|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Wafla ryżowe i inne produkty dietetyczne - czy podawać? |
Autor |
Wiadomość |
Devona
(astro)fizyczka

|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 12:43
|
|
|
My na co dzień jemy wafle ryżowe (z brązowego ryżu), pieczywo chrupkie pełnoziarniste (głównie żytnie, lekkie i tradycyjne), macę, z pieczywa jadamy tylko pełnoziarnisty chleb i od czasu do czasu drożdżówki, więc zwierzaczki dostają wszystkie wymienione produkty (oprócz drożdżowek ) i jak na razie są nimi zachwycone . |
|
|
|
 |
mc

|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 12:57
Zwierzątka: 8 szcz |
|
|
My też pałaszujemy, razem! |
|
 |
Devona
(astro)fizyczka

|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 13:14
|
|
|
Off-Topic: | Mój luby jadł ostatnio wafel ryżowy z żółtym serem i odłożył go na chwilę na łóżko, a Iwka akurat była na wybiegu (od kiedy oślepła, puszczamy ją po naszym łóżku, bo i tak nie umie zejść ). Wchodze do pokoju, patrzę, a Niuńka je sobie wafel z serem. Byłam zła, bo sądziłam, że specjalnie się z nią podzielił, a dzień wcześniej był już ser żółty, a wiadomo, że to słone i tłuste, więc szczurki dostają takie "przysmaki" rzadko. Mój luby oświecił mnie jednak, że sama wzięła sobie kawałek, nie pytając o pozwolenie . Można więc powiedzieć, że my też razem jemy . |
|
|
|
|
 |
irmina85

|
Wysłany: Pią Lut 06, 2009 20:40
Zwierzątka: Sasza, Milka, Misza |
|
|
moje za waflami ryżowymi nie bardzo.. ale namiętnie wgryzają się w sucharki dla diabetyków, bez cukru i soli |
_________________ za TM
Śnieżka (09.2005r. - 12.2007r.)
Hella (1.11.2008r. - 21.10.2010r.)
Inka (5.10.2010r. - 24.01.2012r.)
Łatka (1.11.2008r. - 1.05.2012r.)
Delicja
 |
|
|
|
 |
nezu

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 10:15
|
|
|
Off-Topic: | A czemu ja wcześniej nie widziałam tego tematu? |
Nie kupuję im wafli ryżowych ale ryż i pszenicę preparowane owszem. Są w stałej mieszance i większość stada wyjada je na pierwszy rzut.
Przyznam się zresztą szczerze że sama im czasem wyjadam to z mieszanki, choć na szczęście w bardzo umiarkowanych ilościach...
Natomiast sama sobie takich cosiów nie kupuję. Jeśli już to tylko ogonom.
No, dobra, płatki pszeniczne w miodzie kupuję sobie i im czasem opycham, ale to na wyjątkowe okoliczności. |
|
|
|
 |
Layla
zawieszona

|
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 10:25
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
Ja właśnie sobie kupuję, a ogony korzystają. Lubią też macę, taką bez soli i cukru, naturalną. |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
 |
tamiska [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 10:28
|
|
|
nie wiem czy to do konca do chrupania, ale jak robie sobie kasze kus kus to daje chlopakom... Zabijaja sie o nia normalnie heh |
|
|
|
 |
nutaka

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 13:00
|
|
|
Kiedys jadły bardzo chętnie, potem gardziły i obsikiwały, teraz nawet czasem pochrupią, ale ja uwielbiam |
|
|
|
 |
Aleks1
samotna w tłumie

|
Wysłany: Sob Lut 28, 2009 10:53
Zwierzątka: 2 kociaki i 2 psiaki |
|
|
Ja daję swoim ogonkom pieczywo dla glutenowców .Jak tylko widzą że go jem to od razu wiszą na prętach, tak za nim przepadają |
_________________ 2 kociaki : kizia i pirat
2 psiaki : szelma i zbój |
|
|
|
 |
lamia
non compos mentis

|
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 15:51
Zwierzątka: ... |
|
|
A próbowaliście dawać szczurkom do chrupania płatki (takie do mleka)?
Moje za nimi przepadają. |
_________________ Małysz (✴09.04.2011 †27.03.2013), Newton (✴13.07.2011 †06.03.2012), Swing (✴26.08.2009 †01.12.2011), Jazz (✴26.08.2009 †01.08.2011), Blues(✴26.08.2009 †13.03.2011), Error (✴2007 †18.11.2009), Pixel (✴2007 †02.11.2009)
|
 |
L.
wtulony kropek.

