To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Mioty urodzone - rok 2007 - Miot "A" Alcedo

Pleiades - Czw Lut 01, 2007 15:59
Temat postu: Miot "A" Alcedo
Witam !

Postanowiłam po raz czwarty (co najmniej.. Bo moje poprzednie konta wywalozo ze względu na nie pisanie...) zagościć na tym forum i podzielić się moją radością.
Rati, moja dumbo himalayan seal point samiczka urodziła dnia 26 stycznia dziesięcioro zdrowych szczurzątek :)
Ojcem jest Amis od Klarkky - dumbo rex siamese seal point.

Wszystkie maluchy są oczywiście dumbo, połowa rex i, jak wskazują wstęone oględziny, dokładnie połowa samców i samiczek ;)

Pokazuję zdjęcia, żeby się pochwalić :)

Dziś maluchom upływa 7 doba życia. Jutro będzie dokładnie tydzień, jak się urodziły.

Powoli zaczyna pojawiać się u nich jakiś meszek. Już mogę się domyślać kolorków, a za kilka dni nie powinno byc problemu z odróżnieniem syjamków od himalajków.
Całe towarzystwo czuje się dobrze i rośnie jak na drożdżach.

Kilka zdjęć z dzisiaj:

Po lewej rexik, po prawej standardzik:
Małe pełzacze razem:
Tu widać zaczątki futerka:
Mała rexiczka:
Podwozie samiczki od tyłu, dla porównania:

:)

A jeżeli chodzi o plany hodowlane...

bardzo dokładnie to przemyslałam i planuję miot B pomiędzy Roxy Potkan Marvel i Aramisem of Mickey Mouse.
Przewidywane młode będą w kolorach am. blue, powder blue, beige, mink, może nawet albinosy... WSZYSTKIE oczywiście dumbo...
Proszę więc o opinie co do tego krycia, ponieważ chciałabym poznac genotyp Roxy, a Aramis ma już znany genotyp i jest prawie pewne, że wyjdą ciekawe kolorki :)
To oczywiście WSTĘPNE plany :)

Pozdrawiam :)

nezu - Czw Lut 01, 2007 16:03

Plei!
Nareszcie :mrgreen:

Alez one juz ogromne sa...

Guślarka - Czw Lut 01, 2007 16:08

Śledziłam Twój temat na tamtym forum i ciesze się, że masz w końcu pod opieką małe szczurki (nawiasem móiąc śliczne małe szczurki :serducho: ). Coby żyły jak najdłużej i najzdrowiej!

Proszę o fotki mamusi i tatusia do kompletu :foty:

devilline - Czw Lut 01, 2007 16:20

ale kochane... :serducho:
Czekam na zdjęcia już owłosionych maluchów i życzę powodzenia ;)

Pleiades - Czw Lut 01, 2007 16:42

Dziękuję Wam bardzo !
Nawet nie spodziewałam się takiego odzewu :)
Zazwyczaj mam do tego forum pecha - po miesiącu jestem usuwana - i to mnie spotkało już kilka razy..
No ale nie bądźmy pamiętliwi :)

Najważniejsze, że maluchy rozwijają się prawidłowo...
Jedyne moje zmartwienie to takie, że Rati założyła sobie gniazdo w budce na najwyższej półce... Boję się o maluchy, aby nie wypełzły z gniazda i nie pospadały... Zawiesiłam pod półka hamak, więc nie powinno im się nic stać.. Mam nadzieję !
Następnym razem będę mądrzejsza, mam właśnie na oku klatkę-diunę - specjalnie przystosowaną dla rodzącej mamy i jej maluchów. A to dość ważne, skoro już powoli planuję miot "B".

Mpja hodowla jest bardzo młoda, ale mam określony juz plan hodowlany. Moim marzeniem jest triamese blue point oraz velvet. rex seal point i do tego postaram się dążyć. Może to zająć pokolenia, jako że chcę uniknąć inbredu, ale warto mieć swój wkład w linię polską szczurków rodowodowych :)

Ratata - Czw Lut 01, 2007 17:10

Dobrze, że jesteś, bo na tamto forum nie idzie się dostać :roll:
Super, że maluchy mają się dobrze,, czekam na więcej fotek i jakieś info co do kolorków :-D

L. - Czw Lut 01, 2007 17:37

Ale ślicznie widać ofutrzenie ^.^
No i witaj :mrgreen:

Off-Topic:
tak cos strona shsr nawala od wczoraj.

nezu - Czw Lut 01, 2007 17:41

Off-Topic:
i niestety dlugo nie zadziala, przekroczylismy limit na serwerze i nasze forum zostalo zablokowane, musimy znalezc inny serwer, najpewniej platny, zeby forum shsr w ogole mialo szanse stanac na nogi...A z pieniazkami na razie krucho...

marhef - Czw Lut 01, 2007 17:43

Maluszki :serducho:
Piękne :)

Pleiades napisał/a:
triamese blue point

No dobra, a co to jest? :)

nezu - Czw Lut 01, 2007 18:04

Triamese blue point to inna nazwa szczura syjamskiego blue point z bialymi znaczeniami ;)

Na przyklad kaptur siamese, albo berkshire, albo inny wypasiony.. ;)

Maniak - Czw Lut 01, 2007 18:09

Łoo ale boskie :serducho:
helen.ch - Czw Lut 01, 2007 18:35

Szczurki w Kórniku! Wielka radośc na mej twarzy, właśnie w Kórniku siedzibe ma firma mojego męża, a mąż w Kórniku bywa dosyć często... oj jak fajnie mieć szczurzą hodowlę gdzieś bliżej siebie... cudowne maluchy... :D
wanna - Czw Lut 01, 2007 18:40

trzymam kciuki za pomyślny rozwój hodowli :mrgreen:
Pleiades, urzekł mnie ten nosek w Twoim podpisie :usmiech:

Anonymous - Pią Lut 02, 2007 01:13

Też trzymam kciuki i czekam na wieści o maluchach :)
Pleiades - Pią Lut 02, 2007 17:32

Maluchy okej :)

A chcieliście fotki rodziców ?

Prosze bardzo:

Mamusia, Rati:

I tatuś Amis: