|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Przesunięty przez: Kluska Nie Cze 24, 2012 13:12 |
szczurki w lubelskim TESCO |
Autor |
Wiadomość |
nubijka
miłośniczka brzydoty
|
Wysłany: Pią Gru 23, 2011 20:31 szczurki w lubelskim TESCO
|
|
|
Dziś odwiedziłam zoologa w lubelskim Tesco...załamałam się- w jednym małym akwarium mieszkają cudne ok jednomiesieczne szczurki- samice i samce razem...na moje pytanie -dlaczego? a co jak ktoś kupi samicę, a ona będzie w ciąży? sprzedawca powiedział: to co, to są szczury karmowe za 8 zł (((
Czy to jest zgodne z przepisami itd?
Poza tym przyjrzałam się jednemu królikowi- który ma dziwną łysinkę przy uchu.... |
_________________ moje kochane łapki: pso-lwy
za TM Krówka, Ratatusia, Duża Bliźniaczka, Mała Bliźniaczka, Romuś, Danusia/Danio, Dzikuska, Karolcia, Mysza- AZYLANT, Zuzia, Agatka, Fela, Łapka i Golasek z DT
>>nubijkowo<< |
|
|
|
|
Martuha
|
Wysłany: Sob Gru 24, 2011 11:31
Zwierzątka: 3 szczurzynki,2 psy,królik,rybki ;) |
|
|
Jeśli chodzi o rozdzielenie płciami,to niestety nic nie da się zrobić W większości zoologów tak jest niestety... |
_________________ Za TM : Białeczka,Łysa,Tycia,Iva,Gaja i kilkanaście innych aniołków
Ze mną;Lillka SunRat's,Koffi Abraxas i Fetka |
|
|
|
|
nubijka
miłośniczka brzydoty
|
Wysłany: Sob Gru 24, 2011 11:48
|
|
|
ale najgorsze jest to, że nic sobie nie robią z tego, że komuś sprzedadzą zaciążone zwierzę...a przy szczurach nie ma informacji, że to karmówka |
za TM Krówka, Ratatusia, Duża Bliźniaczka, Mała Bliźniaczka, Romuś, Danusia/Danio, Dzikuska, Karolcia, Mysza- AZYLANT, Zuzia, Agatka, Fela, Łapka i Golasek z DT
>>nubijkowo<< |
|
|
|
|
deneris5
|
Wysłany: Nie Gru 25, 2011 10:13
|
|
|
Ta sama sytuacja jest w Zoologu SCC w Katowicach i w zoologu w Realu (Czeladź) - pracownicy nic sobie z tego nie robią. Szczurki młodziutkie 3-4 tyg, więc lada chwila, a będzie ich więcej. Przykre to... |
|
|
|
|
nubijka
miłośniczka brzydoty
|
Wysłany: Nie Gru 25, 2011 10:45
|
|
|
spróbuję sposobu.... |
>>nubijkowo<< |
|
|
|
|
Mangusta
ICanHasASnake!
|
Wysłany: Pon Gru 26, 2011 22:10
|
|
|
King Zoo ogólnie straciło na jakości niestety, ale póki higienicznie tam jest wszystko cacy to się nie czepicie. Do tego z tego co pamiętam to są pod opieką jednego z najlepszych weterynarzy lubelskich. |
_________________ Gadzinowe: Haribo, Gary; Czterokołowe: Hondziaszek, Granatowa Krowa |
|
|
|
|
Martuha
|
Wysłany: Śro Gru 28, 2011 18:30
|
|
nubijka napisał/a: | ale najgorsze jest to, że nic sobie nie robią z tego, że komuś sprzedadzą zaciążone zwierzę...a przy szczurach nie ma informacji, że to karmówka | nubijka, ,ale tak jest wszędzie niestety i nie są na karmówkę,więc nie rozumiem czego oczekujesz ? Nie ma niestety takiego zakazu i w większości zoologów nie ma podziału na płeć. nubijka napisał/a: | nic sobie nie robią z tego, że komuś sprzedadzą zaciążone zwierzę | Dlatego nie kupuje się w zoologu |
_________________ Za TM : Białeczka,Łysa,Tycia,Iva,Gaja i kilkanaście innych aniołków
|
|
|
|
nubijka
miłośniczka brzydoty
|
Wysłany: Śro Gru 28, 2011 19:20
|
|
|
Martuha napisał/a: | nubijka, ,ale tak jest wszędzie niestety i nie są na karmówkę,więc nie rozumiem czego oczekujesz ? Nie ma niestety takiego zakazu i w większości zoologów nie ma podziału na płeć. | czego oczekuję? Martuha- po prostu wyrażam swoje oburzenie...to jest forum...a czy można bezkarnie rozmnażać zwierzęta w sklepie i je sprzedawać? Poza tym- lepiej żeby nie zwracać uwagi i udawać, że "problemu" nie ma?
