Odżywianie - Ryby i owoce morza w diecie szczurów - temat ogólny
Chesti - Sob Lis 25, 2006 11:55 Temat postu: Suszone rybki i krewetki / Paluszki krabowe Podajecie swoim ogonom?
Moje chłopy się tym zajadają. Krewetki dodaję do miseczek z karmą (co 2/3 dzień), a rybki podaję od czasu do czasu każdemu szczurowi do pysia.
Te które ja mam, produkuje firma KATRINEX z Sosnowca. Kosztują (zależnie od wielkości opakowania): suszona rybka (stynka) od 2 do ok.10zł, suszona krewetka od 5 do ok. 15zł
Śmierdzą i wyglądają paskudnie, ale są zdrowe i ogony bardzo je lubią
devilline - Sob Lis 25, 2006 11:56
moi jeszcze nie jedli...
a podajesz im takie kupowane w zoologu, jak rozumiem?
AngelsDream - Sob Lis 25, 2006 12:00
Chesti, moje czasem dostają wędzona makrelę, bo jakbym nie dała, a sama jadła, to byłby foch stulecia.
Anonymous - Sob Lis 25, 2006 17:02
Moje tez tej samej firmy co Chesti suszone rybki.... i zawsze zaczynaja od glowy
Chesti - Sob Lis 25, 2006 22:20
AmericanIdiot napisał/a: | a podajesz im takie kupowane w zoologu, jak rozumiem? |
Tak Są do kupienia w zoologach, jedna pani strasznie się śmiała jak powiedziałam, że dla szczurów. Stwierdziła, że szczury tego jeść nie będą, bo szczury jedzą ziarna Cóż... jakoś jedzą.
AngelsDream, oj tak hehe, dlatego ja jem zawsze cichaczem gdzieś w kuchni
Matyldo moje też zaczynają od głowy... zawsze
Cola - Nie Lis 26, 2006 17:43
taki instynkt
miałam kiedyś myszoskoczki
jak im nałapałam świerszczy
to odgryzały główki i reszcze chowały do miski
blee..:P
falka - Śro Lis 29, 2006 08:39
Polecam rybki! Moje szczury oszalały... rybki stały się najbardziej pożądanym smakołykiem... może ze względu na ten smród ? Za 250 ml stynek zapłaciłam 4,50 - jest ich mnóstwo, a krewetki kosztują 6,50. Ponieważ dostaliśmy jedną krewetkę gratis w pudełku ze stynkami i Skrętka ją wypróbowała, więc także mam zamiar zakupić (smakowało). Polecam wszystkim zamiast sztuczniastych dropsów
Nisia - Śro Lis 29, 2006 11:44
Moje są tak wybredne, że najchętniej bym od kogoś... pozyczyła z jedną (albo lepiej trzy - jesli każdemu ogonowi zasmakują....).
devilline - Czw Lis 30, 2006 15:12
Chesti, kupiłam dzisiaj rybki szczurom co ciekawe, firmy nie pamiętałam a... kupiłam tą samą co ty taki zbieg okolicznosci
powiem ze za pięknie nie pachnie, wygląda obrzydliwie ale szczurom smakuje na początku patrzeli na to i zastanawiali się "z czym to się je?" ale potem zaleczli wsuwac xp od głowy oczywiście
chyba bardziej smakuje Green'owi, ale wsuwają i widzę że smakuje krewetek jeszcze nie kupiłam ale pewnie na święta im zasponsoruję (może i bym kupiła prędzej ale u mnie w sklepie nie ma czegos takiego (jedynie karma dla gryzoni i dla rybek).
Chesti - Czw Lis 30, 2006 23:25
AmericanIdiot napisał/a: | na początku patrzeli na to i zastanawiali się "z czym to się je?" ale potem zaleczli wsuwac xp od głowy oczywiście |
U mnie było na początku to samo... "co ty nam tu dajesz kobieto?!", a teraz sobie wyrywają z pysiów i łapek Cieszę się, że Twoim chłopakom też smakuje
Nisiu, musisz chyba znaleźć kogoś w Warszawie, bo gdyby wysłać to pocztą to za kopertę i znaczek się wyda prawie tyle co za najmniejsze opakowanie rybek... a poza tym, jak szczurom nie zasmakuje to zawsze można podkarmić jakiegoś kociaka
Nisia - Pon Gru 11, 2006 14:19
UWAGA!
Rozmawiałam z wetką na ten temat i potwierdziła moje obawy.
Ryby i krewetki są niebezpieczne i powinny raczej rzadko gościć w miskach szczurzych (raz na pół roku)!
Przyczyna jest jedna. Ryby, a także krewtki, koniki morskie etc., najbardziej akumulują w sobie wszystkie syfy, które spływaja do wód. Metale ciężkie, pestycydy, nawozy sztuczne. Które po spożyciu akumulują się w organizmach szczurów. A przeciez szczur mniejszy od człowieka i mniejsza ilość może go zabić.
Akumulacja tych syfów odbywa się w różnych częściach organizmu zwierząt. Niektóre akumulują się w układzie nerwowym.
A chyba nie sądzicie, że stynki przeznaczone dla zwierząt będą z jakichś super czystych zbiorników?
Dlatego, jesli koniecznie chcecie dawac rybki ogonom to najlepiej samemu sobie je zahodowac w akwarium i odławiac. Stynka to tzw. śmieć rybi, żyje w każdych warunkach (słodkowodnych).
A jesli chcecie kupowac bajery szczurom w sklepie to dużo zdrowsze są np. uszy świńskie (też opinia wetki).
Anonymous - Pon Gru 11, 2006 15:11
mozna dac szczurka uszy swinskie ? Takie suszone dla psow? A to ciekawe....
Nastraszylas mnie z ta rybka , ale dobrze wiedziec, przynajmnoej nie beda trute
Nisia - Pon Gru 11, 2006 15:19
Matylda napisał/a: | mozna dac szczurka uszy swinskie ? Takie suszone dla psow? |
Łaj not?
Madzik - Pon Sie 20, 2007 12:20 Temat postu: Paluszki krabowe Nie znalazłam na forum nic o krabach, dlatego założyłam taki temat
Czy ktoś z Was, dawał kiedyś swoim ogonom paluszki krabowe (mrożone lub w zalewie) ?
Nie wiem tylko czy to nie zaszkodzi jak np suszone rybki i krewetki (w jakimś temacie o tym było)?? Jak długo można je podawać i w jakich ilościach?
Ja moim chłopakom chciałam dać krabów w zalewie, ale najpierw poczekam na Waszą opinię
falka - Pon Sie 20, 2007 12:24
na zagranicznym forum czytałam o podawaniu w tym lekarstwa, ale to raczej w wyjątkowej sytuacji - przetwory rybne zazwyczaj są konserwowane, a paluszki krabowe to tak naprawdę jakaś zmemłana ryba z aromatem krabowym także możesz im dać na smaka, ale nie więcej
|
|
|