|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Zamknięty przez: EpKee Czw Lis 24, 2011 14:07 |
Planowany miot N Happy Feet - Athame + Cherubin |
Autor |
Wiadomość |
Azi

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Śro Paź 19, 2011 21:00 Planowany miot N Happy Feet - Athame + Cherubin
Zwierzątka: Impuls ZR, Impet ZR, Kakashi ZR, Snoopy, Wypłosz i czterolatek |
|
|
Miot N
Planowana data krycia - 11.2011
Planowana data narodzin - 11/12.2011
Planowana data odbioru malców - 12.2011/01.2012
Athame Happy Feet x Cherubin Wo de Shu
(dumbo, standard, blue burmese, self) x (standard, standard, cinnamon, irish)
spodziewamy się:
kolor - black, agouti, american blue, american blue agouti
uszy - standard
sierść - standard
znaczenia - self, irish
cena szczurka - około 70zł
metryka
lista chętnych
uwagi na temat miotu:
Miot odbędzie się, jeżeli do momentu krycia będzie minimum 8 chętnych
Miot odbędzie się, jeżeli do momentu krycia nie będzie żadnych problemów zdrowotnych u przyszłych rodziców
Hodowca nie gwarantuje, że samica zajdzie w ciążę - nie mamy na to za dużego wpływu
Hodowca nie gwarantuje, że malce urodzą się w takich odmianach, aby zaspokoić oczekiwania wszystkich chętnych - na to mamy jeszcze mniejszy wpływ
Athame ma bardzo dobry charakter. Jak dla mnie wzorcowy. Tak wyważonego szczura jeszcze nie spotkałam. Jest bardzo opanowana, a jednocześnie aktywna i ciekawska. Uwielbia iskać inne szczury. Nigdy nie widziałam jej (jak już przestała być dzieckiem) kotłującej się z innymi szczurami, ale nie jest gdzieś w ogonku hierarchii, a wręcz przeciwnie. W moim stadzie obecnie nie widzę alfy, ale możliwe, że alfa jest niewidoczna (Ina i Athame zachowaniem i charakterem na alfy pasują). Przy sprzeczkach z innymi szczurami po prostu staje na łapach tylnych, kładzie im łapkę na nosie i jest spokój.
W kontaktach międzyludzkich jest mocno promiziasta. Brana na ręce nie ma problemu z trzymaniem do góry brzuszkiem, po prostu leży i patrzy, co człowiek z nią zrobi. Bardzo rzadko się wyrywa i to tylko wtedy, gdy już jest mocno zniecierpliwiona.
Czasem tylko, jak coś idzie mocno nie po jej myśli, "kreseczkuje" - czyli zamienia oczka w wąskie szparki i jest wtedy taka... mocno zdecydowana. Ciężko mi to opisać.
Cherubin to już ponad roczny samiec o spokojnym i wyważonym charakterze. Jest gdzieś pośrodku hierarchii, nie było i nie ma z nim żadnych problemów.
Za udostępnienie samca dziękuję hodowli Emerald Moon, a szczególnie jednej z jej właścicielek - Marcie.
Oboje przyszli rodzice są w doskonałej formie fizycznej.
Ze względu na mój obecny stan. Miot odchowają w Warszawie członkowie SHSRP - Emilka i Robert (hodowla SunRat's), za co z całego serca im dziękuję.
Chętni proszeni są o wypełnienie ankiety http://www.happyfeet-rattery.pl/files/Ankieta.doc i odesłanie jej na adres hodowlahf@gmail.com . Mile widziane kilka słów od siebie
Bardzo proszę o zapoznanie się z:
http://www.happyfeet-rattery.pl/pl/litters.php
http://shsr.szczury.biz/viewtopic.php?t=1084 |
_________________ W : Gandalf, Bilbo, Frodka, Asfa, Dzika, Yavanna, Fniszka RT, Nessa, Fea RT, Moria, Bajaderka HF, Dafne z TM, Baletka z TM, Finka JR, Sasanka RT, Itsu SR, Ruda, Nastka, Irytacja SR, Luthien Tinuviel AB, Hipokryzja HF, Inazuma SR, Athame HF, Kagura HF, Muffinka HF |
Ostatnio zmieniony przez Azi Sob Lis 05, 2011 07:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
smeg

|
Wysłany: Pią Paź 21, 2011 15:07
Zwierzątka: brak |
|
|
Pytanie może nie za bardzo na temat, ale chciałam sprawdzić długość życia przodków miotu, a w metryce nie ma podanych dat ich śmierci. Dlaczego? Nie ma takiego wymagania i nie podaje się ich w rodowodach? |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
 |
quagmire