Nie prawda, że w większości zoologów szczury nie są rozdzielane płciami- właśnie często są...i warto namawiać do tego sprzedawców, bo czasem nawet nie wiedzą, że chłopak jest z dziewczynami i odwrotnie...no i jak przyjdzie im kilka "upierdliwych" osób, to dla świętego spokoju zrobią to- rozdzielą je. |
>>nubijkowo<< |
|
|
|
|
Martuha
|
Wysłany: Śro Gru 28, 2011 21:56
|
|
nubijka napisał/a: | a czy można bezkarnie rozmnażać zwierzęta w sklepie i je sprzedawać? | Niestety można jak widać w wielu sklepach,nie ma zakazu na to i podkreślam niestety,bo sama bym wolała żeby tak nie było. nubijka napisał/a: | Nie prawda, że w większości zoologów szczury nie są rozdzielane płciami- właśnie często są | Na co najmniej 100 sklepów,widziałam tylko 1 taki w którym były rozdzielone Dla mnie niestety jest to walka z wiatrakami,kiedyś też próbowałam uświadamiać albo dało to popawę na chwilę,albo wcale,a TOZ nie interweniował,bo to nie jest łamanie prawa |
|
|
|
|
nubijka
miłośniczka brzydoty
|
Wysłany: Czw Gru 29, 2011 09:22
|
|
|
ja szczerze mówiąc pierwszy raz się spotkałam z jednym akwarium dla wszystkich szczurów- owszem zdarza się nierzadko że jest chłopak z dziewczynami, zamiast w klatce obok- z chłopakami...i na odwrót. moje obserwacje ograniczają sie do warszawskich sieciówek...a jestem świadoma, że sklepów jest duuuuużo więcej...i takich sytuacji jak w lubelskim tesco też ((((
Na prawdę sklepy mają prawo sprzedawać własny "wyrób"?
Wiesz- a co do zwracania uwagi/ uświadamiania- jak zmienię sytuację choć jednego szczura na iles tam interwencji- to znaczy, że warto... |
>>nubijkowo<< |
|
|
|
|
Mangusta
ICanHasASnake!
|
Wysłany: Czw Gru 29, 2011 11:02
|
|
|
Cytat: | Na prawdę sklepy mają prawo sprzedawać własny "wyrób"? | tak.