Zaproszone osoby: 21
|
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 22:15
|
|
|
lamia, jasne, że tak
ale nie te czekoladowe tylko takie muesli (zboża i owoce) czy zwykłe płatki kukurydziane.
moje mają do podstawowej karmy dosypywaną mieszankę 6 zbóż. |
|
 |
Dolly

|
Wysłany: Pią Gru 18, 2009 22:50
|
|
|
Moje szczuraki musli wcinały aż im się uszy trzęsły, ale do tej pory dałam im tylko raz, ponieważ nie za bardzo wiedziałam czy można. Teraz widzę, że można ale w rozsądnych ilościach. To dobrze, to się szczury ucieszą |
|
|
|
 |
nimka

|
Wysłany: Śro Cze 19, 2013 22:04
Zwierzątka: Pies, 3 Koty + u rodziców: Kot i Pies |
|
|
Ile maksymalnie można podawać wafli ryżowych szczurom? Czy one w nadmiarze mogą jakoś zaszkodzić (utuczyć, spowodować nadmiar albo niedobór czegoś)?
Od kilku dni dostają codziennie po 1/6 takiej okrągłej kromki grubości ok 1 cm na szczura.
Czy to nie za dużo gdybym miała podawać codziennie?
Są bez dodatku soli, za to akurat mam wersję z innymi zbożami w środku (gryka, itp).
Baaardzo lubią.
Można codziennie w takiej ilości?
To nie tuczy? Ludzi niby nie, ale jak to wpływa na szczury? |
_________________ Nasz wątek: [KLIK] |
|
|
|
 |
Devona
(astro)fizyczka

|
Wysłany: Śro Cze 19, 2013 22:43
|
|
|
nimka napisał/a: | Ile maksymalnie można podawać wafli ryżowych szczurom? | Nie ma norm, ale ja bym powiedziała, że raczej niedużo.
nimka napisał/a: | Można codziennie w takiej ilości? | Ja dodatkowe produkty zbożowe podawałabym nie częściej niż 2 razy w tygodniu, przeważnie praktykuję dużo rzadziej.
nimka napisał/a: | To nie tuczy? Ludzi niby nie, ale jak to wpływa na szczury? | Jasne, że tuczą ludzi, to same węglowodany . Są wskazywane jako alternatywa pieczywa, ale wciąż zawierają w prawie 100% zboże, jedzone w dużej ilości będą tak samo powodować tycie, jak chleb i inne mączne wyroby. Sprawdź, ile kcal ma jeden wafel i porównaj z kalorycznością codziennej karmy dla 6 szczurów (podawanej przez Ciebie), będziesz wiedziała, jaki udział mam ten dodatek w żywieniu, wtedy łatwiej zaplanować podawanie . |
_________________ za TM: W, S, J, DM1, K, M, P, DM2, S-a, N, L, B-o, Cz, Sh, OM3, G, A, R, Q, T, Po, Pe, C, B-a, E, Ś, B-k, MM |
|
|
|
 |
nimka

|
Wysłany: Śro Cze 19, 2013 22:53
Zwierzątka: Pies, 3 Koty + u rodziców: Kot i Pies |
|
|
A, dziękuję dziękuję
To teraz zaczynam dopytywanie
Od ok. tygodnia szczury moje główną karmę (labofeed b) mają wydzielaną w dwóch porcjach (których nie zjadają od razu - mała część zostaje im jeszcze na kilka godzin po posiłku), ok. 10-11 rano oraz na wieczór 20-23 godzina. Zaczęłam im wydzielać, bo wsadzały jedzenie do swoich produktów przemiany materii oraz sików Przynajmniej połowa jedzenia się marnowała, dlatego teraz mają przymusowo wydzielane. Nie dostają dużo (mała garść na 4-5 szczurów 2 razy dziennie).
Do tego codziennie jakiś owoc albo warzywo w ilości różnej, ok. 1-2 łyżeczki na szczura.
Czy w takim razie (skoro resztę karmy wydzielam) mogę im jednak częściej podawać taką ilość wafli ryżowych jaką podaję?
Strasznie się cieszą jak dostają...
Nie mają żadnej nadwagi, a dwie dziewczynki nadal rosną (4 miesiące mają).
Pchełka ostatnio nawet zbyt chuda jest, ale to być może kwestia świeżo wykrytej choroby...
Sprawdziłam: 1 kromka (5g) zawiera 19 kalorii, więc 1/6 kromki (porcja na szczura) to jakieś 3 kalorie. |
_________________ Nasz wątek: [KLIK] |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|