|
Wysłany: Pią Paź 21, 2011 15:39
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
smeg, to są dane, które się umieszcza w rodowodzie - wiadomo, że w chwili wystawiania szczur żyje, a za rok już go nie będzie, więc tylko niekiedy hodowcy te dane uzupełniają. Leto i Fiona żyją i mają się dobrze. Leto ma w tej chwili ponad 2 lata. |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
 |
Nakota
Światowy transporterek

|
Wysłany: Pią Paź 21, 2011 17:08
Zwierzątka: Dużo szczurów i kot |
|
|
quagmire napisał/a: | wiadomo, że w chwili wystawiania szczur żyje, a za rok już go nie będzie, więc tylko niekiedy hodowcy te dane uzupełniają |
Uważam, że to żadne wytłumaczenie. Na chwilę obecną nie żyje Calligula MS, Lopushok MV i Yumiko Beris, a że są to bliscy przodkowie miotu to hodowca powinien umieścić datę ich zgonu w metryce. |
_________________ Kto walczy przegrywa czasem, kto nie walczy przegrywa zawsze.
Per aspera ad astra.
 |
|
|
|
 |
Azi

|
Wysłany: Pią Paź 21, 2011 17:49
|
|
Nakota, Ty, zresztą tak samo jak zagraniczni hodowcy, w ogóle nie umieszczasz w metrykach informacji o długości życia, czy zdrowotności, więc Twoje oburzenie jest... zastanawiające, jakbyś co najmniej chciała coś udowodnić
smeg, absolutnie nie ma takiego wymagania i to polscy hodowcy zaczęli umieszczać zarówno daty śmierci jak i przyczyny śmierci przodków. Jednakże są to dane jedynie fakultatywne - czyli dobrowolne, niewymagane.
Z tym jest sporo roboty, najważniejsze jest stworzenie metryki - czyli wykazu przodów, dane fakultatywne uzupełni się w miarę możliwości - szczególnie chodzi tu o posiadanie czasu. |
_________________ W : Gandalf, Bilbo, Frodka, Asfa, Dzika, Yavanna, Fniszka RT, Nessa, Fea RT, Moria, Bajaderka HF, Dafne z TM, Baletka z TM, Finka JR, Sasanka RT, Itsu SR, Ruda, Nastka, Irytacja SR, Luthien Tinuviel AB, Hipokryzja HF, Inazuma SR, Athame HF, Kagura HF, Muffinka HF |
|
|
|
 |
Cerro
gdzie nogi poniosą

|
Wysłany: Pią Paź 21, 2011 17:57
|
|
|
Americany... a ja mam do przyszłych wakacji szlaban, psiakrew. |
_________________ Gryfnioki |
|
|
|
 |
Nakota
Światowy transporterek

|
Wysłany: Pią Paź 21, 2011 17:57
|
|
Azi, to nie jest oburzenie Uważam, że skoro takie informacje już umieszczacie w swoich metrykach to powinny być one na bieżąco uzupełnianie. W moich metrykach nie umieszczam dat zgonu (bo nie mam gdzie), ale to nie oznacza, że nie wiem kiedy i na co dany szczur umarł |
Per aspera ad astra.
 |
|
|
|
 |
Azi

|
Wysłany: Pią Paź 21, 2011 18:13
|
|
Nakota napisał/a: | ale to nie oznacza, że nie wiem kiedy i na co dany szczur umarł | o każdym szczurze w rodowodzie danego miotu jesteś w stanie to powiedzieć? Chociaż może i jesteś, w końcu w tych metrykach są tylko trzy pokolenia, a nie cztery jak w polskich.
Nakota napisał/a: | są to bliscy przodkowie miotu to hodowca powinien umieścić datę ich zgonu w metryce | Słońce, ależ to jest jawne oburzenie, sugerujące, jakbym nie dopełniała powinności hodowcy lub co najmniej łamała ogólny światopogląd
tym bardziej, że w większości przypadków, szczególnie przy szczurach importowanych, nie ustali się przyczyny i daty zgonu, ponieważ: hodowla przestała istnieć, hodowla może i istnieje, ale hodowca nie odpisuje, samiec był z prywatnych rąk i nie wiadomo co się z nim dzieje/stało itp, itd.
Cerro, nie łam się, mam nadzieję (a przynajmniej ku temu dążę), że do przyszłych wakacji już amerykańców będzie w Polsce więcej |
|
|
|
 |
Nakota
Światowy transporterek