Od kiedy w Tesco nie ma normalnych i kompetentnych ludzi to nie masz szans cokolwiek zdziałać - oni ignorują nawet moje pytania czy prośby, lub ludzi ze schroniska, a my jesteśmy ogólnie znani w środowisku. Jak chcesz pociechy to wiedz, że np. w Leclerku na Zana jest jeszcze gorzej, ale te dwa sklepy nie cieszą się specjalną popularnością i mimo wszystko ludzie z terrarystyki wiedzą co gdzie kupować, także w tych dwóch sklepach nie ma wielkiego obrotu gryzoniami czy gadami. |
_________________ Gadzinowe: Haribo, Gary; Czterokołowe: Hondziaszek, Granatowa Krowa |
|
|
|
|
nubijka
miłośniczka brzydoty
|
Wysłany: Czw Gru 29, 2011 12:39
|
|
|
tyle dobrze- choć szkoda tych, że tyle siedza w takich warunkach
A swoją drogą- cudne były te maluchy- z czarnymi znakami- np biały z czarną kreską na grzbiecie , czy biały z całą czarną główką...itd...ECH..... |
>>nubijkowo<< |
|
|
|
|
Annemon
|
Wysłany: Śro Sty 25, 2012 16:54
Zwierzątka: 2 kotysławy i 1 piesław :D |
|
|
Odkopuję troszkę temat, ale sytuacja jest bardzo podobna.
Szlag mnie dzisiaj trafił w toruńskim "Zwierzyńcu" w galerii Copernicus. Nie dość, że wszystkie zwierzaki są wystawione w akwariach na widok pasażu, gdzie im każdy puka, zagląda, zaczepia je etc. to jeszcze trzymają razem samce i samice.
Dzisiaj jakiś diabeł we mnie wstąpił i zapytałam pracownicy, czy szczurki w klatce (były tylko dwa biedaki w kącie) to samce czy samice. Nie umiała mi odpowiedzieć, stwierdziła, że "eee pewnie i samce, i samice". (!)
Próbowałam na spokojnie porozmawiać, byłam miła i zapytałam dlaczego trzymają je razem i czy nie boją się, że potem ktoś im przyjdzie z miotem i z pretensjami. Ekspedientka momentalnie nabrała aroganckiego tonu i powiedziała, że "tak, trzymamy razem. Nie, nie było takiej sytuacji nigdy. My wiemy jak one się rozmnażają". Aż słyszałam w domyśle "I co nam zrobisz"
Dodam jeszcze tylko, że na moją prośbę inny pracownik sprawdzał przy mnie płeć (udawałam zainteresowanie zakupem) i w klatce faktycznie była samiczka z samcem, w pełni dojrzałym jak sądzę, bo już mu zeszły jądra!
Czy naprawdę nic a nic nie można zrobić w takiej sytuacji? Domyślam się, że to nie jest przestępstwo w świetle prawa, ale czy nie można gdzieś zgłosić faktu trzymania zwierząt w złych warunkach i nie rozdzielaniu ich wg płci przy okazji też? Te biedaki nie mają tam nic, żadnego domku czy nawet doniczki, żeby się schować, siedzą totalnie na widoku i najczyściej też nie jest. I nie mówię tylko o szczurach, chomiki etc. mają tak samo przekichane |
_________________ Moje cuda:
labradorka Liana
koteczki Tycjan i Bonicelek
--------------------------------------------
Odeszły: Narcyza [*], Bellatriks [*], Holliday [*], Troja [*], Sparta [*] |
|
|
|
|
nubijka
miłośniczka brzydoty
|
Wysłany: Śro Sty 25, 2012 18:18
|
|
|
ech...szkoda słów...ja zrobiłam małą prowokację- spytałam co będzie- gdy ktoś kupi zaciążoną samiczkę, na co sprzedawczyni- że one są za małe żeby się rozmnażać...wiec ja swoje- że w takim razie poproszę oświadczenie, że szczurek, którego potencjalnie kupię nie będzie w ciąży...i poproszę o podpis i pieczątkę sklepu...na co pani " wie pani- one mogły się zaciążyć jeszcze w hurtowni- na co ja- ale wtedy były jeszcze mniejsze-tzn. młodsze...i tu argumentu zabrakło....zaświadczenia też....nic to nie zmieniło niestety - ale przynajmniej bzdur nie będzie klientom wciskała .....bo może się trafić jeszcze taka menda jak ja |
>>nubijkowo<< |
|
|
|
|
Layla
zawieszona
|
Wysłany: Śro Mar 21, 2012 10:21
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
Czy ktoś próbuje zadziałać w tym Tesco? |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|