Odżywianie - Niskokaloryczne nagrody za sztuczki dla ogonków
wilczek777 - Sob Mar 16, 2013 23:00 Temat postu: Niskokaloryczne nagrody za sztuczki dla ogonków Mam nadzieję, że nie dubluje tematu...
Może tytuł tematu nie jest zbyt czytelny ale już tłumaczę:
TŻ ostatnio bawi się w uczenie chłopaków sztuczek - przychodzenie, wskakiwanie na przedmioty etc. Ja swoje uczyłam obrotu i na tym się skończyło.
Po tym jak oglądałam przez skype ile idzie dropsików, przysmaczków w ciągu takiej kilkuminutowej sesji - tylko na to żeby szczur załapał to się załamałam.
W ciągu kilku powtórek szczur wcina tyle, że po 2 tygodniach masa szczura by się podwoiła.
Co można dać szczurkom jako nagrodę ale tak żeby było to drobne/wygodne/niskokaloryczne?
Wymyśliłam łyżeczkę z gerberem czy czymś co szczurki dostałyby jako nagrodę a nie za darmo w misce. Sztuczka - klik - łyżeczka - liz nagrody i od nowa. Łatwiej jest dać liza smakołyku niż dzielić duże dropsy na kawalątki maleńkie. (z resztą skład dropsów mnie przeraża). No ale można się nieźle upaćkać jak szczur wejdzie łapami w łyżkę z łakomstwa.
Macie jakieś pomysły?
Oluś - Sob Mar 16, 2013 23:10
Ja swoim daję słonecznik lub kawałki pestek dyni, ale:
W czasie jednej sesji treningowej szczury nie dostają więcej niż 4-5 nagród (daję więcej tylko na potrzeby filmików)
Sesje nie są codziennie - nawyżej 1-2 razy w tygodniu
Jeśli zdarzy się, że za dużo mi ukradną, to odejmuję im troszkę z dziennej porcji karmy podstawowej
Staram się im zapewniać jak najdłuższe wybiegi - na ten moment są to co najmniej 4 godziny dziennie
Jak do tej pory chłopcy nie tyją.
Szczurówka - Śro Mar 20, 2013 07:44
Ja tam mojego brata szczurów nie tuczyłam dropsami ani innymi łakociami szczurom nie jest to potrzebne
wilczek777 - Śro Mar 20, 2013 09:09
Szczurówka, piszemy o formie nagrody za poprawnie wykonane zadanie. Przy uczeniu klikerowym musi być smakołyk jako wzmocnienie bo inaczej nici z nauczenia czegokolwiek.
Szczurom nie są potrzebne łakocie ale nie widziałam szczura który by wykonywał komendy za coś co mu nie smakuje.
Cegriiz - Śro Mar 20, 2013 11:04
Off-Topic: | wilczek777, czasami wykonują bez nagrody, bo uważają to za formę prośby |
wilczek777 - Śro Mar 20, 2013 11:10
Cegriiz, taaa moje robią obroty jak oszalałe jak tylko usłyszą szelest opakowania na dropsy. Co nie zmienia faktu, że jakbym ich ego nie uczyła to same na to by nie wpadły
Chociaż kto wie? To w końcu szczury Samo zło przez wielkie U
Szczurówka - Śro Mar 20, 2013 12:19
wilczek777 napisał/a: | Szczurówka, piszemy o formie nagrody za poprawnie wykonane zadanie. Przy uczeniu klikerowym musi być smakołyk jako wzmocnienie bo inaczej nici z nauczenia czegokolwiek.
Szczurom nie są potrzebne łakocie ale nie widziałam szczura który by wykonywał komendy za coś co mu nie smakuje. | Oczywiście że za coś dobrze wykonanego musi być smakołyk Ale chodzi mi o to żeby szczurom nie dawać smakołyków ot tak.
wojsza - Wto Mar 26, 2013 16:31
Dawaj taki który jescze w sam sobie może być zabawa w rozłupanie, rozgryzanie itp.
quagmire - Wto Mar 26, 2013 16:46
wojsza, ale to się nie sprawdzi jako nagroda przy klikaniu. Bo to musi być coś, co szczur sobie szybko zje i dalej chce ćwiczyć.
AngelsDream - Wto Mar 26, 2013 18:18
wojsza, otóż to. Podstawą pracy jest praca, a nie sama nagroda. Tym niemniej zły dobór nagrody uniemożliwia pracę.
Sorgen - Pią Mar 29, 2013 14:33
A np. dmuchany ryż albo pszenica? Oczywiście takie bez cukru. Moje szczury uwielbiały
wilczek777 - Pią Mar 29, 2013 17:07
Mam takie maleńkie chrupki (nie pamiętam firmy) które świetnie schodzą ale są na tyle twarde, że szczurki delektują się chrupaniem i to je dekoncentruje
Noxa - Pią Mar 29, 2013 21:41
Dmuchany ryż albo kulki kukurydziane. U mnie sprawdza się świetnie, jest dużo mniej kaloryczne niżeli dropsy a też powoduje szał ciał, nie wypominając o ilości chemii No i kawałki są maleńkie więc szczur nie rozprasza się w trakcie szamania
LizaR - Czw Sty 08, 2015 18:08
Jakie polecacie najlepsze przysmaki dla szczurów w celu nagradzania za dobre zachowanie ?
[ Komentarz dodany przez: limomanka: Czw Paź 06, 2016 10:52 ]
Scaliłam z tematu zbiorczego.
angelus - Pią Sty 09, 2015 01:52
LizaR, najlepiej coś naturalnego. Szczury uwielbiają np. pestki dyni, a przy okazji są one bardzo zdrowe. Może być słonecznik, kawałek suszonego banana, orzechy. Przy takich przysmakach trzeba trochę uważać ponieważ są dość kaloryczne. Moim zdaniem lepiej unikać sklepowych dropsów, bo zawierają one dużo cukru.
|
|
|