|
Wysłany: Pią Paź 21, 2011 19:50
|
|
Azi napisał/a: | o każdym szczurze w rodowodzie danego miotu jesteś w stanie to powiedzieć? |
Tak, ponieważ znam swoją linię i na bieżąco ją monitoruję
Azi napisał/a: | Słońce, ależ to jest jawne oburzenie, sugerujące, jakbym nie dopełniała powinności hodowcy lub co najmniej łamała ogólny światopogląd |
Nie Chodziło mi o zwrócenie faktu, że skoro już hodowca umieszcza takie informacje to w trakcie pisania metryki powinien je zweryfikować. A skoro nie może ich zweryfikować to niech po prostu ich nie umieszcza, bo to tylko wprowadza w błąd |
Per aspera ad astra.
 |
|
|
|
 |
Azi

|
Wysłany: Sob Paź 22, 2011 09:09
|
|
Informuję, że są potwierdzeni chętni na 8 maluszków, także miot do skutku dojdzie
Informuję tez, że jak wszystko się dopnie, to DoraAngie przewiezie Athame do Torunia już w przyszłą sobotę Za co jestem jej ogromnie wdzięczna!
Nakota, ale tam nie ma informacji takich jest tylko o Bikminie, bo akurat robiąc metrykę rozmawiałam z Roth, więc na bieżąco wpisałam głównie dla mojego info. Info na temat długości życia się pojawi - ja tam lubię ujawniać fakty od razy, a nie na pytanie - ale będzie JEDYNIE w metryce, do spojrzenia, w rodowodzie jej nie będzie wszak wpis jest tylko ważny na dany czas, potem nikt sobie samodzielnie w rodowodzie nie dopisze. Zresztą, częściowo zapewne z tych powodów też w zagranicznych rodowodach nie ma takiego info.
Ok, dla mnie EOT wpisywania dat w metrykę, chyba, że ktoś z innych zainteresowanych ma pytanie.
Nakota napisał/a: | Tak, ponieważ znam swoją linię | Spokojnie, do tego, żeby ją nazywać "swoją" jeszcze nieco czasu |
|
|
|
 |
Cerro
gdzie nogi poniosą

|
Wysłany: Pon Paź 24, 2011 19:51
|
|
|
Azi, nie ukrywam, że mam nadzieję załapać się na następne pokolenie |
_________________ Gryfnioki |
|
|
|
 |
Azi

|
Wysłany: Sob Paź 29, 2011 10:54
|
|
no i pojechała maleńka dzisiaj do Torunia
nie wiem, czy to te głupie moje hormony, czy rzeczywiście dla mnie to tak szczególny szczur, ale mokra i słona ciecz leciała strumieniem z okolic moich oczu w drodze z dworca
a że jeszcze Muffinka razem z mamusią pojechała, to już w ogóle
Marta, opiekuj się tam moimi dziewczynkami... |
|
|
|
 |
quagmire

|
Wysłany: Sob Paź 29, 2011 17:10
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
Azi, waryjatko |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
 |
Kla.kier

|
Wysłany: Nie Paź 30, 2011 11:38
Zwierzątka: Aktualnie tylko psia, Ozzik :) |
|
|
Azi, rozumiem doskonale!
Trzymam kciuki za randki i maluszki : ) |
_________________ W Kana, Liza, Vaki, Danio, Brzetysław, Hjuki
4lapki.blogspot.com
 |
|
|
|
 |
gratis
kafelkarz piekieł

|
Wysłany: Nie Paź 30, 2011 18:46
Zwierzątka: Voldemort, Ion |
|
|
Azi napisał/a: | czy rzeczywiście dla mnie to tak szczególny szczur |
Uhuhuhu, większego komplementu, nawet w przypuszczeniu, przeczytac nie mogłam.
Dumnam z Małej strasznie, niech się ładnie starają. : ) |
_________________ Voldemort VR, Avada Kedavra HF [u AD&A] Ion Inari IL; Ą-Wu-Trumpek (Sunny) WWW
w Szeregach za TM: Hemingway 12.2007-12.10.2009; Matrix RT 7.01.2008-12.11.2009; Bizou11.2007-8.12.2009; Rafiki 30.01.2008-01.04.2010 ; Faun HF 19/20.08.2008-10.04.2010; Gryf HF 19/20.2008-07.02.2011; Captain SR 28.02.2010-08.08.2011; Figo 21.10.2009-25.09.2011; Avi; Saurac BM 11.09.2009-13.10.2011; Efuselm BM 23.06.2009-14.01.2012; Manolito BM 13.09.2009-07.03.2012; Fiona Be 23.04.2010-03.07.2012; Leto TZ 03.07.2009-04.07.2012; Qashmere Qimi EM 16.02.2010-11.09.2012; Cinteotl SR 28.02.2010-05.12.2012 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|