To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Mioty adoptowane - [Miot] Gluty - w nowych domkach. O maluchach słów kilka :)

valhalla - Nie Lip 10, 2011 21:24

No, jeśli chodzi o mnie, to możesz, o ile nikt inny nie zrobi nalotu na te cudne ogonki ;)
Jak się miewają maleństwa?

Sysa - Nie Lip 10, 2011 21:37

Przede wszystkim... rosną. :mrgreen: Robią sobie radosne gonitwy po klatce, bawią się z nami, łapią za palce... I maluchy i mamusia. :mrgreen:
Molly zjada klatkę... :twisted:
Twój Gluś lubi łaskotanie po brzuchu. ;)

mmarcioszka - Nie Lip 10, 2011 21:48

Życz jej smacznego :twisted:
valhalla - Nie Lip 10, 2011 21:55

Sysa napisał/a:

Twój Gluś lubi łaskotanie po brzuchu. ;)

Już ja go połaskoczę :serducho:

spiryt009 - Pon Lip 11, 2011 09:11

Piszę tu , bo nie wiem czy udało mi się napisać na pw :P
1. Klatka duża jakoś 50 cm długości , musze dobudowac piętro .
2. Szczurów nie mam w domu , chcę przygarnąć dwa
3. Karma , Kolba , czasem jakieś warzywa , owoce , jak tam mogą ; )
4. Jezeli bedzie taka potrzeba to weterynarz , nie daleki.
5. Brat starszy ; d
6. Zadne , nigdy nie mialem , szczura ale mam inne zwierzęta.
7. Tak , papuga i chomik.
8. 44 mama , 20 brat , 15 ja , siostra 12

Sysa - Pon Lip 11, 2011 09:17

spiryt009, wysłałeś dwa razy. ;)

Dodatkowo, gdy ktoś pyta o wielkość klatki to prosi o pełne wymiary, bo sama długość 50cm nie robi żadnego wrażenia. ;)
Domyślam się, że szczury będą karmione karmą, chciałabym wiedzieć jaką. ;)
Weterynarz powinien znać się na gryzoniach, choćby miał byc po drugiej stronie miasta.
No i to "jak tam mogą". Niby żart.. Ale każdy woli oddać szczury w ręce osoby, która już jakąś wiedzę na ich temat zdobyła.

Tak więc myślę, że jeśli poprawisz te punkty to masz sporą szansę na szczurzych przyjaciół. Pozdrawiam.

spiryt009 - Pon Lip 11, 2011 09:52

No dobra , niestety .
Ale nie chcialo isc mi sie mierzyć klatki , ale jest duża .
No to karma jak karma , mieszanka .
A skąd mam mieć wiedzę , no taką mam , że poczytałem sporo na necie o nich , ale prawdziwa wiedza to jak się już ma , miało szczura :)
Narazie mam chomika , to też gryzoń i staram się w miarę dobrze nim zajmować :)
Nic poprawiać nie muszę bo w kazdej chwili mogę iść i kupić szczura , ale pewne osoby poradziły mi adopcje i kazali odrzucic zoologiczny.

Sysa - Pon Lip 11, 2011 10:19

spiryt009 napisał/a:
No dobra , niestety .
Ale nie chcialo isc mi sie mierzyć klatki , ale jest duża .
No to karma jak karma , mieszanka .
A skąd mam mieć wiedzę , no taką mam , że poczytałem sporo na necie o nich , ale prawdziwa wiedza to jak się już ma , miało szczura :)
Narazie mam chomika , to też gryzoń i staram się w miarę dobrze nim zajmować :)
Nic poprawiać nie muszę bo w kazdej chwili mogę iść i kupić szczura , ale pewne osoby poradziły mi adopcje i kazali odrzucic zoologiczny.

spiryt009, "duża" to pojęcie względne. Ja wymagam, żeby osoba, która chce szczura ode mnie miała czas na zmierzenie klatki. Przy szczurze nie ma opcji "nie mam czasu", "nie chce mi się".
Karmy mają nazwy. Są karmy złe i dobre jakościowo, a ja bym chciała, żeby moje szczury dostawały karmę dobrą.
Trafiłeś na forum, tutaj możesz zdobyć wiedze na różne tematy, wystarczy chcieć. Jest cały dział o żywieniu.
A szantaż emocjonalny zostaw dla siebie. Jeśli o mnie chodzi, to możesz sto szczurów w zoologu kupić. Na Twoim sumieniu zostanie to, że wsparłeś w ten sposób dręczenie zwierząt.

