To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

Agniech - Nie Lut 26, 2012 14:01

Kupiłam Versele Laga rat complete. Zobaczymy, czy zasmakuje:)
K3 - Nie Lut 26, 2012 17:20

Martini napisał/a:
K3, taką to ja sobie sama robię i zdecydowanie wolę własne mieszanki, bo przynajmniej wiem, co tam wkładam.
Ale wiem, gdzie zapytać, zaraz do nich napiszę.

Też mieszam z swoją mieszanką w 80% ekologiczną, ale być może są jakieś gotowe i nie odstraszające cenowo :-P

taivas - Nie Lut 26, 2012 22:39

Ja powracam do VL Rat Complete, jako że Rat Nature zrobił tylko mega syf w całej klatce i poza nią, a nie smakował ogonom tak, jak Complete. W Świecie Karm 3 opakowania zamówiłam, starczy na jakiś czas. :) Potem może znowu zrobię eksperyment i inną karmą poczęstuję ogony, ale na razie niech mają to, co uwielbiają. ;)
aneczka1-13 - Nie Lut 26, 2012 23:13

Ja właśnie swoim dawałam jako przysmak VL ferret complite. Troszkę dodawałam do karmy. W sumie dawałam im nawet tak średnio co 2 -3 dni w małych ilościach a grube nie były. Ale podstawą żywienia nie było.
taivas - Pon Lut 27, 2012 13:57

A co sadzicie o VL Rat & Mouse Pro? Zadzwonila do mnie pani ze Swiata Karm i powiedziala, ze zabraklo im jednego opakowania Complete do mojego zamowienia, wiec w zamian dadza mi Pro, juz bez naliczania dodatkowych oplat, zgodzilam sie w sumie, ale postawila mnie przed faktem dokonanym. ;) Chociaz skoro to VL i dla szczurkow, to chyba nie moze byc zle. Jakies opinie tak na szybko?
Kasik - Pon Lut 27, 2012 14:20

taivas, moje to właśnie jedzą. Najwyraźniej im smakuje, bo daję im chyba od miesiąca, czy dwóch, nigdy wcześniej nie jadły granulatów, ale jak oprócz zwykłej karmy wsypuję tą, to znika coraz szybciej :P Ma mało tłuszczu, co jest bardzo dobre, ale jak większość granulatów dużo białka, co dla starszych szczurków może być mniej korzystne, natomiast dla młodych będzie idealne.
taivas - Pon Lut 27, 2012 14:22

No to fajnie, w sumie zarobilam 0,5kg za darmo :D bo to opakowanie to 1kg, a Complete 500g :D udalo sie przypadkiem :P Najs, dzieki za info. :)
quagmire - Pon Lut 27, 2012 14:25

A Pro nie jest tańsze niż Complete (chociaż chyba jest większa paczka)?

Ogólnie - tyle samo białka, co w Complete, tłuszczu 4%, chociaż ma coś w sobie, że szczury granulatowe (czyli te, które od małego z ogromną chęcią jedzą wszelkie granulaty) na niej tyją. Moim smakuje ciut mniej niż Complete, a był moment, kiedy dawałam im mieszankę tych dwóch karm. Pro było po to, żeby zostało coś na później.
Ja się akurat zupenie wycofałam z granulatów, tylko Selectiva mają w mieszance i czasami dostają Care+ do kuli, ale tylko dlatego, że nam jeszcze został.

Osobiście nie chciałabym wracać do karmienia ani Pro ani Complete ze względu na zawartość białka. Ogólnie ogony nie powinny na tym ucierpieć. Ale monitoruj wagę. Mi zajęło wiele lat nauczenie się tak karmić szczury (szczególnie, że samce mają z tym problem), żeby nie miały nadwagi - łącznie z wydzielaniem granulatów, które i tak nie skutkowało.

taivas - Pon Lut 27, 2012 14:32

Wlasnie nie jest tansze, ciut drozsze.

No moje uwielbiaja granulaty... Co prawda dostaja tez sporo warzyw, owocow, nie zyja na samym granulacie oczywiscie, ale wiem, ze musze pilnowac ich wagi, bo sa zarlokami (zwlaszcza Nutek) i dosc szybko przybieraja na wadze. Poki mlode niech rosna, ale potem bede sie starac monitorowac wzrost bardzo starannie. na razie zobaczymy, czy polubia tez ten nowy granulat. :) W miedzyczasie pewnie kupie tez zwykla karme, nie granulat, to bede im zmieniac menu.

Przepraszam za brak polskich znakow, ale nie mam w pracy polskiej klawiatury...

Kasik - Pon Lut 27, 2012 14:35

taivas napisał/a:
i dosc szybko przybieraja na wadze.
To akurat dobrze :) O ile nie obrastają w tłuszcz. Musisz po prostu wyłapać moment, kiedy przestaną rosnąć, a zaczną tyć, bo potem faktycznie jest ciężko odchudzić szczura. Ja się pocieszyłam, że mi Julek schudł... Aha, nie na długo :P Chyba się przekonał do R&M i tym też się teraz objada :roll:
taivas - Wto Lut 28, 2012 21:05

Słuchajcie, przyszedł do mnie ten Rat & Mouse PRO, ale nie sądziłam, że to jest takie duże... Tzn ten granulat. Ma ktoś jakiś sposób na rozdrobnienie? Czy dajecie ogoniastym w całości takie pałki?
Kasik - Wto Lut 28, 2012 21:07

taivas, w całości, poradzą sobie ;) Skoro myszy sobie radzą :P
taivas - Wto Lut 28, 2012 21:12

Tzn nie o to chodzi, że sobie nie poradzą, tylko że po prostu zjedzą takie coś za jednym posiedzeniem, a potem nic nie będą miały. ;] No nie wiem, może jestem przewrażliwiona. :) A ile takich "klocków" dać im na dzień? Mam teraz zaburzone proporcje :)
mmarcioszka - Wto Lut 28, 2012 21:14

taivas, nie martw się nie zjedzą wszystkiego na raz :)
Ever - Pon Kwi 02, 2012 06:44

Moje potwory mają:

VL Rat Nature
+ własna mieszanka:
płatki owsiane,
płatki kukurydziane,
płatki muesli,
makaron bezjajeczny,
suchy chleb/bułka,
ryż preparowany,
czasami pestki dyni/słonecznik niełuskany.

Z tego domowego wyjadają wszystko, z karmy zostawiają czasami te zielone kółka z kółkiem w środku (te takie obręcze).