Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?
Paulina87 - Wto Kwi 17, 2012 07:57
Ostatnio kupiłam szczurom Vitakraft Emotion, bo czytałam tu na forum, że dużo szczurów nie chce go jeść, a z racji, że mamy ją w sklepie postanowiłam przetestować. Dziewczyny te granulki jadły ze smakiem, natomiast w karmie jest również dużo zboża, którego dziewuchy nie ruszają. Po skończonym opakowaniu kupiłam im 1,5 kg Care+ a niech mają
Kami - Sob Kwi 28, 2012 14:23
Od niecałego miesiąca dziewczyny dostają Timę. Smakuje zdecydowanie bardziej niż JR Farm - z miski znika wszystko. Zważyłam Potterki i jednak trochę się im przytyło. Na razie do nadwagi jeszcze daleko, ale zastanawiam się czy jeśli przybieranie na wadze się utrzyma, to nie zmieszać im Timy z jakąś inną karmą. Tylko jaką? Może jakiś granulat?
smeg - Sob Kwi 28, 2012 20:15
Polecam połączenie Tima + VL Zero Classic Obie są karmami nie-granulatami, ale VL ma mniej tłuszczu, więc może ogony przestaną tyć. No i jest bardzo tania, tylko trzeba dołączyć do jakiegoś grupowego zamówienia, jeśli nie chce się kupować całych 20 kg. Sama nie mieszałam ich ze sobą, ale przeszłam z Timy na VL Zero i szczurki trochę schudły. Chyba Kasik je miesza, z tego co pamiętam.
mmarcioszka - Sob Kwi 28, 2012 22:41
Ja mieszam Timę z Labofeedem - najpierw jedzą mieszankę, potem granulat, ale wszystko znika i nie tyją
Nashi - Sob Kwi 28, 2012 23:09
smeg napisał/a: | jeśli nie chce się kupować całych 20 kg | Widziałam Zero w kilogramowych opakowaniach (btw - było to w zoologu na Przyjaźni ), dobre na spróbowanie, ale chcieli za to ok 10 zł.
Kami - Nie Kwi 29, 2012 08:24
Dzięki za rady. Zważę dziewczyny jeszcze raz za dwa tygodnie - jak mi Bella znów przytyje (przez ostatnie dwa tygodnie przybrała 30g ) , to będę kombinować.
Off-Topic: | Nashi, w zoologu obok Chaty Polskiej? Czy jest jeszcze jakiś, o którym nie wiem? |
Nashi - Nie Kwi 29, 2012 10:21
Off-Topic: | Tak, koło Chaty. |
Niamey - Pon Kwi 30, 2012 12:09
Ktoś wypróbowywał tę nową karmę? http://www.zooplus.pl/sho...gryzonie/295023
Martini - Pon Kwi 30, 2012 12:12
Chętnie spróbuję, jeśli będzie do kupenia gdzie indziej niż w Z+:) Ale nie jako podstawową na pewno, raczej na "wieczory desperata po długim dniu".
valhalla - Pon Kwi 30, 2012 21:18
Chyba sporo tłuszczu ma. Ale dla chudych ogonów może się nada
Kasik - Pon Kwi 30, 2012 21:32
valhalla, powiedziałabym, że raczej z tych kupnych mieszanek to klasyfikuje się w dolnym przedziale jednak Niektóre mają po 9% tłuszczu, jak chociażby VL rn.
emileczka - Wto Maj 01, 2012 08:46
Niamey, zastanawiałam się nad nią, bo wydaje sie być całkiem fajna, ale trochę droga, może kiedyś ją kupię. Wygląda podobnie do bunny i jest tańsza, kup sobie
mmarcioszka - Wto Maj 01, 2012 11:49
Niamey, ja chciałam ją kupić, ale jest droga Jeszcze się paskudy przyzwyczają
Ninek - Pon Maj 07, 2012 11:38
Hmm, jaką karme podstawową dla maluszków?
Od prawie zawsze robiłam karme sama, teraz dla 3 ogonów nie będzie to opłacalne.
No i sie zorientowałam, że nie mam pojęcia o kupnych karmach
quagmire - Pon Maj 07, 2012 11:45
Ninek, dla maluszków możesz spróbować z Timą wg mnie. W ogóle dla samiczek (niewykastrowanych) powinna być ok. Ona ma 7% tłuszczu i niektóer szczurki na niej tyją, ale są karmy, które mają go więcej, więc możliwe, że to kwestia tego, że jest bardzo chętnie zjadana po prostu. Timę dostaniesz w Zooplusie.
|
|
|