Alloszczur Strona Główna Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Kluska
Nie Mar 24, 2013 15:57
[Wrocław] Dziewczynki do adopcji
Autor Wiadomość
Ocelot 

Wysłany: Pią Mar 15, 2013 00:40   [Wrocław] Dziewczynki do adopcji
   Zwierzątka: królik, szynszyla, 4 fretki i 9 szczurków

1. Ilość szczurów do oddania:
4
2. Płeć szczurów:
samiczki
3. Wiek szczurów:
matka 8 miesięcy, córki 6 miesięcy
4. Miasto:
Wrocław
5. Możliwość transportu przez właściciela do innych miast:
brak możliwości transportu (mogę dostarczyć ogonki w umówione miejsce tylko na terenie Wrocławia)
6. Choroby, które szczury przechodzą/przechodziły:
nigdy nie chorowały
7. Charakter, usposobienie szczurów:
Lucynka: bardzo kontaktowa, zawsze pierwsza do wyjścia z klatki, wszędzie jej pełno
go-Lonka: raczej spokojna, nie jest przesadnie żywiołowa, uwielbia spać na hamaczkach
Dziupla: spokojna, unika konfliktów, taka troszkę ciapa
Dziurka: ciekawska, kontaktowa, niesamowicie przekupna
8. Stosunek szczurów do człowieka:
Wszystkie dziewczynki są oswojone, nie gryzą, a ręka w klatce to dla nich zaproszenie do wpakowania się opiekunce do stanika (dlatego wolałabym, żeby adoptowała/y ja kobieta/y). :oops:
9. Stosunek do innych szczurów:
Jak w każdej rodzince, tak i tutaj zdarzają się spięcia - Lucynka jest typem dominującym, Lona i Dziupla się podkładają, a Dziurka - jak przystało na dobra matkę - trzyma wszystko w ryzach.
10. (Jeśli szczury są starsze) Powód oddania:
Powód może Wam się wydać dość nietypowy... Mimo, że jestem osobą pełnoletnią i niezależną finansowo, to mieszkam z rodziną... I tak się niestety składa, że mój tato panicznie boi się szczurków. Wiem, że jest osobą impulsywną i po prostu boję się o dziewczynki (kiedyś w nerwach krzyknął, że je otruje i choć wątpię by faktycznie to zrobił, to nie zamierzam ich narażać). Dodam, że Dziurkę dostałam jako prezent niespodziankę i nawet nie miałam jak zapytać domowników o zdanie... a tydzień później Dziurka urodziła. :(
11. (Jeśli szczury są młode) Sposób, w jaki doszło do rozmnożenia:
dostałam w prezencie ciężarną szczurzycę
12. (Jeśli szczury są różnej płci powyżej 4,5 tyg. życia) Czy samce są oddzielone od samiczek:
nie dotyczy
13. Dodatkowe akcesoria do oddania razem ze szczurami:
Jeśli ktoś zdecydowałby się na adopcję wszystkich dziewczynek, to mogę odsprzedać ich klatkę [78dł./48szer./80wys. - składana, dość mocno obgryzione dno] wraz z pełnym wyposażeniem (drewniana półka, koszyczki, wisząca rura, miseczka podwójna, poidło, kuweta narożna) za 50zł. Także dla biorących wszystkie dziewczynki - oddam karmę i trociny/żwirek i wapienko, które aktualnie będą jeszcze w domu. Na pewno każdy ogonek pójdzie do nowego domu ze swoją książeczką zdrowia.
14. Czy szczury są do oddania razem, czy mogą być rozdzielone:
Wolałabym razem, jeśli rozdzielone to w systemie: Dziurka+Lucynka oraz Dziupla+Lonka
15. Wymagania wobec przyszłego właściciela:
Nie zgadzam się na rozmnażanie dziewczynek. Nie oddam ich też na karmę. Oddam tylko odpowiedzialnej osobie (poproszę o odpowiedź na kilka pytać na PW).
16. Zdjęcia szczurów:
Dziurka: https://picasaweb.google.com/109034350405346925692/Dziurka?authkey=Gv1sRgCK3suLnuoqiG9AE#5786836114492637122
od lewej - Dziurka, Lonka, Lusia, Dziupla: https://picasaweb.google.com/109034350405346925692/Dziurka?authkey=Gv1sRgCK3suLnuoqiG9AE#5855346591188274530
dziewczynki w klatce: https://picasaweb.google.com/109034350405346925692/Dziurka?authkey=Gv1sRgCK3suLnuoqiG9AE#5855346590351265090
17. Kontakt:
kontakt przez PW
18. Kilka słów o szczurze:
Większość informacji co do charakteru podałam wyżej... ale czuję się w obowiązku uprzedzić, że ogoniaste niestety strasznie niszczą hamaki i inne materiałowe "mebelki" (stąd na zdjęciach zamiast hamaczków - obstrzępione poszewki na "jaśki"). :oops:

