Leki - Aminophyllinum. Jak dawkować?
Nisia - Wto Lut 12, 2008 15:46 Temat postu: Aminophyllinum. Jak dawkować? Ktoś wie, jak się to dawkuje? Może wspomóc? Jeden szczurek będzie wdzięczny
AngelsDream - Nie Lut 17, 2008 14:03
Działanie leku: Cytat: | Aminofilina działa rozkurczająco, szczególnie na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i oskrzeli, rozluźnia również drogi żółciowe i moczowe. Podana dożylnie powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych, co z kolei obniża ciśnienie krwi. Działa lekko moczopędnie, przeciwobrzękowo. |
marhef - Nie Lut 17, 2008 14:09
Z doświadczenia powiem, że jest cudowna przy stanach spastycznych dróg oddechowych (długotrwały skurcz oskrzeli i płuc) i pięknie się po niej oddycha.
Może jednak wywołać drżenie mięśni i tachykardię.
Nie wiem jak jest u szczurków, piszę z ludzkiego doświadczenia.
Anonymous - Nie Lut 17, 2008 16:31
Ze strony SPS,dawkowanie Aminophiliny u szczurków:
[1] Dawkowanie aminofiliny wg RatGuide.com: 5,5-11 mg/kg dwa lub trzy razy dziennie, doustnie lub w zastrzyku podskórnym.
Nisia - Pon Lut 18, 2008 09:20
marhef, u szczurków jest zalecana, gdy zapalenie płuc przebiega z dusznościami - to wiem z własnego doświadczenia. Oczywiście, jeśli duszności wynikają z obecności płynu w płucach, to pomoc będzie doraźna i niezbędny będzie też Furosemid.
Oczywiście, wierzę w tachykardię i inne skutki uboczne, ale wiem też, że gorsze mogą być skutki dla serca, jeśli się jej nie poda, niż gdy się ją poda.
Pytałam w Oazie o dawkowanie. Dr Jałonicka powiedziała, że każdy wet ma własne dawkowanie, gdyż nie ma w książkach podanego jednego spójnego. Ona daje jedną kroplę.
PS. Nie wiem, co z tym szczurkiem, bo w piątek było fatalnie. Tak to jest, jak weci nie chcą leczyć, bo nie wiedzą jak. Dr Ania zaleciła jeszcze kilka leków...
Layla - Pon Lut 18, 2008 09:25
Zajrzałam do tematu o chorym sercu, Femi Coli dostawała ten lek w czasie duszności. Kopiuję z jej postu:
Cytat: | Aminofilina- 0,2 ml doustnie 2-5 razy dziennie (wg objawów) |
Layla - Sob Lip 12, 2008 07:52
W lecznicy się wczoraj dowiedziałam, że aminofilina została wycofana
|
|
|