To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

klimejszyn - Nie Lut 19, 2012 23:00

bchadzyn, zamiast dropsa lepiej dać chrupka kukurydzianego ;)
Devona - Nie Lut 19, 2012 23:06

bchadzyn napisał/a:
Yogies wydają mi się dobrym rozwiązaniem, ale te ,,komercyjne'' to może być sama chemia.
Nie znam składu tego produktu, więc trudno mi się wypowiadać, ale szczerze wątpię, żeby różniły się czymś od pozostałych ;) . Dropsy sklepowe są oparte na cukrze i często zawierają konserwanty, nie zawsze są wymieniane w składzie na opakowaniu, bo to zależy od prawa w kraju, dla którego są produkowane. Nie robię dropsów dla szczurów, jedynie ciastka, ale mogę pomyśleć nad przepisem :) .
klimejszyn napisał/a:
zamiast dropsa lepiej dać chrupka kukurydzianego ;)
Warto czytać składy, bo takie z mąki kukurydzianej leżą tuż obok drugich, które zawierają dużo soli i oleje, a np. oba artykuły są dedykowane dla niemowląt :roll: .

Tak w ogóle najlepiej podawać "naturalne" produkty, np. gotowane (oczywiście bez soli) ziemniaki są u mnie od lat ogromnym hitem :) .

bchadzyn - Nie Lut 19, 2012 23:08

A no właśnie! Podobno szczurki kochają :) - możesz dać linka?
mmarcioszka - Nie Lut 19, 2012 23:10

A nie lepiej dac sam jogurt? Ile zabawy w wylizywaniu miski :twisted: a pozniej innych szczurow upackanych od stop do głow ;)
bchadzyn - Nie Lut 19, 2012 23:23

no jogurt zlym rozwiazaniem nie jest , aczkolwiek przysmaki sa dla mnie po to, zeby szczurki chcialy sie uczyc :) a takie trzymanie lyzeczki to nie zupelnie tak poreczne jak dawanie ,,treata'' :)
mmarcioszka - Nie Lut 19, 2012 23:28

W takim razie polecam suszone owoce ;) Większość szczurow przepada za bananami, ale nie można przesadzić z ilością, bo tuczą ;)
Karena - Nie Lut 19, 2012 23:31

mmarcioszka, bchadzyn Proszę nie offtopować. To jest temat o karmach.
bchadzyn Tematy o smakołykach i przepisy znajdziesz w całym dziale ODŻYWIANIE .

klimejszyn - Nie Lut 19, 2012 23:32

ja jako treat stosuję granulat Supreme Science Selective Szczur (jako karma jest dla mnie za droga :P )
http://www.zooplus.pl/sho...gryzonie/152428
też doskonale się sprawdza ;)
szczurakom moim smakuje i chętnie jako karmę podstawową bym stosowała, gdyby nie cena, przy moich żarłokach bym zbankrutowała.

taivas - Sob Lut 25, 2012 17:53

Mam pytanie... A szukajka mi nie pomogła. ;) Czy można ogonom dać VL Ferret Complete? Porównaliśmy skład Rata i Ferreta i generalnie wychodzi 95% tego samego... Więc w czym różnica?
quagmire - Sob Lut 25, 2012 18:09

taivas, jako przysmak, bardzo czasami...
Otworzyłam opis na Animalii, składników nie było, były substancje odżywcze. Białko 36%!, tłuszcz 19% - to nie jest 95% tego samego. Szczur potrzebuje 12-14% białka i tylko 4-5% tłuszczu, więc szybko się spasą i siądą im nerki. Rat Complete też ma za dużo białka, ale nie aż tak za dużo.

taivas - Sob Lut 25, 2012 18:15

No faktycznie, składu procentowego nie porównywaliśmy... Racja. Dzięki za wyjaśnienie.
K3 - Nie Lut 26, 2012 01:38

Ktoś się może orientuje, czy istnieją karmy z certyfikatem w Polsce? (ciekawość 8) )
Martini - Nie Lut 26, 2012 11:16

K3, z jakim certyfikatem?
K3 - Nie Lut 26, 2012 13:47

ekologicznym, np. nasiona pochodzą z kontrolowanych upraw ekologicznych. Ostatnio rozmawiałam z facetem z zoologa i mówił, że miał kiedyś taką karmę, ale nie mógł sobie nazwy przypomnieć. Byłam ciekawa czy coś mu się pomyliło czy faktycznie można gdzieś taką dostać.
Martini - Nie Lut 26, 2012 13:57

K3, taką to ja sobie sama robię i zdecydowanie wolę własne mieszanki, bo przynajmniej wiem, co tam wkładam.
Ale wiem, gdzie zapytać, zaraz do nich napiszę.