Niektórym się wydaje, że osoby oddające szczury to desperaci. Nie. Nie oddam szczura każdemu. Wolę, żeby zostały u mnie, niż żeby poszły do złych domów.
Wybieram domy najlepsze według mnie, gdzie nie zawsze jest wiedza, ale są chęci.
To nie my mamy się starać o oddanie szczurów, ale przyszłe domy powinny się starac o ich dostanie.
Adopcja to dobra rzecz, wielka radość, gdy zostanie się wybranym. Szkoda, że nie wszyscy to rozumieją.

spiryt009, następne posty w tym tonie będę zgłaszać moderacji. Nie życzę sobie w tym temacie takiego offtopu.
Możesz przyjąć moje rady dane w dobrej wierze lub możesz się zachować jak rozwydrzony dzieciak. Musisz też pamiętać, że Twoje wypowiedzi świadczą o Tobie, a to tez jest ważne, poza warunkami jakie dasz szczurom.
Powodzenia.

klauduska - Pon Lip 11, 2011 10:22

Sysa napisał/a:
Ale moje szczurki wszystkie są zarezerwowane.

Sysa, już któryś raz cię ktoś pyta o szczury, nie łatwiej jest zedytować temat, że mają już wszystkie domy?
spiryt009, zmień trochę podejście. po to są te pytania, żeby osoby wyadoptowujące miały jakąś wiedzę wstępną na temat "do kogo szczury pójdą". klatka ma 3 wymiary, więc ją zmierz albo podaj linka [nie w tym temacie już oczywiście, bo są wszystkie zaklepane szczury], karma ma firmy [np nie polecane to: megan i vitapol], a tekst typu "w każdej chwili mogę iść i kupić" to tutaj nie jest na miejscu zupełnie.

spiryt009 - Pon Lip 11, 2011 10:26

Karma jak karma , swoim innym zwierzaką kupuję w zoologicznym różne mieszanki i są zadowolone . W tych sklepach są pełne półki takich karm i żadna sie nie różni max różnicą50 gr.
A skoro wiem i widzę , że klatka jest duża i swobodnie będą się w niej czuły dwa szczury to po prostu powiedzialem , ze jest wystarczająca na pewno .

Sysa - Pon Lip 11, 2011 11:36

klauduska, dziękuję za troskliwe pilnowanie mojego tematu, ale jeszcze nie czas na zmianę tytułu.
Poza tym wcześniej tego nie robiłam, bo ludzie czytali uważniej. Dla mnie naprawdę nie jest problemem napisać po raz enty, że na razie wszystkie szczurki mają domy.

Jeszcze raz proszę o nie robienie offtopu. To dopiero nie pozwala ludziom znaleźć cennych informacji. :roll:

Biała - Pon Lip 11, 2011 12:10

A ja po cichutku pomarudzę o zdjęcia :mrgreen:
miss kludiik - Pon Lip 11, 2011 12:38

To ja się podczepię pod prośbę Białej
Bardzo prosimy o foty :mrgreen:
:foty: [/b]

Vaco - Pon Lip 11, 2011 13:10

a tam same foty, skrobnąć można coś o maluchach :P
Sysa - Pon Lip 11, 2011 14:38

Będą zdjęcia i opisy. Wszystkie szczury nieco umorusane w pyłku granulatowym po dzikiej zabawie. W czasie sesji, obok szczurów położył się pies, więc część chłopaków się z nim zapoznało. ;)
Choć wszystkie szczury już wąchały psa itp, bo czasem pakuje im pysk do klatki. Ogonki się go nie boją, za to próbują go wciągnąć do klatki. :lol:

1. Mamusia. Cudna kruszyna, bardzo opiekuńcza, do zagłaskania. - rez. яσкѕια

2. Molly. Niepozorny zjadacz klatki. :twisted: - WOLNA

3. Dziewczynka z zygzakiem. Mały pieszczoch. - rez. яσкѕια

4. Izzie. Dzisiaj była spokojna. Myślę, że to cisza przed burzą... :twisted: - rez. Ogoniasta

5. Blutka. Tak dzisiaj szalała, że tylko zdjęcia w ręce się udały. :P - rez. wushu

6. Jadzia. Mały wielki łakomczuch z mądrymi oczkami. - rez. Biała

1. Chłopczyk z cienką pręgą. Łobuz, podgryzacz i mały rozbójnik. :serducho: - rez. Vesper

2. Beżyk. Ocean spokoju. Ale ciągle niucha -> uchwycenie pyszczka w bezruchu jest niemal niemożliwe! - rez. miss kludiik

3. Gluś. Wędrowniczek. Wszędzie go pełno. Sporo czasu spędza jedząc... ;) - rez. valhalla

4. Smerf. Dzielny maluch, naprawdę upodobał sobie piesa. Bezstresowy chłopak. - rez. Laguna

5. Keks. Odciągnięty od jedzenia skupił się na zwiedzaniu świata raczej z jednego miejsca za pomocą kręcenia się w kółko. ;) - rez. Onia

6. Piet. Mały model po prostu. Pies nie zrobił na nim wrażenia. - rez. Vaco