mmarcioszka 

Wysłany: Pią Mar 15, 2013 08:15   
   Zwierzątka: królinka i szczury

Wstaw może jakieś wyraźniejsze zdjęcie każdej panienki (najlepiej miniaturkę, a nie link), to powinno ułatwić adopcję.
Pamiętaj, że transportu zawsze można poszukać na forum.

Ocelot 

Wysłany: Pią Mar 15, 2013 14:19   

Niestety ciężko im zrobić wyraźne fotki - to bardzo energiczne panienki i nie zatrzymują się na dostatecznie długi czas, żeby migawka zdążyła zaskoczyć. :oops: Nie wspominając juz o tym, że nie mam typowego aparatu, a jedynie telefon komórkowy.

Ocelot 

Wysłany: Sob Mar 16, 2013 18:17   

Ze zdjęciami ciężko, ale postaram się chociaż opisać kolorki:
- Dziurka to kapturek agouti rex/velveteen
- Lucynka to kapturek beżowy (lekko pod rudy podchodzi) ze standardowym futerkiem
- Dziupla to kapturek ciemno-szary rex (leciutko łysiejący za uszkiem)
- goLonka to kapturek agouti ale double rex (mocno łysieje regularnie)

Komu śliczne dziewuszki?

nimka 

Wysłany: Nie Mar 17, 2013 01:05   
   Zwierzątka: Pies, 3 Koty + u rodziców: Kot i Pies

Off-Topic:
może i niepotrzebnie pytam, ale w profilu masz wpisane, że masz 9 szczurów, a tutaj piszesz że Twój ojciec się panicznie szczurów boi i dlatego te dziewczynki z tego wątku musisz oddać. Nie łapię o co chodzi ;) To masz jeszcze jakieś szczury teraz prócz dziewczynek z wątku?

Ocelot 

Wysłany: Nie Mar 17, 2013 02:52   

Już wyjaśniam...
Dostałam od byłego chłopaka szczurzycę...
Po tygodniu urodziło się 9 maluchów.
Jeden maluch odszedł.
Więc miałam matkę, 3 dziewczynki i 5 chłopców.
Obecnie mam tylko dziewczynki, bo chłopcy od dawien dawna są w nowych domach.
Po prostu nie aktualizowałam profilu. :wink:

Tak na upartego to odpowiedź na Twoje pytanie można wywnioskować po kliknięciu w napisane przeze mnie posty i przejrzeniu co i kiedy pisałam. :wink:

nimka 

Wysłany: Nie Mar 17, 2013 04:36   
   Zwierzątka: Pies, 3 Koty + u rodziców: Kot i Pies

Przeglądałam Twoje posty dość pobieżnie i stwierdziłam że tematy sprzed pół roku są już dość nieaktualne i założyłam że szczury w profilu to jakieś inne ;)

Ocelot 

Wysłany: Nie Mar 17, 2013 13:00   

Ja właśnie byłam ostatnio na forum te pół roku temu... :oops:
Jakoś nie wpadłam na to, żeby zaktualizować profil. :oops: :oops: :oops:

Ocelot 

Wysłany: Pon Mar 18, 2013 00:49   

Po wielkich mękach i przekupieniu ogonków pastą witaminową udało mi się zrobić zdjęcia... a po skasowaniu 97% ze wszystkich zrobionych udało mi się wybrać kilka na których cokolwiek widać. ;)

Po kolei:
- ulubione miejsce spania w klatce (powieszony i mocno pogryziony koszyczek ze szmatkami):

- tak reagują na rękę w klatce (zanim wejdą do stanika):

a teraz dziewczynki:
1. Lucynka:

2. Dziupla (oczka ma "brudne" zawsze po spaniu w trocinkach w kuwecie - wypuściłam je świeżo po obudzeniu):

3. go-Lonka:

4. Dziurka:
Ostatnio zmieniony przez smeg Pon Mar 18, 2013 14:18, w całości zmieniany 1 raz  

Cegriiz 
Avaria

Wysłany: Pon Mar 18, 2013 08:29   
   Zwierzątka: Kupa szczura i cztery myszy

Ocelot, to jeszcze zmień zdjęcia na miniaturki.

