To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Nasze klatki vol. 2

strashak - Czw Lut 06, 2014 20:25

Ale super! Tyle przestrzeni do zagospodarowania. Co to za woliera? Ma fajny daszek :P
mmarcioszka - Czw Lut 06, 2014 20:32

Irsa, w tej chwili Twoja klatka jest niebezpieczna dla szczurów, koniecznie zamontuj hamako-łapacze, bo upadek z 1,5 metra może się skończyć tragicznie.

Jeśli szukasz pomysłów na urządzenie woliery poszukaj zdjęć mojej klatki w tym temcie, jest ich wiele ;)

Irsa - Czw Lut 06, 2014 20:34

To Ferplast. Kupiłam z ogłoszenia na tablica.pl. Doczepiłam jeszcze jeden hamak pośrodku woliery pod tym czerwonym ale "poziomo",czyli nie pod boczną ścianką.
mmarcioszka - Czw Lut 06, 2014 20:37

Kawałek mojej woliery jest na stronie 311 tego tematu, więcej możesz znaleźć w moim albumie, może Cię zainspiruje ;)
Irsa - Czw Lut 06, 2014 21:28

mmarcioszka,piękna ta Twoja woliera,oglądałam :) tylko gdzie kupiłaś te wszystkie sputniki? I czy masz Ferplasta?
mmarcioszka - Czw Lut 06, 2014 22:01

Sputniki są np. w zooplusie. Ja akurat kupowałam kolorowe tarasy, sputniki i domki na fretten.nl.
Tak, moja woliera to Ferplast, ale inny niż Twój. Moja ma m.in. około 180cm wysokości, wszystkie pręty poziome i odstęp między nimi 1,2cm, do tego kuweta na dole jest "zabudowana", żeby ściółka się tak nie wysypywała i ma 6 par drzwiczek.

Irsa - Czw Lut 06, 2014 22:58

Moja właściwie ma 170 cm wysokości. Tak jak wspomniałam,jeden hamak dołożyłam właśnie tak pośrodku,że mogą po nim jeszcze inaczej włazić na górę. Co to znaczy hamako-łapacze? Czy to znaczy,że mam ich po prostu zawiesić więcej? Tylko że ja mam hamaków mało,a sama nie szyję... W tej chwili jest pięć hamaków. Jak na razie to ogony sobie świetnie radzą,ale myślę nad dalszym urządzaniem woliery. Zerknę do zooplusa,ale czy to muszą być sputniki Ferplastowe? U nas kuweta też jest zabudowana,przyjrzyj się uważnie,mmarcioszka. Dużo masz tego wszystkiego,sputników,tarasów. \no ale ja przeniosłam dziś ogony z klatki mniejszej o połowę od woliery. :wink: A tam nie było potrzebne tyle wyposażenia.
mmarcioszka - Pią Lut 07, 2014 00:18

Irsa, widzę że nie przejrzałaś zdjęć, które Ci podesłałam. Tutaj widać kawałek tego zabudowania - nie trzeba się przyglądać, żeby zauważyć zabudowanie kuwety.

Na resztę Twoich wątpliwości odpowiedziała już Karena. Hamaków czy półek musi być zdecydowanie więcej. Szczury nie latają, więc nie potrzebują pustych przestrzeni w klatce, które stwarzają tylko niebezpieczeństwo przy upadku, podczas zaspania czy zabawy, nie wspomnając o niepełnosprawnych starszych/schorowanych osobnikach.
Nie musisz kupować sputników, czy ferplastowych tarasów, możesz zapełnić klatkę koszykami czy półkami np.z plastikowych tacek, to już zależy od Twojego budżetu i chęci.

