i nic im nie jest. Ba, powiem nawet, że kiedyś zrobiłam test: do jednego poidła wlałam kranówkę, do drugiego mineralną. Kranówka zniknęła szybciej.

AngelsDream - Pon Lip 07, 2008 09:00

babyduck napisał/a:
Kranówka zniknęła szybciej.

Dokładnie. Mineralnej nie chciały w ogóle pić, a przegotowana to zło zła.

landrynka - Pon Lip 07, 2008 09:03

moje dostają mineralną, kranówkę baaardzo rzadko i tylko z filtra
babyduck - Pon Lip 07, 2008 09:04

AngelsDream napisał/a:
a przegotowana to zło zła

Off-Topic:
Szczerze mówiąc, to ja sama przegotowanej nie lubię i o stokroć wolę kranówę. Dlatego nawet nie pomyślałam, o dawaniu jej babom.

AngelsDream - Pon Lip 07, 2008 09:06

landrynka napisał/a:
kranówkę baaardzo rzadko i tylko z filtra

My w filtr musimy zainwestować ze względu na psie uzębienie. Więc i nasze ogony wtedy będą dostać filtrowaną.

ciacho - Pon Lip 07, 2008 09:28

Ja pije wodę przegotowaną przepuszczoną przez filtr, nie lubie kranówy, a za mineralną też nie przepadam.
Anonymous - Pon Lip 07, 2008 11:58

moi pija normalnie z kranu przeciez inne zwierzeta tez ja pija i zyja :P a poza tym czasami kubus woda z wibowitem jogurt :)

[ Dodano: Pon Lip 07, 2008 12:59 ]
a i woda z kroplami echinacei tak na wzmocnienie

Polaczka - Pon Lip 07, 2008 15:06

W Szczecinie woda jest tak okropna, ze w zyciu nie dalabym jej do picia moim szczurom, nieprzegotowanej. Jest po prostu niesmaczna.. i do zdrowych na pewno nie nalezy. Dobrym rozwiazaniem jest chociazby filtr, jak szczury innej wody pic nie chca. Chociaz jest to dla mnie troche dziwne, sa spragnione to powinny w koncu wypic mineralna, przyzwyczaic sie do niej. W koncu to dla ich dobra. Moje nie wybrzydzaja
Tulip - Pon Lip 07, 2008 15:23

Krakowska woda tez nie nalezy do najlepszych. ilekroc jestem nad wisla, i patrze w jej czarne czelusci, przez nastepny tydzien pije tylko żródlaną :) i taka tez daje ogonom, bynajmniej nie narzekaja :DD
nutaka - Pon Lip 07, 2008 15:57

U mnie kranówka jest ok, ogólnie w moich okolicach woda jest b. czysta i bez obaw mozna pic prosto z kranu ja zostałam nauczona ze nie wolno, ale inni mieszkańcy Bozego piją normalnie jak mineralną :wink: