Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?
klimejszyn - Nie Lut 19, 2012 23:00
bchadzyn, zamiast dropsa lepiej dać chrupka kukurydzianego
Devona - Nie Lut 19, 2012 23:06
bchadzyn napisał/a: | Yogies wydają mi się dobrym rozwiązaniem, ale te ,,komercyjne'' to może być sama chemia. | Nie znam składu tego produktu, więc trudno mi się wypowiadać, ale szczerze wątpię, żeby różniły się czymś od pozostałych . Dropsy sklepowe są oparte na cukrze i często zawierają konserwanty, nie zawsze są wymieniane w składzie na opakowaniu, bo to zależy od prawa w kraju, dla którego są produkowane. Nie robię dropsów dla szczurów, jedynie ciastka, ale mogę pomyśleć nad przepisem . klimejszyn napisał/a: | zamiast dropsa lepiej dać chrupka kukurydzianego | Warto czytać składy, bo takie z mąki kukurydzianej leżą tuż obok drugich, które zawierają dużo soli i oleje, a np. oba artykuły są dedykowane dla niemowląt .
Tak w ogóle najlepiej podawać "naturalne" produkty, np. gotowane (oczywiście bez soli) ziemniaki są u mnie od lat ogromnym hitem .
bchadzyn - Nie Lut 19, 2012 23:08
A no właśnie! Podobno szczurki kochają - możesz dać linka?
mmarcioszka - Nie Lut 19, 2012 23:10
A nie lepiej dac sam jogurt? Ile zabawy w wylizywaniu miski a pozniej innych szczurow upackanych od stop do głow
bchadzyn - Nie Lut 19, 2012 23:23
no jogurt zlym rozwiazaniem nie jest , aczkolwiek przysmaki sa dla mnie po to, zeby szczurki chcialy sie uczyc a takie trzymanie lyzeczki to nie zupelnie tak poreczne jak dawanie ,,treata''
mmarcioszka - Nie Lut 19, 2012 23:28
W takim razie polecam suszone owoce Większość szczurow przepada za bananami, ale nie można przesadzić z ilością, bo tuczą
Karena - Nie Lut 19, 2012 23:31
mmarcioszka, bchadzyn Proszę nie offtopować. To jest temat o karmach.
bchadzyn Tematy o smakołykach i przepisy znajdziesz w całym dziale ODŻYWIANIE .
klimejszyn - Nie Lut 19, 2012 23:32
ja jako treat stosuję granulat Supreme Science Selective Szczur (jako karma jest dla mnie za droga )
http://www.zooplus.pl/sho...gryzonie/152428
też doskonale się sprawdza
szczurakom moim smakuje i chętnie jako karmę podstawową bym stosowała, gdyby nie cena, przy moich żarłokach bym zbankrutowała.
taivas - Sob Lut 25, 2012 17:53
Mam pytanie... A szukajka mi nie pomogła. Czy można ogonom dać VL Ferret Complete? Porównaliśmy skład Rata i Ferreta i generalnie wychodzi 95% tego samego... Więc w czym różnica?
quagmire - Sob Lut 25, 2012 18:09
taivas, jako przysmak, bardzo czasami...
Otworzyłam opis na Animalii, składników nie było, były substancje odżywcze. Białko 36%!, tłuszcz 19% - to nie jest 95% tego samego. Szczur potrzebuje 12-14% białka i tylko 4-5% tłuszczu, więc szybko się spasą i siądą im nerki. Rat Complete też ma za dużo białka, ale nie aż tak za dużo.
taivas - Sob Lut 25, 2012 18:15
No faktycznie, składu procentowego nie porównywaliśmy... Racja. Dzięki za wyjaśnienie.
K3 - Nie Lut 26, 2012 01:38
Ktoś się może orientuje, czy istnieją karmy z certyfikatem w Polsce? (ciekawość )
Martini - Nie Lut 26, 2012 11:16
K3, z jakim certyfikatem?
K3 - Nie Lut 26, 2012 13:47
ekologicznym, np. nasiona pochodzą z kontrolowanych upraw ekologicznych. Ostatnio rozmawiałam z facetem z zoologa i mówił, że miał kiedyś taką karmę, ale nie mógł sobie nazwy przypomnieć. Byłam ciekawa czy coś mu się pomyliło czy faktycznie można gdzieś taką dostać.
Martini - Nie Lut 26, 2012 13:57
K3, taką to ja sobie sama robię i zdecydowanie wolę własne mieszanki, bo przynajmniej wiem, co tam wkładam.
Ale wiem, gdzie zapytać, zaraz do nich napiszę.
|
|
|