Mioty urodzone - rok 2012 - Miot W SunRat's - rezerwacje str.14, MAMY ROCZEK!
wuwuna - Śro Sty 11, 2012 22:53
nezu napisał/a: | A no i jak patrzę na jednego wypierdka to mi wychodzi, że jednak Kundzia nie jest homozygotą, bo wygląda na non agouti... | też to widzę
Jeśli chodzi o tego minka. Zerknęłam jeszcze raz na rodowód. Po stronie Ojca pokolenie 5-6 jest masa caramelów. Więc jest minimalna szansa, że ojciec miotu poniósł go.
A wiadomo jak jest z rudymi, u nich jest wiele możliwości rozjaśnień i czasem to przechodzi niezauważalnie.
nezu - Śro Sty 11, 2012 23:02
Szansa mniejsza niż to, że mock mink nie był minkiem...
Ja jednak przestałam bezwarunkowo ufać w kwestii nazewnictwa kolorów zagranicznym hodowlom jakoś po miocie f... (zwłaszcza holenderskim i czeskim/słowackim...)
wuwuna - Śro Sty 11, 2012 23:08
Tak! czeskie sable burmy nazywane burmami wymiatają
Więc czekamy na nowe zdjęcia rządkowe pośrednich malców.
quagmire - Śro Sty 11, 2012 23:33
Ok, ale coffee to chocolate mink, tak?
aabbmm - tak Hawthorn mówi przynajmniej.
A tutaj ewentualnie chocolate mock mink. Czy nie?
wuwuna - Czw Sty 12, 2012 00:38
quagmire napisał/a: | Ok, ale coffee to chocolate mink, tak? | tak.
quagmire napisał/a: | A tutaj ewentualnie chocolate mock mink. Czy nie? | Ja uważam, że szanse są pół na pół. Nie musi mock być mockiem w przodkach. Albo mink może właśnie tym mockiem być. Czasem to kwestia nazewnictwa.
Azi - Czw Sty 12, 2012 10:03
a nie bierzecie pod uwagę po prostu zwykłej havany i havany agouti? Tym bardziej, że to właśnie ciepłe brązy są.
quagmire - Czw Sty 12, 2012 11:10
Tak, zwykła havana - zupełnie zwykła - a ja muszę latać i sprawdzać po internecie, jaki to kolor
Ok, już wiem - rozjaśniony mink
Ganeralnie wszystko się rozwiąże, jak otworzą oczęta
nezu - Czw Sty 12, 2012 14:02
Nie azi, raczej nie ma co brać pod uwagę "zwykłej havany".
Raz że odcienie są jaśniejsze, dwa że gnojków jest sporo a ojciec miotu to czekolada. Trzeba o tym pamiętać. Pojawienie się tylko minków w takiej ilości i w tym miocie jest w tym wypadku statystycznie mniej wiarygodne niż wyjście na wierzch czekolady po stronie matki.
Jasne że jest możliwe, ale po prostu mniej prawdopodobne.
I w tym sęk że nic się do końca nie rozwiąże. Coffee czy cocoa też mogą mieć oczy dark ruby.
Przewiduję problemy z określeniem bazy kolorystycznej, nic tu nie będzie pewne na sto procent, przynajmniej w kwestii genotypu...
quagmire - Czw Sty 12, 2012 14:15
A co to cocoa i caramel? genetycznie.
nezu - Czw Sty 12, 2012 14:39
cocoa to rozjaśniona czekolada, taki "mock", coffee to choco + mink + możliwe że jedna kopia odpowiedzialna za rozjaśnienie oczu.
Mam wrażenie że u coffee jest trochę jak u russian silver, który jest genetycznie russian + american blue, a jest jaśniejszy nawet od americana.
quagmire - Czw Sty 12, 2012 14:41
dziękuję - a jeszcze ten caramel, o którym wspomniała Wu w poście na samej górze tej strony?
nezu - Czw Sty 12, 2012 14:43
Uj wie jeśli mam być szczera.
Caramel są żółte i hodowała je bodajże hodowla sanders, a obecnie miewa je czeska LMG.
Szczerze mówiąc genetyka tej odmiany to dla mnie zagadka, choć wydaje się skompilowana raczej z minkiem, pojawia się przy pearlach na przykład, dość często.
Z drugiej strony widziałam też caramel po czekoladach.
aneczka1-13 - Czw Sty 12, 2012 14:56
A dało by radę jakieś zdjęcie wkleić??
Azi - Czw Sty 12, 2012 15:03
nezu napisał/a: | Pojawienie się tylko minków w takiej ilości i w tym miocie jest w tym wypadku statystycznie mniej wiarygodne niż wyjście na wierzch czekolady po stronie matki. |
fakt, ale jeszcze mniej jest wiarygodne pojawienie się i tej czekolady po stronie matki i w dodatku minka po stronie ojca (cobyśmy mogli mieć te coffe)
zobaczymy, ja tam liczę, że to małe jasne dumbo będzie slicznym topazem z redowymi oczkami, a wtedy zaślinię się i ukradnę
nezu - Czw Sty 12, 2012 15:08
Małe jasne topazem jest bankowo.
|
|
|