Klatki i wyposażenie - Nasze klatki vol. 2
strashak - Czw Lut 06, 2014 20:25
Ale super! Tyle przestrzeni do zagospodarowania. Co to za woliera? Ma fajny daszek
mmarcioszka - Czw Lut 06, 2014 20:32
Irsa, w tej chwili Twoja klatka jest niebezpieczna dla szczurów, koniecznie zamontuj hamako-łapacze, bo upadek z 1,5 metra może się skończyć tragicznie.
Jeśli szukasz pomysłów na urządzenie woliery poszukaj zdjęć mojej klatki w tym temcie, jest ich wiele
Irsa - Czw Lut 06, 2014 20:34
To Ferplast. Kupiłam z ogłoszenia na tablica.pl. Doczepiłam jeszcze jeden hamak pośrodku woliery pod tym czerwonym ale "poziomo",czyli nie pod boczną ścianką.
mmarcioszka - Czw Lut 06, 2014 20:37
Kawałek mojej woliery jest na stronie 311 tego tematu, więcej możesz znaleźć w moim albumie, może Cię zainspiruje
Irsa - Czw Lut 06, 2014 21:28
mmarcioszka,piękna ta Twoja woliera,oglądałam tylko gdzie kupiłaś te wszystkie sputniki? I czy masz Ferplasta?
mmarcioszka - Czw Lut 06, 2014 22:01
Sputniki są np. w zooplusie. Ja akurat kupowałam kolorowe tarasy, sputniki i domki na fretten.nl.
Tak, moja woliera to Ferplast, ale inny niż Twój. Moja ma m.in. około 180cm wysokości, wszystkie pręty poziome i odstęp między nimi 1,2cm, do tego kuweta na dole jest "zabudowana", żeby ściółka się tak nie wysypywała i ma 6 par drzwiczek.
Irsa - Czw Lut 06, 2014 22:58
Moja właściwie ma 170 cm wysokości. Tak jak wspomniałam,jeden hamak dołożyłam właśnie tak pośrodku,że mogą po nim jeszcze inaczej włazić na górę. Co to znaczy hamako-łapacze? Czy to znaczy,że mam ich po prostu zawiesić więcej? Tylko że ja mam hamaków mało,a sama nie szyję... W tej chwili jest pięć hamaków. Jak na razie to ogony sobie świetnie radzą,ale myślę nad dalszym urządzaniem woliery. Zerknę do zooplusa,ale czy to muszą być sputniki Ferplastowe? U nas kuweta też jest zabudowana,przyjrzyj się uważnie,mmarcioszka. Dużo masz tego wszystkiego,sputników,tarasów. \no ale ja przeniosłam dziś ogony z klatki mniejszej o połowę od woliery. A tam nie było potrzebne tyle wyposażenia.
mmarcioszka - Pią Lut 07, 2014 00:18
Irsa, widzę że nie przejrzałaś zdjęć, które Ci podesłałam. Tutaj widać kawałek tego zabudowania - nie trzeba się przyglądać, żeby zauważyć zabudowanie kuwety.
Na resztę Twoich wątpliwości odpowiedziała już Karena. Hamaków czy półek musi być zdecydowanie więcej. Szczury nie latają, więc nie potrzebują pustych przestrzeni w klatce, które stwarzają tylko niebezpieczeństwo przy upadku, podczas zaspania czy zabawy, nie wspomnając o niepełnosprawnych starszych/schorowanych osobnikach.
Nie musisz kupować sputników, czy ferplastowych tarasów, możesz zapełnić klatkę koszykami czy półkami np.z plastikowych tacek, to już zależy od Twojego budżetu i chęci.
