Odżywianie - Trawa dla kotów lub gryzoni - warto?
wanna - Śro Gru 06, 2006 01:22 Temat postu: Trawa dla kotów lub gryzoni - warto? Czy wasze szczury lubią tą trawę?
Moje jakoś nie specjalnie przepadały...
A w ogóle nie mam pojęcia co to jest za składnik pochłaniający wodę i czy on nie zaszkodzi ogonkom, bo najbardziej to lubiły w trawie kopać i próbować właśnie to coś
Nisia - Śro Gru 06, 2006 08:12
Ja ten składnik wybrałam metodą Kopciuszka i normalnie wysiałam ziarna do ziemi. Szczury chętnie zjadały, ale te kłącza tuż przy nasionakch. Samej trawy (liści) moje nie jedzą.
falka - Śro Gru 06, 2006 08:33
Moje trawkę jadły, ale jak jeszcze siałam nie zjadany z karmy owies. Teraz miksuję karmę sama, więc owsa ni ma to i trawki ni ma.
Anonymous - Śro Gru 06, 2006 11:42
Ja jeszcze nie wysiewałam nigdy, ale właśnie w tym tygodniu kupiłam trawę do wysiania dla gryzoni (na animalia) i będę próbować. Poza tym na święta ładnie bezie wyglądał stół z trawka.
Niuniak - Śro Gru 06, 2006 12:22
a ja dałam z tym co pochłania wodę. szczury nie są głupie i jak coś jest niedobre to wyplują lub też jak nie mają ochoty na to....czasem mam problem żeby im dać coś na śniadanie co im bedzie smakować bo wyrzucają pod siebie
sachma - Śro Gru 06, 2006 14:39
te wszystkie trawy to pszenica... a przynajmniej tak wyglada... ja wybieram pszenice z karmy i sieje w kuwecie od starej malek klatki... kupa zabawy, masa balaganu - ale kto by o balaganie myslal jak ogony szczesliwe?
wanna - Śro Gru 06, 2006 18:23
dobry pomysł też mam jedną kuwetę wolną a i jedzonka dużo zostaje... tylko mam wątpliwości co do ziemi, bo w niej jest dużo grzybów i bakterii (żeby kwiatki dobrze rosły).
Jaką ziemię stosujecie?
Nisia - Śro Gru 06, 2006 18:29
Ja podłoża do terrariów.
Podlane "nawozem z dżdżownic" ładnie rośnie. Zresztą, trawa wiele nie wymaga.
wanna - Śro Gru 06, 2006 18:31
No tak, tylko nie chodziło mi o trawę, ale o szczury -czy im nie zaszkodzi...
po przejściach z alergiczną Mychą jestem już przewrażliwiona
Niuniak - Czw Gru 07, 2006 16:57
trawa im nie powinna szkodzić, bo nie jest jakoś specjalnie alergiczna. trzeba uważać tylko na ziemię, w której będzie rosła
sachma - Czw Gru 07, 2006 23:47
moje mialy trawsko posiane w zwyklej ziemi kwiatowej i nic im nie bylo... nie dodawalam oczywiscie zadnych odzywek! a ziemia sama w sobie ich nie posiadala.
wanna - Sob Gru 09, 2006 03:51
Niuniak oczywiście, że chodziło mi o ziemię... boje się dawać szczurkom w kwiatkowej, ale jeżeli sachmy babkom nic nie jest to może spróbuję...
moniaaa - Nie Gru 10, 2006 12:14
ale skad wziac ziemie kwiatowa bez dodatkow? jak pytam o taka w jakich kolwiek sklepach ogrodniczych to mowia mi, ze tylko wlokno kokosowe jest bez dodatkow.. zawsze tam sa jakies nawozy.. a moze wystarczy to wygrzac w piekarniku?
Nisia - Pon Gru 11, 2006 14:24
moniaaa, nie. Wygrzewanie zabija tylko żywych niepożądanych lokatorów.
Ale przecież w każdym zoologu sa ściółki do terrariów? Bez żadnych dodatków. Sa tez takie ściółki z kawałków drzewa owocowego. Pięknie pachną po podlaniu... Jabłkami, gruszkami...
moniaaa - Pon Gru 11, 2006 17:31
no tak, tate wyslalam kiedys do zoologa i przyniosl mi taka niby ziemie niby torf (chyba do terrariow). no i jak to na forum wszyscy radza wrzucilam do piekarnika na duza ilosc stopni na jakies 10-15min. no i caly dom pozniej bardzo brzydko pachnial, jakis dym tez sie pojawil...
to moze tego sie nie wygrzewa?
Nisia, tez tak wlasnie myslalam, ze nawoz to jednak nawoz (a z tych sciolek do terrariow zrezygnowalam z w/w powodow) dlatego przez dluzszy czas nie moglam znalezc ziemi do digging boxa i szczurza donica pusta
|
|
|