O szczurach ogólnie - Szczurze kompendium - praca zbiorowa, work in progress
evanduril - Pon Cze 17, 2013 21:56 Temat postu: Szczurze kompendium - praca zbiorowa, work in progress Witam serdecznie.
Parę słów wstępu.
W ciężkich sytuacjach, gdy napotykam na duży zbiór wiedzy, który muszę przyswoić, a w przypadku szczurów tak jest, stosuję jeden trik, który do tej pory zawsze się sprawdzał - tworzę poradniki.
Tak, tworzę poradnik na tematy, o których nie mam pojęcia, bo nie ma lepszego sposobu, by posiąść i przeorganizować wiedzę, niż odpowiedzialność wynikająca z nauki innych Tak przynajmniej sobie tłumaczę.
W związku z tym, że mam zamiar zaadoptować szczury, a potrzebna jest mi wiedza na ich temat, mam zamiar stworzyć kompendium wiedzy o szczurach, na podstawie informacji nabytych na polskich forach, stronach internetowych i fanpage-ach. Kompendium będzie miało minimum 20-30 stron, uzupełnionych o ilustracje i zdjęcia. Przygotowane będzie docelowo w formie PDF, do ściągnięcia i udostępniania za darmo przez wszystkich, w rozdzielczościach do internetu i do druku. Mam doświadczenie jeśli chodzi o grafikę i skład (to mój zawod), całość będzie więc przygotowana profesjonalnie.
Poradnik będzie rozwijany pod tym adresem:
https://docs.google.com/document/d/1SbvxPekUH6NoW6uvZXM9IJE_6Zip9uDXRXAWQHk_zHs/edit
Zapraszam wszystkich do podsyłania swoich uwag i komentarzy, zmiany będę wprowadzał, w miarę możliwości - na bieżąco, dział po dziale. Źródła mam zamiar wyszukiwać sam, ale byłoby mi bardzo miło, gdyby ktoś tutaj pomógł i do każdego z działów podrzucił jakieś linki bezpośrednio do postów/stron opisujących wiarygodnie i sensownie dane zagadnienie - przyspieszy mi to prace.
Dzięki i życzcie mi szczęścia, aby to co wyjdzie na koniec miało jakąś wartość
Kasik - Wto Cze 18, 2013 11:21
evanduril, ale takich poradników już trochę jest, na przykład ten: http://www.ebookinfo.pl/h...m.html#recenzja
Devona - Wto Cze 18, 2013 11:47
Kasik, im więcej dobrych poradników, tym lepiej , tym bardziej, że ten jest darmowy, co na pewno niektórych zachęci do przeczytania .
Ninek - Wto Cze 18, 2013 12:10
evanduril, na razie wygląda to naprawdę dobrze
Myślę, że znajdzie się kilka osób z większym doświadczeniem, które przeczytają i doradzą.
Ja też się o to postaram w wolnej chwili.
Powodzenia!
evanduril - Wto Cze 18, 2013 17:07
Dziękuję pięknie za wsparcie. Pomagają osoby z dwóch forów, więc myślę, że nie wyjdzie to źle. Jak na razie jednak, patrząc na ilość tekstów jakie wrzuciłem, muszę zacząć skracać, bo wyjdzie mi książka. A to nie o to chodzi
smeg - Wto Cze 18, 2013 17:11
Myślę, że artykuł o odmianach można skrócić albo przynajmniej dać na koniec To nie jest podstawowa wiedza niezbędna początkującym, raczej przydatna hodowcom. Poza tym jest tam tyle niuansów, że nawet bardzo doświadczone pod względem opieki osoby mają z tym problemy, jeśli nie zajmują się rozmnażaniem rodowodowych szczurów.
Asmena - Wto Cze 18, 2013 17:14
Swoją drogą- rozdział o odmianach bez zdjęć poglądowych wg mnie nie ma zbytnio sensu
Devona - Wto Cze 18, 2013 17:37
Ja uważam, że rozdział o odmianach jest bardzo ciekawy i potrzebny, wcale też bym go nie skracałą, ale faktycznie zdjęcia powinny być. Dobry poradnik będzie ciekawy zarówno dla początkujących, jak i "praktykujących", którzy zechcą pogłębić wiedzę .
evanduril - Wto Cze 18, 2013 18:57
Na tym etapie w ogóle nigdzie nie będzie zdjęć. Zdjęcia będę dorzucał jak będzie skończony poradnik pod względem merytorycznym, i to dopiero po przerzuceniu treści do programu graficznego w ktorym zaprojektuję cały układ poradnika.
Obecnie skupiam się wyłącznie na zorganizowaniu treści.
Asmena - Wto Cze 18, 2013 19:01
evanduril, chyba że tak No to trzymam kciuki
evanduril - Czw Cze 20, 2013 11:36
Prace nad poradnikiem zbliżają się ku końcowi. Bardzo bym prosił o nasilone działania na rzecz sprawdzenia poprawności zawartych w nim danych. Bardzo, bardzo będę za nie wdzięczny i dziękuję
Autorzy artykułów z tego forum, których prace zostały wykorzystane w części lub całości, a którzy nie zgadzają się na takie wykorzystanie, proszeni są o kontakt. Generalnie będę się starał zapytać na koniec o zgodę każdego autora, ale mógłbym kogoś przeoczyć.
pszczoła - Czw Cze 20, 2013 11:57
na szybko, rzut okiem na kilka akapitów...
Cytat: | W ich ogonach znajduje się trująca strychnina
Kolejny idiotyczny mit powtarzany w kółko bez sprawdzenia jakiegokolwiek źródła solidnej i pewnej informacji. Strychnina jest bardzo często stosowana jako trucizna dla gryzoni, więc pewnie jakiś „inteligentny” inaczej pomyślał, że szczury po najedzeniu się takiej trucizny odkładają ją sobie w ogonie, co jest oczywiście kompletną bzdurą. Żadne źródło także nie mówi o tym, żeby jakikolwiek zwierzak zdechł po ugryzieniu szczurzego ogona – jest to całkowita nieprawda powtarzana w kółko przez niezbyt rozgarniętych ludzi, którzy wierzą we wszystko, co im ktoś powie po wypiciu 3 piw. Jedyna możliwość zatrucia się strychniną, to zjedzenie martwego gryzonia zabitego przez trutkę. |
Czy traktujesz ten poradnik poważnie?? Mnie wzmianki o piwach odpychają.
Cytat: |
Ta odmiana jest dość ciężka do określenia |
Często używasz słowa ciężka, ciężki, co nie jest zbyt poprawne. Ładniej by wyglądało np. słowo trudny, skomplikowany.
Cytat: |
Blazed
Odmiana z łysinką na głowie. Łysinka ta może przybierać wiele różnych kształtów (plamy, paski itp.) |
Bzdura. Blazed to znaczenie, nie łysina. Spójrz na szczura w moim avatarze.
Dalej jeszcze nie doczytałam
AngelsDream - Czw Cze 20, 2013 11:59
evanduril, zdecydowanie, jeśli poradnik ma służyć do edukowania, należy popracować nad doborem języka, tonem wypowiedzi, etc.
Pewne zwroty są niedopuszczalne, bo czytelnik/odbiorca słusznie poczuje się obrażany.
pszczoła - Czw Cze 20, 2013 12:04
Dokładnie, momentami czytanie mnie boli.
evanduril - Czw Cze 20, 2013 12:13
Dziękuję, ale stwierdzenie "pewne zwroty" bez wskazania które i gdzie - nic mi nie da. Pamiętajcie, że nie cały poradnik jest pisany przeze mnie, w sporej mierze są to skopiowane treści z for i stron, po mniejszej i większej modyfikacji.
Uwagę odnośnie sposobu pisania zanotowałem, ale w tej chwili bardziej interesują mnie komentarze odnośnie merytoryki, a nie stylistyki.
|
|
|