O szczurach ogólnie - Szczur a wyjazd za granicę
ogoor - Pon Lip 27, 2009 17:18
no ale skoro mi potrafił po przyjeździe do włoch ząb pęknąć (ciśnienie) to czy na szczurach - zwłaszcza młodych sie nie odbije???
Anonymous - Pon Lip 27, 2009 17:20
ogoor, na pewno najlepiej spytać weta.
ogoor - Pon Lip 27, 2009 17:21
kk thx
Ala - Wto Lip 28, 2009 16:52
Mieszkam w stanach ale juz wkrotce wracam do Polski, mam kota i szczurka, jesli chodzi o kota to nie ma problemu z przewiezieniem natomias linie lotnicze nie zezwalaja na zabranie szczurka na poklad, mowia cos o cargo ale nie mam pjecia jak to wyglada (dzwonilam do LOT-u, czeskich lini lotniczych i lufthansy). Czy ktos moze wie jak to wyglada i co jest potzrebne? Nie moge jej zostawic bo bardzo ja kochamy (mam 2-ke dzieci) jest czescia rodziny, takim naszym cudem natury poniewaz jest po 2-ch operacjach usuniecia guza, jest niesamowita jak szybko powracala do zdrowia. Bardzo prosze o jakies informacje to jest raczej pilna sprawa, dziekuje za kazda odpowiedz
[ Komentarz dodany przez: LunacyFringe: Wto Lip 28, 2009 18:07 ]
Scaliłam z odpowiednim tematem.
L. - Wto Lip 28, 2009 17:36
Ala, mi się cargo kojarzy tylko z transporterem.
http://animalia.pl/produk...3_x_35_cm_.html
ale jak w google wpisałam "transporter cargo" to mi na pierwszym miejscu wyskoczyły jakieś linie lotnicze
babyduck - Wto Lip 28, 2009 17:40
Cargo to przelot towarowy. Nie sadzę, żeby kazali nadać szczura paczką, ale może będzie musiał podróżować w luku bagażowym.
jorgito - Śro Lip 29, 2009 12:50
moze spytaj o mozliwosc transportu w "hold", moje szczury tak beda leciec, bo je nie wpuscili do kabiny. to takie male pomieszczenie w odpowiedniej temperaturze dla zwierzakow. lece airberlin, oni wymagaja metalowego transporterka / klatki dla gryzoni i pozwalaja wylacznie na przewoz w holdzie, koszTuje to 30 euro
heyrude - Czw Lis 26, 2009 22:51 Temat postu: Re: Formalności wyjazdowe
Ava napisał/a: | Dzisiaj z chłopakiem dowiedzieliśmy się, ze zostaliśmy zakwalifikowani na wyjazd do Kopenhagi na stypendium (10 miesięcy). Chcielibyśmy wziąć ze sobą nasze malestwa, w związku chcielibysmy się spytać, czy ktoś miał już takie doświadczenia? Wiem, że większym zwierzętom jak psy czy koty wczepia się chipy identyfikacyjne a ich "dokumentem" jest książeczka zwierza. Jak to jest w przypadku szczurów? Czy są jakieś szczepienia? Na ile wcześniej tzreba zacząć załatwiać wszystkie sprawy? |
Jak z podróżą? Co potrzebowaliście? Ja mam problem, bo jestem na Cyprze, a chce przewieź mojego ogonka do Polski i nie mam pojęcia co robić.
Ava - Pon Lis 30, 2009 19:04
heyrude, z Cypem to nie mam większych doświadczeń, ale generalnie wygląda to tak:
Większość przewoźników zastrzega sobie, że zwierząt nie bierze.
- Linie lotnicze pozwalają na przewóz w specjalnym luku dla zwierząt (AirBerlin) albo w kabinie. Niektóre (EasyJet) nie pozwalają na jakiekolwiek zwierzaki. Nie polecam przemycania bo na lotnisku kontrola celna jest zbyt dokładna. Opłata zazwyczaj jest nieco większa od normalnego biletu .
- Linie promowe na ogół posiadają specjalne kabiny dla zwierzaków, które kosztują majątek. Ale ponieważ kontrola celna jest mocno ograniczona (UE) to bez problemu można małe zwierzaki schować.
- Autobusy jeżeli biorą zwierzaki (np. Alladyn) pozwalają wykupić połowę normalnego biletu (wtedy zwierzak siedzi na siedzeniu obok Ciebie). Ty wtedy musisz jechać na normalnym bilecie.
W każdym przypadku trzeba mieć zaświadczenie od veta (najlepiej w języku angielskim), że zwierzak nie jest chory i nie przenosi chorób zakaźnych. Na terenie UE żadne inne dokumenty nie są wymagane dla szczurów. Możesz przewieźć max. 5 na osobę.
Czy ktoś ma zdjęcie jak powinien wyglądać transporter akceptowalny przez linie lotnicze?
heyrude - Wto Gru 01, 2009 22:21
Ava napisał/a: | heyrude, z Cypem to nie mam większych doświadczeń, ale generalnie wygląda to tak:
Większość przewoźników zastrzega sobie, że zwierząt nie bierze.
