Leki - ArthroFos - na stawy
Nisia - Nie Paź 17, 2010 09:44 Temat postu: ArthroFos - na stawy Tomiś od jakiegoś czasu choruje na zwyrodnienie kręgosłupa. Jak to ze zwyrodnieniem bywa, postępuje i aktualnie jest w dość zaawansowanym stanie. Mały chodzi, ale przejście po pokoju sprawiało mu dyskomfort, bo potrafił stanąć nagle i zgrzytać ząbkami.
Po dłuższych konsultacjach z dr Kacprzak wybrałyśmy suplement diety z glukozaminą i siarczanem chondroityny. Skutek po podawaniu przez kilka dni raptem - mały chętniej chodzi, nie boli go po chodzeniu w poziomie, wczoraj u weterynarza sam wskoczył do koszyka, a wieczorem zeskoczył mi z łóżka - i dopiero wtedy zazgrzytał (to chyba na razie było za dużo).
Czemu akurat ArthroFos (dla psów!), a nie inne podobne preparaty?
- zawiera zarówno glukozaminę, jak i siarczan chondroityny, a szczurek podobno powinien przyjmować obie substancje na raz
- zawiera te substancje w prawie równej ilości (300 mg siarczanu glukozaminy, 250 mg siarczanu chondroityny); dla szczura powinny być równe ilości obu substancji, więc jest prawie idealnie
- zawiera wit. C, co podobno wspomaga wchłanianie tych substancji, a dodatkowo uczestniczy w syntezie kolagenu. Ilość tej witaminy jest mniejsza (w stosunku do ilości glukozaminy i chondroityny) niż w podobnych preparatach u ludzi, co też jest dobre. Preparat zawiera 25 mg wit. C (na tabletkę oczywiście).
- dodatkowe substancje to magnez, miedź i mangan
- nie zawiera żadnych dziwnych dodatków, skomplikowanej chemii i substancji konserwujących
- jest w postaci tabletek prasowanych (łatwych do rozkruszenia), nie tabletek powlekanych, czy kapsułek (jak mają preparaty dla ludzi)
- dodatkową zaletą jest to, że pachnie zachęcająco dla zwierząt, więc wystarczy minimalna ilość np. jogurtu (aby tylko wymieszać proszek), żeby szczurek zjadł bez mrugnięcia okiem.
Dawkowanie:
Szczur półkilowy powinien przyjmować 50 mg glukozaminy i 50 mg chondroityny raz dziennie. Tak więc Tomiś dostaje 1/6 tabletki.
Anonymous - Nie Paź 17, 2010 14:58
Dr Kacprzak twierdzi, ze równie dobry jest ArthroFlex. Na zwyrodnienia dodaje do tego też olejek z wiesiołka i wit. B complex.
Nisia - Nie Paź 17, 2010 19:33
Ale Tomisiowi nie polecała. Zresztą, Arhtroflex ma choćby złą proporcję glukozaminy do chondroityny (600 mg do 240 mg).
Bezsenna - Pią Mar 15, 2013 22:38
Odświeżam temat.
Może ktoś zorientowany podpowie mi, czy naszym ogoniastym można podawać ArthroFos Forte?
Różnice w składzie w stosunku do ArthroFos:
L-Karnityna
Wit.E
Wapń z muszli ostryg
Cynk
Jod
Selen
Adnotacja pod składem: suszone drożdże piwne, muszle ostryg, witaminy, aminokwasy, mikro i makroelementy, wyciąg z ziół Harpagophytum procumbens.
To ostatnie wykazuje, zgodnie z deklaracją na etykiecie, działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Od ponad pół roku podaję Stefanowi ArthroFos "zwykły", ale marnuje mi się 0,5 kg Forte (który w dodatku jest już sproszkowany ) więc mnie kusi .
Oluś - Pią Mar 22, 2013 20:50
A ja mam pytanie jak to jest z dawkowaniem dla szczurów wit. B complex?
Nisia - Sob Mar 23, 2013 21:37
Jeśli dobrze pamiętam ok. 1/8 tabletki, raz dziennie.
mikanek - Sob Kwi 20, 2013 20:21
Chciałabym zapytać, gdzie mogę nabyć Arthrofos? Znalazłam go jedynie na stronie krakvetu ale to opakowanie zawierające 90 tabletek Czy można dostać preparat na sztuki w którejś lecznicy?
ramydada - Nie Kwi 21, 2013 18:01
Preparat jest dostępny w wielu lecznicach, nie spotkałam się jednak, żeby był sprzedawany na sztuki (zwykle przeznaczony jest dla psów, do długotrwałego stosowania, więc sprzedaż na sztuki byłaby bez sensu ). Są za to opakowania mniejsze- chyba po 30 albo 60 sztuk (nie dam sobie ręki uciąć).
ol. - Nie Kwi 21, 2013 18:37
Mikanek, nie zaszkodzi popytać, w niektórych mają, niekoniecznie arthrofos - takie samo działanie mają caniviton, arthfoflex (ten ostatni dostałam ostatnio na próbę w pulsvecie, ale dosyć drogi jest). Gdybyś nie znalazła, a zależałoby Ci typowo na artrofosie to odezwij się, mam całe pudełko, którego pewnie i tak nie wykorzystam, chętnie trochę odsprzedam.
susurrement - Nie Kwi 21, 2013 18:45
mikanek, w Pulsvecie sprzedajemy arthrofos na tabletki a arthroflex na ml
mikanek - Nie Kwi 21, 2013 19:32
dziękuję za cynk, tabletki zakupię w pulsvecie
figoifagot - Śro Kwi 16, 2014 13:27
Mam pytanie, jeżeli chodzi o Arthroflex - jaka jest dzienna dawka na kg masy szczurzego ciałka?
Anka. - Pon Maj 19, 2014 19:18
U szczurów stosowałam ArthroHA Dolfosu, 1 tabletka na 10kg m.c. Lepiej chodziły po tym.
Starsza suka ostatnio przestała jednak reagować na ten suplement, zmieniłam więc na: http://www.zooplus.pl/sho...y_luposan/62602 Cenowo wychodzi tylko nieco drożej, ale jak dla mnie lepszy skład , no i zapaszek sprawia,że i młodsza suka się dopomina i zjada je chętnie. A jest mega wybredna i pluje tabletkami.
|
|
|