|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Ruja, rujka - jak się objawia? |
Autor |
Wiadomość |
Krolik
Kroliczyca(bo baba)
|
Wysłany: Nie Lut 24, 2013 17:34
Zwierzątka: szczurzyce-Mio i Mao, 5 myszek na tymczasie |
|
|
AngelsDream, dzięki za przeniesienie.
Jeśli chodzi o sterylizacje, to przyznam się, że obawiam się jej nieco... To jednak narkoza, operacja... |
_________________ szczurki Dzidzia, Tosia i samotnica Misia [*]
pies - Maniek 2,5roku [*]
królik Tupaś - 10 lat [*]
Trzy ogony i jedne jajka, czyli z rodziny szczurzastych siostry Mio i Mao oraz Bob myszowaty
|
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Nie Lut 24, 2013 17:36
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
Krolik, owszem, ale guzy i ropomacicze też często wymagają interwencji chirurgicznej, często w starszym wieku lub słabszym stanie. Nie namawiam na siłę, bo żadnego interesu w tym nie mam, to po prostu opcja, którą warto przemyśleć. |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
Krolik
Kroliczyca(bo baba)
|
Wysłany: Nie Lut 24, 2013 22:33
Zwierzątka: szczurzyce-Mio i Mao, 5 myszek na tymczasie |
|
|
AngelsDream, dzięki, oczywiście przemyśle (właśnie poczytałam informacje o kastracji w OAZIE) i zorientuję się, gdzie u nas w pobliżu w ogóle wykonują zabiegi na takich małych zwierzakach, i dobrze by było poszukać godnego zaufania, żeby nie załatwił mi szczurzyc tak, jak psa... |
_________________ szczurki Dzidzia, Tosia i samotnica Misia [*]
pies - Maniek 2,5roku [*]
królik Tupaś - 10 lat [*]
Trzy ogony i jedne jajka, czyli z rodziny szczurzastych siostry Mio i Mao oraz Bob myszowaty
|
|
|
|
|
vika
|
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 21:25
Zwierzątka: Szczury |
|
|
Pytanie dla znawców.... mam dwie samiczki co jakiś czas starsza jest atakowana przez młodszą - akt kopulacji - moje pytanie brzmi która z nich ma rujkę??? wydawałoby mi się, że starsza ale z kolei młodszą jak mam chwile na rękach to sztywnieje na dosłownie moment... więc jestem w kropce. pomożecie?? |
|
|
|
|
wojsza
|
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 22:25
|
|
|
Rujkę ma to co jest na górze, jak pamiętam. |
_________________ Mea Culpa.
|
Ostatnio zmieniony przez Karena Czw Mar 14, 2013 23:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
vika
|
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 22:32
|
|
dzięki, tak mi się też wydawało ale wolałam się upewnić |
|
|
|
|
Cegriiz
Avaria
|
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 22:48
Zwierzątka: Kupa szczura i cztery myszy |
|
|
U mnie zawsze było wedle upodobania
Raz na górze, raz na dole |
_________________ Moje ogony
|
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Pią Mar 15, 2013 12:47
Zwierzątka: brak |
|
|
Ta na dole też może mieć rujkę, jeśli się wygina i jej się podoba |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
Ninek
|
Wysłany: Pią Mar 15, 2013 13:10
Zwierzątka: 7 kotów, 2x chomik + pies |
|
|
U moich szczurów ruja jest zazwyczaj 'zaraźliwa' - jak jedna dostanie to zaraz wszystkie latają jak nakręcone |
_________________ Ze mną:
Kotowate: Mefisto, Mocca, Mia, Manga, Rambosz, Nyks i Hades. [*] Maura [*]
Chomik dżungarski: Ekler; Chomik syryjski : Truskawka
W pamięci 'stare stado': H, M, H, V, M, K, D, M, S, A, D, N, F, P, A, H, A, A, F, K, M, T, M, E, C, A, B, C, Ł, A, C, K, C, F, F i 'nowe stado': G, B, M, T, Z, MM, W, P, P i LL |
|
|
|
|
vika
|
Wysłany: Pią Mar 15, 2013 15:36
|
|
ta na dole ucieka i odpycha dominującą samiczkę |
|
|
|
|
Edyta820917
zakosiana w ściurach :)
|
Wysłany: Pon Cze 10, 2013 11:10
Zwierzątka: 7 bab różnych ;) |
|
|
a u mnie wczoraj zauważyłam że młodsza naskakuje od tyłu starszą ,ale ta starsza wygina ciałko-kregosłup w doł w literke C i tyłeczek do góry daje i pyszczek do góry czyli ta na dole która się wygina to ma ruję? czy ta młoda też ma? (starsza ma 3,5 miesiąca a młodsza 2 miesiące i z tydzień może). Wczoraj to trwało trochę-ganiały się w kółko i robiły wygibasy
|
_________________ ze mną: Shila,Kiara,Layla,Gina,Negra,Ronja i Ranija
|
|
|
|
|
hekatomba
|
Wysłany: Pon Cze 10, 2013 11:30
Zwierzątka: cztery szczurzyce oraz stawonogi: rybiki cukrowe, kosarze pospolite i kątniki domowe (gościnnie) |
|
|
Edyta820917, wyginanie się w łuk, trzepotanie uszkami i czasami również skakanie to typowe objawy rujki. W tym okresie można również zaobserwować zasinienie okolic intymnych i wyraźnie poszerzenie wejścia do pochwy. To "krycie" przez inne samiczki w stadzie również jest całkowicie normalne |
|
|
|
|
Edyta820917
zakosiana w ściurach :)
|
Wysłany: Pon Cze 10, 2013 17:02
Zwierzątka: 7 bab różnych ;) |
|
|
no to czyli ma rujkę skakanie też było fakt,myślałam że mam w domu myszoskoczka ale zorientowałam się ,że to jednak to szczur
A ile taka rujka może trwać? i co ile? i chyba jest bardziej agresywna -ona i tak gryzie co trochę mocno albo do krwi ale w ruję to chyba palec mogę stracić
|
_________________ ze mną: Shila,Kiara,Layla,Gina,Negra,Ronja i Ranija
|
|
|
|
|
Shiva
|
Wysłany: Pią Paź 03, 2014 01:02
Zwierzątka: 4 szczurzych panów |
|
|
Pytanie. Czy jeśli w jednym pokoju (ale w osobnych klatkach oczywiście) są samice i samce, to rujka pojawia się jakoś częściej? Czy samica jest wtedy dodatkowo pobudzona przez obecność samców? I jak to na nią wpływa? Bo obiło mi się o uszy, że może to się źle skończyć, np. ropomacicze etc. |
|
|
|
Dogaressa
|
Wysłany: Pią Paź 03, 2014 02:34
Zwierzątka: Ogonków 10 + 1, 2 ogony i 3 kikutki |
|
|
Podpisuję się pod tym pytaniem
U mnie sytuacja wygląda tak: 4 dziewczyny ponadroczne i 3 chłopaków 3-miesięcznych. Klatki stoją blisko siebie, co więcej panowie próbują przychodzić w odwiedziny. Zachowań rujkowych nie zaobserwowałam dotąd żadnych - może trafiają do mnie wyłącznie aseksualne szczurzyce? Bo u poprzednich też sobie takowych nie przypominam
A może wiąże się to z faktem, że Bladolice są z laboratorium? Nie wiem, co tam z nimi robiono |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|