Higiena i pielęgnacja - W czym prać szczurze rzeczy?
karraska - Wto Wrz 28, 2010 22:25 Temat postu: W czym prać szczurze rzeczy? Moje sikajce mają hamaczki i norki uszyte przeze mnie z grubych materiałów. Z oczywistych względów nie piorę tego wszystkiego ręcznie tylko w pralce. Stąd moje pytanie! Wsypywać jakiś proszek do prania? Szczerze mówiąc boję się dodać cokolwiek, bo mój TŻ ma alergię i nie chcę chłopakom zafundować tego samego. Dodaję jedynie odrobinkę szarego mydła i płuczę wszystko dwa razy.
A Wy w czym pierzecie?
P.S.
Mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość
susurrement - Wto Wrz 28, 2010 22:50
karraska, ja piorę normalnie w proszku do prania, takim samym jak swoje rzeczy. jeszcze nikt od tego alergii nie dostał, ani ja, ani zwierzęce towarzystwo.
Oli - Wto Wrz 28, 2010 22:59
karraska, ja mam wrażliwą skórę, więc swoje rzeczy piorę w proszkach sensitive itp. (np. Jelp), używam też płynu do zmiękczania i w tym samym piorę szczurze szmatki.
Devona - Wto Wrz 28, 2010 23:59
Ja też mam wrażliwą skórę i proszków nie mogę w ogóle używać, wszystkie rzeczy, szczurze szmatki także, piorę w płynach do prania normalnie w pralce plus zmiękczający płyn do płukania.
S - Śro Wrz 29, 2010 07:49
Piorę w mydle płynnym i dokładnie płuczę.
Płyn do płukania o silnym zapachu może, ale nie musi uczulać.
Devona - Śro Wrz 29, 2010 09:55
S napisał/a: | Piorę w mydle płynnym i dokładnie płuczę. | U mnie to by nie przeszło, piorę tylko w pralce w temperaturze minimum 40 st, najlepiej 60 st, żeby zlikwidować nieprzyjemny zapach. S napisał/a: | Płyn do płukania o silnym zapachu może, ale nie musi uczulać. | Dlatego najlepsze są płyny dla niemowląt .
Layla - Śro Wrz 29, 2010 10:22
Piorę szmatki wygotowując je w 95 stopniach w pralce, w płynie do prania z Rossmana Jeżeli już piorę, mam dobre dojścia szmatkowe więc zwykle szmatki wywalam, i tak są zawsze pogryzione
Devona - Śro Wrz 29, 2010 10:43
Layla napisał/a: | Piorę szmatki wygotowując je w 95 stopniach w pralce | Też kiedyś gotowałam, ale zauwazyłam, że przeważnie 60 stopni wystarcza, a przy mniej zabrudzonych nawet wyprane w 40 stopniach są pachnące i czyste. Layla napisał/a: | Jeżeli już piorę, mam dobre dojścia szmatkowe więc zwykle szmatki wywalam, i tak są zawsze pogryzione | Ja nie wywalam, bo moje szczury wolą takie z dziurami . Zawijają się w pogryzioną szmatkę,a przez dziurę wystawiają ryjek, tudzież ogon . Jak hamaki/tunele są mocno pogryzione i nie da się ich powiesić, to wtedy służą za wyściółkę w koszyku lub transporterze, wyrzucam dopiero, jak są w strzępach lub jeśli nie można doprać .
Bel - Śro Wrz 29, 2010 12:13
A ja standardowo nastawiam na gotowanie i piorę w manusanie
agacia - Śro Wrz 29, 2010 12:58
Ja piorę w proszku w 60 stopniach.
gusiek1 - Pią Sty 07, 2011 14:20
Piorę w szarym mydle, ręcznie, ale zastanawiam się czy nie wrzucać do pralki. Obawiam się jedynie zapachu - czy taki uprany w proszku nie za mocno im daje po nosie?
pannamigotka - Pią Sty 07, 2011 14:27
ja prałam w antyalergicznych proszkach dla niemowląt.
karraska - Pią Sty 07, 2011 16:07
Teraz wrzucam na 90 stopni, w zwykłym proszku i dodatkowe płukanie.
Chcę przetestować płyn do prania dyanów wezyr. Chcę go użyć zamiast proszku. Ostatnio prałam nim zaśmierdziuszoną kanapę i sprawdził się.
Cola - Pią Sty 07, 2011 16:38
gusiek1, ja piorę w pralce w szarym mydle w płynie (dostępny minn w rossmanie).
Madzial98 - Nie Sty 09, 2011 12:21
Ja piorę w zwykłym szarym mydle(ręcznie). Zastanawiam się czy pranie w proszku jest najlepsze dla szczurów. Czy może im jakoś zaszkodzić?
|
|
|