Irsa - Pią Lut 07, 2014 11:39

Dzięki dziewczyny za dobre rady i sugestie,tak,macie rację,hamaków muszę mieć więcej,mam jeden koc stary,pogryiony przez mojego nieżjącego ogonka Węgielka :( ,namówię mamę lub krawcową na uszycie kilku większych. Co prawda to nie polar tylko gruby koc,ale się nadaje. Na początku przyszłego tygodnia będą w sprzedaży tarasy Ferplasta,może wezmę ze trzy,cztery lub może wystarczą dwa. Tak jak wspominałam będzie drewniany mostek do schodzenia w połowie (mniej więcej)długości woliery. Taki z drewnianych palików połączonych jak do osłony doniczek. Mój mąż chce im zainstalować na samej górze,gdzie nie mają jak wejść,lampkę diodową,bez kabli,będzie taki bajer :wink: . Także teraz mają pięć hamaków,miały cztery,i ten jeden jest tak ustawiony,żeby w razie jakby co z góry spadły na niego. Ale one,te moje ogony,muszą się przyzwyczaić do zmian,bo i tak na razie są w użytku tylko dwa hamaki. A co do półek(tarasów) to popatrzę na kwadrawtowe deski lub tacki grube plastikowe w marketach i moze z takiej jakąś wykombinuję. Choć tarasy znalazłam w miarę tanie. :) Ok. 25 zł bodajze. Zauważyłam,że paskudom potrzebne było więcej przestrzeni,bo dziś w nocy tak nie szalały jak dotąd w tej za małej na nie klatce. :) :P Tylko te moje baby strasznie niszczycielskie są i szybko mi niszczą hamaki :( ,ale mam już ofertę z forum,muszę tylko podać wymiary klatki. :)
mmarcioszka,przejrzałam Twoje fotki,świetnie masz urządzoną wolierę,to zdjęcie,które teraz wstawiłaś tutaj,lepiej wszystko pokazuje,dzięki :) .

Ninek - Pią Lut 07, 2014 12:22

Irsa, tymczasowo koniecznie powieś coś dużego w klatce. Może być zwykły ręcznik czy ten koc wycięty na wymiar (tak, żeby miał wielkość podstawy klatki) i zawieszony w połowie wysokości klatki.
Upadek z takiej wysokości w najlepszym wypadku może się skończyć złamaniem łapy a w najgorszym połamaniem kręgosłupa (co już miało miejsce na foruj) albo śmiercią.

Tanie i ładne polarowe kocyki można kupić w kik tekstil - mają sklepy chyba w całej pl. Zwykły polarowy kocyk to kwestia 12zł a mają naprawdę super kolory! Szyje z nich hamaki odkąd mam nowe stado :)

Devona - Pią Lut 07, 2014 14:02

Irsa, hamaków nie trzeba szyć, można zawiesić kawałek ręcznika lub koca, jak radzi Ninek. Wystarczy tylko, żeby wymiar był odpowiedni. W Castoramie i innych podobnych sklepach są do kupienia żabki do wieszania firanek, bardzo dobrze sprawdzają się przy mocowaniu materiałowego wyposażenia w klatce.
Irsa - Pią Lut 07, 2014 14:14

Chcę i tak urządzić tę wolierę,żeby miały i przestrzeń,i bezpieczeństwo,to normalne,wymierzę wszystko w środku i jakiś kawał koca lub ręcznika im pośrodku woliery zawieszę. A w praktikerze kupi się to co potrzebne do mostka,rozejrzę się jeszcze za czymś ciekawym i będziemy urządzać lokum panien :) . Panny i tak nie znają jeszcze możliwości woliery,przyzwyczajone do jednego hamaka i jednego hamaka typu tuba głównie tam się gnieżdżą. Bo stary,pogryziony,zabrudzony... :wink:
Jakie jeszcze są sklepy internetowe z wyposażeniem klatek dla gryzoni,gdzie można kupić coś ciekawego? Chodzi mi tylko o polskie sklepy.

Devona - Pią Lut 07, 2014 17:06

Irsa, chodziło mi o to, że nie ma co czekać na zakup hamaków i inne zabiegi, bo w każdej chwili jednemu z Twoich szczurów może się coś stać przy aktualnym braku zabezpieczeń przed spadnięciem. Klatka musi być bezpieczna OD POCZĄTKU i podałam Ci łatwy sposób na to, jak to zapewnić.
malvaaa - Sob Lut 08, 2014 14:38

to i ja pokażę naszą klatkę, kupiona na forum, mieszkają w niej dwaj panowie :) Górne elementy od Nietoperrr... - dziękujemy :)

jakiekolwiek sugestie co do zmian mile widziane :)

L. - Sob Lut 08, 2014 14:52

malvaaa, klatka bardzo fajna :)
Nietoperrr... jak zawsze się popisała :p

jakbym miała się do czegoś przyczepić to zainwestowałabym w jakąś półkę i wiszącą miskę, której szczury nie są w stanie przewrócić.
chodzi o to, aby kuweta była kuwetą, a nie jednocześnie jadalnią.

masz dwa szczury, tak?
według mnie za duża ilość jedzenia jest w klatce.
jedna miska z suchym +/- ewentualna miska ze smakołykami zdecydowanie wystarczy :wink:

to oczywiście rady bardziej o naturze "kosmetycznej", a zrobisz jak chcesz :wink: