|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Przesunięty przez: smeg Pon Paź 27, 2014 08:52 |
[Kraków] Przyjmę samiczki do nowego stada |
Autor |
Wiadomość |
yoss
|
Wysłany: Sob Paź 11, 2014 18:19 [Kraków] Przyjmę samiczki do nowego stada
|
|
|
Witam wszystkich.
Niedawno niestety odszedł nam ostatni szczurek z chłopaczkowego śledzikowego stadka. Pusto w domu bez szczurków, dlatego planujemy utworzenie nowego stada. W związku z tym przyjmiemy pod dach 4-6 szczurzych samiczek, najchętniej w wieku pół roku do roku (docelowo ok. 6 szczurków (GMR niewykluczony ) w tym maluchy; chcemy stworzyć zróżnicowane wiekowo stado i by starsze zaaklimatyzowały się szybciej).
Trzy warunki konieczne:
- szczurki nie mogą przejawiać agresji (mogą być nieśmiałe, ale odpadają szczury z problemami behawioralnymi)
- powinny być zdrowe
- brak czerwonych oczu
Idealnie byłoby gdyby zwierzęta były przyjazne, przytulaśne, oswojone i kontaktowe.
Ze swojej strony oferujemy dużo miłości i poświęconego czasu, ogromną klatkę, miękkie hamaczki i kilkuletnie doświadczenie.
Będziemy wdzięczni za wszelką pomoc. Mieszkamy w Krakowie.
pozdrawiam
Yoss |
|
|
|
|
limomanka
Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Nie Paź 12, 2014 05:31
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
yoss, korzystasz z fb? Zajrzyjcie na SzczurzeAdopcje |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
|
yoss
|
Wysłany: Nie Paź 12, 2014 05:52
|
|
|
limomanka napisał/a: | yoss, korzystasz z fb? Zajrzyjcie na SzczurzeAdopcje |
Nie korzystam. Przeglądałam SA szukając ogłoszeń, ale pogubiłam się w nadmiarze informacji poza tematem właściwym
Co mnie zdziwiło, nawet na tym forum, spadła ilość szczurków do adopcji, bo kilka lat temu w dziale oddam potrafiły być dwie strony wątków, a teraz są same pojedyncze. Dla zwierząt to raczej dobra tendencja, ale stąd też moje ogłoszenie. |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Pon Paź 13, 2014 14:13
Zwierzątka: brak |
|
|
Też zauważyłam, że szczurków do adopcji jest ostatnio mniej. Chociaż może to być też kwestia tego, że staramy się, żeby w dziale "Oddam" wisiały wyłącznie aktualne ogłoszenia
Przejrzyj ogłoszenia też na szczury.org, olx.pl, gumtree. Możesz zgłosić się także do organizacji Viva Gryzonie - często mają szczurki w potrzebie, ale nie ogłaszają ich zbyt intensywnie.
yoss napisał/a: | W związku z tym przyjmiemy pod dach 4-6 szczurzych samiczek, najchętniej w wieku pół roku do roku (docelowo ok. 6 szczurków (GMR niewykluczony ) w tym maluchy; chcemy stworzyć zróżnicowane wiekowo stado i by starsze zaaklimatyzowały się szybciej). |
Polecam na początek przygarnąć mniejszą ilość szczurków, a potem stopniowo dobierać do stada kolejne ogonki, ale zachowywać różnicę wieku większą, niż pół roku (np. przygarniać po dwie rówieśniczki, ale w większych odstępach czasowych). Piszę z własnego doświadczenia - myślałam, że pół roku to wystarczający odstęp, dopóki w zeszłym roku nie posypały mi się na raz szczury 1,5-roczne, 2-letnie, 2,5-roczne i 3-letnie, straciłam z powodu chorób (wcale nie zakaźnych) 10 szczurów w ciągu roku. |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
pszczoła
uczulona na hipokryzję
|
|
|
|
|
yoss
|
Wysłany: Wto Paź 14, 2014 18:34
|
|
|
smeg napisał/a: | Też zauważyłam, że szczurków do adopcji jest ostatnio mniej. Chociaż może to być też kwestia tego, że staramy się, żeby w dziale "Oddam" wisiały wyłącznie aktualne ogłoszenia |
Prawda to, ale też ludzi chętnych do przygarnięcia jest jakby więcej.
smeg napisał/a: | Przejrzyj ogłoszenia też na szczury.org, olx.pl, gumtree. Możesz zgłosić się także do organizacji Viva Gryzonie - często mają szczurki w potrzebie, ale nie ogłaszają ich zbyt intensywnie. |
Przeglądam, mam pootwierane zakładki. Dzięki za pomysł z Vivą, rozpoznam temat.
smeg napisał/a: | Polecam na początek przygarnąć mniejszą ilość szczurków, a potem stopniowo dobierać do stada kolejne ogonki, ale zachowywać różnicę wieku większą, niż pół roku (np. przygarniać po dwie rówieśniczki, ale w większych odstępach czasowych). Piszę z własnego doświadczenia - myślałam, że pół roku to wystarczający odstęp, dopóki w zeszłym roku nie posypały mi się na raz szczury 1,5-roczne, 2-letnie, 2,5-roczne i 3-letnie, straciłam z powodu chorób (wcale nie zakaźnych) 10 szczurów w ciągu roku. |
Myślę o dwóch parkach w wieku mniej więcej między pół rokiem a rokiem, tak żeby się różniło. Na to ile szczur będzie żył niestety często nie ma się wpływu. Trzeba być przygotowanym.
smeg, widziałam, że oddajesz dwie samiczki. Moje śledzie były z Gdyni
pszczoła - tego nie zrozumiałam, jako że wyżej pisałam o chęci przygarnięcia starszych szczurków, a podałaś mi linki do a) maluchów b) szczurków z hodowli. Nie zależy mi na rodowodowych szczurach. Tak samo nie chcę szukać zwierzęcia w zoologicznym. |
|
|
|
|
yoss
|
Wysłany: Nie Paź 26, 2014 21:15
|
|
|
Dziś mieliśmy gości z Warszawy. Przyjechały w 6, wyjechała tylko 1, więc chyba się wszystkim spodobało i ogłoszenie można uznać za nieaktualne |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|