Izabela 
zwierzomaniaczka

Wysłany: Pon Mar 18, 2013 09:00   
   Zwierzątka: ogonki, smok

Dziewczynek adoptować nie mogę, niestety, ale zapytam, trochę nie na temat: jesteś pewna, że Dziupla jest całkiem zdrowa? Była kiedykolwiek na kontroli u weta, pod kątem np. sprawdzenia stanu serca? Nie zrozum mnie źle, nie to że się czepiam. Mogę się mylić w ocenie, ale coś mnie w jej wyglądzie niepokoi... A piszesz, że jest spokojna i zawsze ma porfirynę po spaniu - to może, niestety, oznaczać stan chorobowy
TM:Gucia, Fela, Mela, Jaga, Vani, Buba (Erato of Zirrael), Blusia (Kiara Rat's Troop), Bonita, Kiva (Electra of Zirrael), Tola, Tanita of Zirrael, Kola, Estelka Merchowe Pole, Klarysa, Elwirka MP, Edgar MP, Rolfik Rattery Rattonia, Jadzia MP, Enya MP, Klemens, Jula MP, Geminia MP, Pela Baltic Rats, Gotika MP, Felisia MP, Karina, Irenka MP, Inka MP, Pola MP, Petra MP, Żytnie Ziarko of Smeagolie, Selonia MP, Zubejda of Smeagolie, Korina, Stefek [*][*] [*]

Pyl 
Powrócona

Wysłany: Pon Mar 18, 2013 11:33   
   Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O

Off-Topic:
Ocelot, mam takie samo wrażenie jak Izabela. Przejdź się z nią do szczurzego weta.

Ocelot 

Wysłany: Pon Mar 18, 2013 13:35   

Byłam z nią u weta (wszystkie ogonki były na przeglądzie - nie wiem czy ten wet nosi miano "szczurzego" tu na forum, ale lepszego niż dr Piasecki sobie we Wrocławiu nie wyobrażam [na co dzień chodzę do innej lecznicy, ale dr Piasecki zawsze był u mnie jako "numer jeden" przy diagnozowaniu]) i nic niepokojącego nie znaleźli.
Ona nie ma zawsze porfiryny po spaniu, tylko jak się w trocinach położy (jak śpi w koszyczku, albo na hamaczku, to oczka są czyste [Lonka ma podobnie, choć jest większym czyścioszkiem i zaraz po wyjściu z trocinek się myje]). Zaznaczam, że jak przez jakiś czas dziewczynki nie miały dostępu do trocin (kratka nad kuwetą), to problemu z oczkami nie było.
Mała jest "spokojna", ale nie w tym sensie, że mało aktywna. Jest ruchliwa i ciekawska jak na szczurka przystało (nie męczy się szybciej od innych szczurków, a to podobno dość charakterystyczne przy chorobach serduszka), ale nie ma skłonności do dominacji... po prostu jest taka troszkę "ciepła kluska" i nie szuka zaczepki - często woli łazić po człowieku i wtulać nosek za ucho, czy iskać brwi, niż biegać po pokoju.
Jeśli idzie o jej higienę, to zauważyłam, że mała raczej kiepsko sobie radzi z myciem swojego, kręconego futerka (często ja ją "domywam" płatkiem kosmetycznym nasączonym chłodnym naparem z rumianku, bo np. umoczyła brzuszek siuśkami, albo nie domyła któregoś oczka, albo całą bródkę ma w gerberku) i kiedy ja jej nie czyszczę, to robi to reszta stada.

Ocelot 

Wysłany: Pon Mar 18, 2013 13:47   

Cytat:

A jak to zrobić? :oops:

smeg 

Wysłany: Pon Mar 18, 2013 13:49   
   Zwierzątka: brak

Ocelot napisał/a:
Cytat:

A jak to zrobić? :oops:

Zdjęcia z Picasy możesz łatwo wrzucić jako miniaturki przy pomocy tej strony: http://picbb.krzysztofbak.pl/ ;) Album musi być ustawiony jako widoczny publicznie.
Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi