|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Przesunięty przez: AngelsDream Sob Lip 14, 2007 22:59 |
Dobry pomysł na podawanie niesmacznych lekarstw ogonkom! |
Autor |
Wiadomość |
AngelsDream
Gdzieś indziej

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Pią Lip 19, 2013 23:56
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
Ebia, a to na pewno. Jednak ogół wskazuje, że lek z tej grupy częściej bywa niezjadany niż jedzony. |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
 |
Bezsenna

|
Wysłany: Sob Lip 20, 2013 13:42
Zwierzątka: Szczurasy: Stefan; Psiak Ori |
|
|
Hanami, danio już próbowałam i nic; generalnie nastawiam się na podawanie siłą, a z rozpuszczonymi lodami zrobię eksperyment, bo na lody szczury zareagowały wręcz spektakularnie
Pamiętam, że przy galastopie był taki sam problem.
Ebia, mleczna kaszka nestle bananowa o dziwo nie wchodzi u nas nawet sama
I pomyśleć, że Zuzu to mój największy łakomczuch |
_________________ Za Tęczą: Fibi (10.2010-12.07.2012), Okruszek (01.2011-20.08.2012) , Lara (09.2010-23.08.2012); Zuzu (01.2012-12.08.2013); Bąbel, (02.2012-12.2013)
-----------------------------------------------
...jeszcze chce mi się wędrować, lecz już czasem bolą nogi... |
|
|
|
 |
Hanami

|
Wysłany: Sob Lip 20, 2013 21:53
Zwierzątka: ... Kawunia, Ukkinia, Lavinia, Totunia |
|
|
Bezsenna no to współczuję i cieszę się, że jeszcze takich leków nie musiałam podawać. Nie wiem jak bym sobie radziła. Pewnie z trudem, jak wszyscy. |
_________________ 449955886677 |
|
|
|
 |
limomanka

Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Sob Lip 27, 2013 12:25
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
Znalazłam taką stronkę w sieci. Pomocną w wyborze "podkładki" pod lek. Ja się zawsze zastanawiam czy dane lekarstwo można podać z jogurtem - bo tak najlepiej u mnie wchodzą - a niektóre leki nie mogą być podawane z mlekiem i jego przetworami. |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
 |
Bezsenna

|
Wysłany: Sob Lip 27, 2013 13:55
Zwierzątka: Szczurasy: Stefan; Psiak Ori |
|
|
limomanka, super stronka! na pewno mi się przyda, chociaż nie wiem, czy akurat przy szczurach |
_________________ Za Tęczą: Fibi (10.2010-12.07.2012), Okruszek (01.2011-20.08.2012) , Lara (09.2010-23.08.2012); Zuzu (01.2012-12.08.2013); Bąbel, (02.2012-12.2013)
-----------------------------------------------
...jeszcze chce mi się wędrować, lecz już czasem bolą nogi... |
|
|
|
 |
limomanka

Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Pią Sie 23, 2013 15:58
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
Czy ktoś zna? Stosował? to coś |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
 |
Selldine
Przytułek Ratatuj

Dołączyła: 02 Cze 2013 Posty: 142 Skąd: Warszawa/Mińsk Mazowiecki
|
Wysłany: Śro Paź 30, 2013 20:21
|
|
|
Ja z podawaniem leków nawet tych niesmacznych nie miałam nigdy problemu. Moje szczury zlizują z łyżeczki z odrobiną soku owocowego(rozcieńczany w wodzie), kubusiem, czy pysiem, serka, nutelli, pasty z tuńczyka, ogólnie pasty rybne, jogurty, gerberki, kawałki ulubionych warzyw, czy owoców, w zależności od rodzaju leku. Wiem, że może niektóre rzeczy nie są zbytnio odpowiednie dla ogoniastych, jednak są to strasznie malutkie dawki i nigdy moim nie zaszkodziły, a warte są zjedzenia leków ze smakiem |
|
|
|
 |
mmarcioszka

|
Wysłany: Śro Paź 30, 2013 22:04
Zwierzątka: królinka i szczury |
|
|
Zazdroszczę wszystkiem, których szczury jedzą leki w czymkolwiek, u mnie już naprawdę nic nie działa, jakkolwiek smaczne i pachnące by nie było |
|
|
 |
wilczek777

|
Wysłany: Śro Paź 30, 2013 23:15
Zwierzątka: 2 x sheepdog |
|
|
mmarcioszka od tygodni podajemy paskudne leki i już nic nie działało... Ale jest u nas jedna magiczna rzecz - tran. Szczury go kochają i nienawidzą jednocześnie. Piją go jak szalone po czym słychać szuranie zębami o plastik bo smak jest... no każdy wie jaki Instynkt jednak jest silniejszy i liżą paskudztwo jak szalone. Efekt jest taki - pokruszona dobrze tabletka w tranie? OM NOM NOM ALE PASKUDNE OM NOM NOOOM! Mam nadzieję, że swoich właściwości leki nie zmieniają przez kontakt z rybim tłuszczem heh. |
_________________ Nasz temat
http://forum.szczury.biz/...t=13184&start=0
Za TM
Silver i Sharingan [*] Śpioch i Grubas [*] Białas i Mithril [*] Czarnuszek i Bibs [*] Miki i Kaszmir [*] Desant zwany Fretką i Miętus Emerald Moon [*] Bjorn i Anubis (Ibasan) Beris[*] Belfast [*] |
|
|
|
 |
Selldine
Przytułek Ratatuj

Dołączyła: 02 Cze 2013 Posty: 142 Skąd: Warszawa/Mińsk Mazowiecki
|
Wysłany: Czw Paź 31, 2013 07:32
|
|
|
mmarcioszka, to Ci nie zazdroszczę. U mnie zawsze, ale to zawsze zwycieży coś smacznego, nawet gorzki lek jest pochłoniety z pastą rybną |
|
|
|
 |
Nikky

|
Wysłany: Czw Paź 31, 2013 10:33
Zwierzątka: 5 szczurów, pies, 4 koszatniczki, 2 papugi |
|
|
U mnie nawet i bez czegoś smacznego potrafią zjeść, zwłaszcza płynne.
Trudniejsze przypadki karmione są siłą |
|
|
|
 |
quagmire

|
Wysłany: Czw Mar 27, 2014 11:30
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
Lidkamk, daj mu z czymś pysznym |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
 |
myszonka

|
Wysłany: Czw Mar 27, 2014 11:39
|
|
|
mały je Enrocin z domową konfiturą brzoskwiniową.
O przestał, no cóż, ma czas do wieczora, żeby zjeść
Nie mam serca mu tego wciskać na siłę |
|
|
|
 |
smeg

|
Wysłany: Czw Mar 27, 2014 11:44
Zwierzątka: brak |
|
|
Trzeba było wziąć tylko kropelkę tej konfitury, tylko tyle żeby wymieszać z odpowiednim kawałkiem tabletki. Szczur powinien być w stanie zjeść to na raz. |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
 |
myszonka

|
Wysłany: Czw Mar 27, 2014 11:48
|
|
|
smeg, mam w płynie lekarstwo własnie, musiałam to jakoś rozprowadzić, eh no nic, damy radę |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|