- Linie lotnicze pozwalają na przewóz w specjalnym luku dla zwierząt (AirBerlin) albo w kabinie. Niektóre (EasyJet) nie pozwalają na jakiekolwiek zwierzaki. Nie polecam przemycania bo na lotnisku kontrola celna jest zbyt dokładna. Opłata zazwyczaj jest nieco większa od normalnego biletu .
- Linie promowe na ogół posiadają specjalne kabiny dla zwierzaków, które kosztują majątek. Ale ponieważ kontrola celna jest mocno ograniczona (UE) to bez problemu można małe zwierzaki schować.
- Autobusy jeżeli biorą zwierzaki (np. Alladyn) pozwalają wykupić połowę normalnego biletu (wtedy zwierzak siedzi na siedzeniu obok Ciebie). Ty wtedy musisz jechać na normalnym bilecie.
W każdym przypadku trzeba mieć zaświadczenie od veta (najlepiej w języku angielskim), że zwierzak nie jest chory i nie przenosi chorób zakaźnych. Na terenie UE żadne inne dokumenty nie są wymagane dla szczurów. Możesz przewieźć max. 5 na osobę.
Czy ktoś ma zdjęcie jak powinien wyglądać transporter akceptowalny przez linie lotnicze? |
Zastanawiam się jak to jest z Lot'em Cargo i czy bilety są drogie. Jej tyle problemów
gratis - Śro Gru 02, 2009 05:56
Ava, ferplast cargo cabrio, na przykład jest takim transporterem
Ava - Śro Gru 02, 2009 10:07
heyrude, do Cargo, czyli bagażowni, żadna firma nie wsadzi zwierzaków, bo tam jest zimno .
Zwierzęta można w Hold ewentualnie przechowywać, i jak napisała Jorgito, kosztuje to 30 euro w airberlin. Ale to zależy od polityki furmy, bo mimo, że szczur jest małym zwierzciem i teoretycznie możnaby mieć go przy sobie, niektóre firmy zastrzegają, że gryzoni nie biorą do kabiny.
Nie mogę znaleźć tego modelu transportera w googlach . gratis, mogłabyś napisać konkretniej jakie wymagania ma spełniać transporter? Bo my mamy jedynie plastikowego faunaboxa i pewnie będziemy musieli kupić pojemnik na malce, wolałabym nie kupować w ciemno
Bo z liniami lotniczymi kupa a nie dogadać się idzie, jak na każdego majla Ci ktoś inny odpowiada...
nezu - Śro Gru 02, 2009 11:11
http://www.allegro.pl/ite...y_warszawa.html
Tak to mniej więcej wygląda...
Musi być dostęp do wody i jedzenia a ten typ transportera ma miski i na wodę i na jedzenie.
Został zrobiony dla kotów, ale oczywiście szczury świetnie się w nim czują.
heyrude - Śro Gru 02, 2009 15:01
Ava napisał/a: | heyrude, do Cargo, czyli bagażowni, żadna firma nie wsadzi zwierzaków, bo tam jest zimno .
Zwierzęta można w Hold ewentualnie przechowywać, i jak napisała Jorgito, kosztuje to 30 euro w airberlin. Ale to zależy od polityki furmy, bo mimo, że szczur jest małym zwierzciem i teoretycznie możnaby mieć go przy sobie, niektóre firmy zastrzegają, że gryzoni nie biorą do kabiny.
Nie mogę znaleźć tego modelu transportera w googlach . gratis, mogłabyś napisać konkretniej jakie wymagania ma spełniać transporter? Bo my mamy jedynie plastikowego faunaboxa i pewnie będziemy musieli kupić pojemnik na malce, wolałabym nie kupować w ciemno
Bo z liniami lotniczymi kupa a nie dogadać się idzie, jak na każdego majla Ci ktoś inny odpowiada... |
Patrzyłam ten ariberlin i on nie lata na Cypr ale dziękuję, że odp
jorgito - Nie Gru 06, 2009 18:02
co do tych transporterkow, plastikowe sie nie nadaja ( w kazdym razie airberlin ich nie kaceptuje, bo niby gryzonie moga je przegryzc)
my juz po locie ze szczurami, lecialy w plastkiowym transporterku ferplastu zamknietym w metalowej klatce do przewozu kotow, generalnie juz raczej nigdy ich nie wsadze do samolotu, bo mialy traume ponad 2 tygodnie, nie daly sie kompletnie wyciagnac z klatki, natomiast obsluga airberlin byla swietna i nie spodziewalam sie ze pojdzie to tak gladko
zaswiadzcenie od weta nie jest latwo dostac w j. angielskim, generalnie dostalismy je w lodzi u weterynarza pod koniem czy jakos tak, ale w innych miastach nie udalo nam sie znalesc weta ktory by chcial wystawic takie zasw. szczurom i jeszcze po angielsku
|
|
|