|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Przesunięty przez: Kluska Wto Paź 23, 2012 16:25 |
[Warszawa] Czarne berkshirki z mamą |
Autor |
Wiadomość |
mmarcioszka
|
|
|
|
|
WhiteLife
|
Wysłany: Nie Wrz 16, 2012 12:04
|
|
|
chetnie przygarne jedna niewiaste:) szukam wlasnie towarzyszki dla mojej 1,5 miesiecznej samiczki:) jutro jade do warszawy i w piatek bede wracal gdzies kolo polodnia wiec wtedy moglbym ja wziac. wczesniej nei bardzo bo na "kwaterze" nei mialbym bym warunkow do trzymania jej. niestety nie znam warszawy w ogole i pierwszy raz jade tam autem jako keirowca;p wiec z "ustawka moga byc jakies problemy tym bardziej ze nei ebde mial tam netaxD ale sa jeszcze telefony, takze na pm poprosil bym kontakt.
ps. jesli ktos bedzie chcial wziac szczurka z trojmiasta to moge przy okazji tez zabrac ze soba |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Nie Wrz 16, 2012 12:11
Zwierzątka: brak |
|
|
WhiteLife, napisz najpierw do Sysy o warunkach, jekie masz do zaoferowania szczurkowi Najlepiej odpowiedzieć na pytania zamieszczone tutaj: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=8183 . |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
WhiteLife
|
Wysłany: Nie Wrz 16, 2012 12:59
|
|
|
1.od 3 dni mam 1,5miesieczna dziewczynke. na fb ktos wrzucil posta ze ma szczurki do oddania, oczywiscie zagadalem i zaraz po kupnie klatki wzialem jedna samiczke, pozostale neistety trafily do sklepu;/ probowalem odnalezc jej siostre ale neistety zostala jzu sprzedana;/
2. klatka: 37/52/58. wiem nie ejst za wielka ale kupilem ja zanim dowiedzialem sie jak duzo meijsca potrzebuja 2 szczurki;p jednakze gadalem ze znajomym i ma 3 pietrowa niepotrzebna klatke wiec polacze obie z czasem, narazie staram sie wyposazyc ta pierwsza:) i nie wiem co zrobic z kolowrotkiem ma 21 cm srednicy wiec moze byc za maly, zreszta ona i tak nim w ogole zainteresowana nei ejst no i cyztalem ze to niebezpeiczna zabawka dla szczurkow. wiec chyba jakas hustawke z niego zrobie albo cos;p pietro juz jej zrobilem tylko pozniej doczytalem ze szczurki nei przepadaja za lazeniem po drutach dlatego zmienie to w najblizszym czasie.
3.narazie nigdzie mala nei byla;p wyglada na zdrowa i nei ejst ze sklepu wiec zagrozenie choroby imo jest minimalne... jesli sie myle to poprawcie mnei;)
4. poki co dostaje "vitapol" niby pokarm pelnowartosciowy ale wzbogacam go ejszcze swiezymi warzywami i owocami.
5. nie zamierzam:)
6. moge informowac jesli sobie zyczysz;]
7.mam psa, yorka;p na poczatku bal sie szczurka;p zrestza jak kota mialem to tez bal sie goxD (fakt ze nie raz kot zachodzil go od tylu i lapa pacnal po cyzm uciekalxD). teraz pies wykazuje zainteresowanie szczurkiem, a szczurek raczej sie rpzed nim chowa... gdy wypuszczam mala to oczywiscie w pomeiszczeniu bez psa wiec luz.
8. z wyjazdami to nei ma problemu zawsze ktos w domu jest. meiszkam z bratem i matka. wszyscy kochamy zwierzeta i dbamy zbey im sie krzywda nei stala.
9. narazie ma wybiegi kontrolowane, musze pozabezpieczac pomieszczenie (mialem jzu dwie samiczki ladnych kilka lat temu - wymiana okablowania przy kinie domowym, kabel antenowy itd;p o zzartym lozku nei wspomnexD).
prosilbym o szybka odpowiedz bo w wawie bede bez neta;p |
|
|
|
|
Cegriiz
Avaria
|
Wysłany: Nie Wrz 16, 2012 15:56
Zwierzątka: Kupa szczura i cztery myszy |
|
|
WhiteLife, od razu mówię, ze Vitapol to nie jest odpowiednia karma
Na forum jest wątek o karmach polecanych.
No i mimo że nie jest to maluch ze sklepu, ryzyko chorób nadal jest. Choćby świerzbu lub wszołów. Musisz uważnie się jej przyglądać czy się nie drapie. |
_________________ Moje ogony
|
|
|
|
|
WhiteLife
|
Wysłany: Nie Wrz 16, 2012 16:16
|
|
|
spoko zapoznam sie w najblizszym czasie z tematem pozywienia:)
jesli zauwaze jakeis niepokojace zachowanie napewno odwiedze odpowiedniego lekarza, dzieki za rady;] |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Nie Wrz 16, 2012 17:33
Zwierzątka: brak |
|
|
Off-Topic: | No i klatka na 2 szczurki to min. 70x40x60 cm Karmę warto zamawiać przez internet, wtedy jest taniej i nie ma problemu ze znalezieniem karmy dobrej jakości (w niektórych zwykłych sklepach zoologicznych dostaniesz tylko Vitapole, Animalsy, Megany i inny syf). Na forum jest dział z grupowymi zamówieniami, np. z Trójmiasta - często zamawiamy duży worek karmy i się dzielimy, wtedy wychodzi taniej i nie trzeba płacić za przesyłkę |
|
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
WhiteLife
|
Wysłany: Nie Wrz 16, 2012 19:08
|
|
|
pisalem ze chce rozbudowac i polaczyc z druga 3 pietrowa;p btw wg tego kalka
http://www.fancy-rats.co....cagecalculator/
dodajac 1 cm do ktoregos z wymiaru mojej klatki - nadaje sie na 2 szczurki;p
jak wroce z wawy to sprobuje sie podczepic do jakiejs grupy zamawiajacych z torjmiasta, a widze ze sporo z pomorza ludzi na forum:) |
|
|
|
|
Sysa
|
Wysłany: Nie Wrz 16, 2012 20:33
Zwierzątka: 3 nimfy |
|
|
WhiteLife, co mnie interesuje to ile lat ma Twój brat, bo chyba dla niego są szczurki? Czy umie się nimi zająć, gdy zostaje sam?
Czy możesz wstawić/przeslać mi na mejla zdjęcia klatek? Bo to, ze są 3 pięterka to dla mnie żadna informacja. Interesują mnie wymiary i planowane wyposażenie, a więc hamaki, półki, rurki itp Jak planujesz połączyć klatki i co oznacza "z czasem"?
Czy wiesz gdzie u Ciebie jest najbliższy szczurzy weterynarz?
Vitapol absolutnie nie jest karmą dobrą, zwłaszcza dla rozwijających się brzdąców. Więc tu koniecznością jest zmiana karmy.
Jeśli chodzi o informowanie to jest to z mojej strony wymóg. Najbardziej mnie cieszą tematy dzieciaków na forum, bo zawsze mogę sobie podejrzec ich całą historię, ale mailowo czy na PW też jest ok. Informacje dobrze urozmaicać w zdjęcia
Możesz odpisać na PW, jeśli chcesz
Wybacz, że tyle pytań, ale po prostu domu muszę być pewna, nie śieszy mi się z wydawaniem szczurów, byle się ich pozbyć, zwłaszcza, ze są kochane. |
_________________ Ze mną Idzia (07.07.09r.-23.11.10r.), Laura (07.07.09r.-02.11.12r.), Beza (07.07.09r.-13.04.11r.), Bąbel (14.02.10r.-23.04.12r.), Essie (19.04.10r.-07.05.12), Fibi (24.05.10r.-12.06.12), Ofca (30.05.10r.-04.06.13) |
|
|
|
|
WhiteLife
|
Wysłany: Nie Wrz 16, 2012 21:16
|
|
|
nie wiem gdzie pisalem ile lat ma moj brat, wiec nei rozumiem skad pytanie:) tak, z mysla o nim wzialem ta pierwsza, tak, potrafi sie nia zajac wiec z druga nei ebdzie problemu, poza tym ja rzadko mam delegacje i to tylko max 5 dniowe sa;p
z calym szacunkiem ale chyba neidokladnei rpzeczytalas co napisalem, napisalem wymiary klatki ktora kupilem a ta ktora wezme od znajomego nei znam.... polacze je za pomoca rurek pcv 2 przejscia planuje, zrestza msuze sam zoabczyc ta druga klate. polki planuje zrobic ze sklejki, narazie zrobilem tam pietro ale chyba je zlikwiduje bo jest z tej kratki co na kuwete sie kladzie a czytalem ze to neinajlepsze rozwiazanie dla szczurkow, narazie ma tam jeszcze domek z rekawa i tyle, obszyty materialem kolowrotek podwiesze pod sufitem klatki, bedzie hamak, co jeszcze to nei wiem, w trakcie urzadzania wnetrza zoabcze co moge zmeiscic. jak ja zrobie to napewno sie pochwale, jednakze na to tez trzeba czasu, duzo pracuje wiec nei zawsze go mam. dowiedzialem sie ze to zla karma i obiecalem jzu poprawe. moge cie informowac raz na jakis czas jak sie czuje mala. zdjecia klatki napewno Ci wysle jak bede jzu mial cyzm sie pochwalic. dla mnei teraz jest najwazniejsze towarzystwo dla malej a nie luxusy w klatce. szcuzrka mam od czwartku, klatke kupilem w srode wiec nie mialem za duzo czasu na projektowanie wnetrza. zdjec nie mam zrobionych zreszta nawet nei mialbym cyzm bo aparat pozyczylem. a jutro rano jade do wawy wiec moglbym cokolwiek zrobic dopeiro w sobote. rozumiem ze sie martwisz o jej przyszlosc dopytujac mnie:)
edit:
a propos weterynarza od szczurkow to nie wiem ale jestesmy dorosli mamy internet w razie potrzeby napewno znajde:) zreszta duzo ludzi z trojmiasta tu jest wiec ktos mi dobrze doradzi:)
a "z czasem" to znaczy - kiedy dostane druga klatke i zaopatrze sie w odpowiedni material do polaczenia. |
Ostatnio zmieniony przez WhiteLife Nie Wrz 16, 2012 21:59, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Lavi
|
Wysłany: Nie Wrz 16, 2012 21:20
Zwierzątka: Szczur x2, psiak |
|
|
WhiteLife, Sysie chodziło raczej o to, żebyś napisał ile lat ma twój brat a nie o to, że ją nie interesuje ile lat on ma;)
I staraj się zwracać uwagę na swoją pisownie bo poprzestawiane literki strasznie denerwują przy czytaniu. |
|
|
WhiteLife
|
Wysłany: Nie Wrz 16, 2012 21:37
|
|
|
ludzki mozg jest zdolny czytac wyrazy z poprzestawianymi literkami bez wiekszego wysilku;p przepraszam za ten problem ale tak juz mam - mysli szybsze od palcowxD (bede czytal drugi raz co napisalem zeby poprawic;))
a co do brata to faktyczniexD tylko zabraklo tam dwukropka dlatego tak to zrozumialemxD zreszta sam jestem gorszy pod wzgledem interpunkcji;/
ma 12 lat i wie jak ma sie zachowywac w stosunku do szczurka |
|
|
|
|
Sysa
|
Wysłany: Nie Wrz 16, 2012 22:15
|
|
Faktycznie to zdanie wyszło mi dwuznacznie, przepraszam 12 lat to mądre dziecko
Czy jeśli okaże się, że klatki połaczone są tylko 2 za małymi klatkami, rozważasz zakup nowej porządnej klatki?
Przyznam, że niechętnie oddaję szczury do niegotowych klatek (aczkolwiek zdarzyło się i decyzji nie żałuję, bo do super domów, gdzie klatki i tak teraz są duuuże), zwłaszcza, jeśli nie wiem co to za modele, jakie mają wymiary. 3 piętra w małej klatce to żaden luksus dla szczura, to zaden wyznacznik wielkości klatki.
Bardzo szanuję, podoba mi się i rozumiem, że ważne jest dla Ciebie znalezienie towarzyszki dla szczurki jak najszybciej, ale mi ważniejsze wydaje się zapewnienie jej i jej towarzyszce jak najlepszych warunków jak najszybciej. Jak mała poczeka tydzień czy nawet 2 na towarzystwo to nic się nie stanie, a ja bym była znacznie spokojniejsza widząc efekty Twojej pracy, otoczenie do jakiego szczurka jedzie. Transport nie jest problemem zazwyczaj.
Więc na ten moment nie wydam Ci szczurki, bo mam za mało informacji, nie jestem przekonana czy będzie miała dobre warunki.
Widać że masz chęci, ale wszystko robisz "na szybko". Uważam, ze powinieneś wszystko przygotować i dopiero wtedy ocenić czy już wszystko jest ok. Przynajmniej sprawa klatki powinna zostać rzez Ciebie zweryfikowana.
Co do informowania, to tak wymagam informowania, zaznaczam to w umowie adopcyjnej. Gdyby jakiś punkt nie był przestrzegany zastrzegam sobie prawo do odbioru szczura spowrotem. |
_________________ Ze mną Idzia (07.07.09r.-23.11.10r.), Laura (07.07.09r.-02.11.12r.), Beza (07.07.09r.-13.04.11r.), Bąbel (14.02.10r.-23.04.12r.), Essie (19.04.10r.-07.05.12), Fibi (24.05.10r.-12.06.12), Ofca (30.05.10r.-04.06.13) |
|
|
|
|
Sysa
|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2012 19:13
|
|
Wszystkie maluchy są zarezerwowane, chłopcy pojechali dziś do nowego domu, razem |
|
|
|
|
Lavi
|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2012 19:15
Zwierzątka: Szczur x2, psiak |
|
|
Czarne czarne i proszę jak się rozeszły |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|