Irsa - Pią Lut 07, 2014 11:39
Dzięki dziewczyny za dobre rady i sugestie,tak,macie rację,hamaków muszę mieć więcej,mam jeden koc stary,pogryiony przez mojego nieżjącego ogonka Węgielka ,namówię mamę lub krawcową na uszycie kilku większych. Co prawda to nie polar tylko gruby koc,ale się nadaje. Na początku przyszłego tygodnia będą w sprzedaży tarasy Ferplasta,może wezmę ze trzy,cztery lub może wystarczą dwa. Tak jak wspominałam będzie drewniany mostek do schodzenia w połowie (mniej więcej)długości woliery. Taki z drewnianych palików połączonych jak do osłony doniczek. Mój mąż chce im zainstalować na samej górze,gdzie nie mają jak wejść,lampkę diodową,bez kabli,będzie taki bajer . Także teraz mają pięć hamaków,miały cztery,i ten jeden jest tak ustawiony,żeby w razie jakby co z góry spadły na niego. Ale one,te moje ogony,muszą się przyzwyczaić do zmian,bo i tak na razie są w użytku tylko dwa hamaki. A co do półek(tarasów) to popatrzę na kwadrawtowe deski lub tacki grube plastikowe w marketach i moze z takiej jakąś wykombinuję. Choć tarasy znalazłam w miarę tanie. Ok. 25 zł bodajze. Zauważyłam,że paskudom potrzebne było więcej przestrzeni,bo dziś w nocy tak nie szalały jak dotąd w tej za małej na nie klatce. Tylko te moje baby strasznie niszczycielskie są i szybko mi niszczą hamaki ,ale mam już ofertę z forum,muszę tylko podać wymiary klatki.
mmarcioszka,przejrzałam Twoje fotki,świetnie masz urządzoną wolierę,to zdjęcie,które teraz wstawiłaś tutaj,lepiej wszystko pokazuje,dzięki .
Ninek - Pią Lut 07, 2014 12:22
Irsa, tymczasowo koniecznie powieś coś dużego w klatce. Może być zwykły ręcznik czy ten koc wycięty na wymiar (tak, żeby miał wielkość podstawy klatki) i zawieszony w połowie wysokości klatki.
Upadek z takiej wysokości w najlepszym wypadku może się skończyć złamaniem łapy a w najgorszym połamaniem kręgosłupa (co już miało miejsce na foruj) albo śmiercią.
Tanie i ładne polarowe kocyki można kupić w kik tekstil - mają sklepy chyba w całej pl. Zwykły polarowy kocyk to kwestia 12zł a mają naprawdę super kolory! Szyje z nich hamaki odkąd mam nowe stado
Devona - Pią Lut 07, 2014 14:02
Irsa, hamaków nie trzeba szyć, można zawiesić kawałek ręcznika lub koca, jak radzi Ninek. Wystarczy tylko, żeby wymiar był odpowiedni. W Castoramie i innych podobnych sklepach są do kupienia żabki do wieszania firanek, bardzo dobrze sprawdzają się przy mocowaniu materiałowego wyposażenia w klatce.
Irsa - Pią Lut 07, 2014 14:14
Chcę i tak urządzić tę wolierę,żeby miały i przestrzeń,i bezpieczeństwo,to normalne,wymierzę wszystko w środku i jakiś kawał koca lub ręcznika im pośrodku woliery zawieszę. A w praktikerze kupi się to co potrzebne do mostka,rozejrzę się jeszcze za czymś ciekawym i będziemy urządzać lokum panien . Panny i tak nie znają jeszcze możliwości woliery,przyzwyczajone do jednego hamaka i jednego hamaka typu tuba głównie tam się gnieżdżą. Bo stary,pogryziony,zabrudzony...
Jakie jeszcze są sklepy internetowe z wyposażeniem klatek dla gryzoni,gdzie można kupić coś ciekawego? Chodzi mi tylko o polskie sklepy.
Devona - Pią Lut 07, 2014 17:06
Irsa, chodziło mi o to, że nie ma co czekać na zakup hamaków i inne zabiegi, bo w każdej chwili jednemu z Twoich szczurów może się coś stać przy aktualnym braku zabezpieczeń przed spadnięciem. Klatka musi być bezpieczna OD POCZĄTKU i podałam Ci łatwy sposób na to, jak to zapewnić.
malvaaa - Sob Lut 08, 2014 14:38
to i ja pokażę naszą klatkę, kupiona na forum, mieszkają w niej dwaj panowie Górne elementy od Nietoperrr... - dziękujemy
jakiekolwiek sugestie co do zmian mile widziane
L. - Sob Lut 08, 2014 14:52
malvaaa, klatka bardzo fajna
Nietoperrr... jak zawsze się popisała :p
jakbym miała się do czegoś przyczepić to zainwestowałabym w jakąś półkę i wiszącą miskę, której szczury nie są w stanie przewrócić.
chodzi o to, aby kuweta była kuwetą, a nie jednocześnie jadalnią.
masz dwa szczury, tak?
według mnie za duża ilość jedzenia jest w klatce.
jedna miska z suchym +/- ewentualna miska ze smakołykami zdecydowanie wystarczy
to oczywiście rady bardziej o naturze "kosmetycznej", a zrobisz jak chcesz
|
|
|