Zazdrość o właścicieli lub ulubione miejsce - czy występuje? |
Autor |
Wiadomość |
Chesti
bez kija nie podchodź
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 10:01 Zazdrość o właścicieli lub ulubione miejsce - czy występuje?
Zwierzątka: Odeszły na zawsze... Bakuś, Toffik, Batman i Che :( |
|
|
Ponieważ ostatnio zauwazyliśmy z TŻtem dziwne zachowanie Che, chciałam się dowiedzieć czy inne szczury też tak mają.
A mianowicie...
Wszystkie szczury bardzo lubią przychodzić do nas na kanapę. Nigdy nie było z tym problemów, do czasu aż Che postanowił, że takie wygody należą się jemu i tylko jemu Za wszelką cenę próbuje się pozbyć wszelkich "intruzów" (oprócz nas rzecz jasna) i spycha pozostałe szczury z łóżka. Wrzeszczy przy tym przeokropnie, a upadki Toffika, Bakusia i Batmana przyprawiają mnie o zawroty głowy Tak samo jak np. blokuje reszcie stada drogę na łózko (szczury skaczą z klatki na kanapę, dlatego Che staje sobie w miejscu z którego skaczą).
Czy Wasze szczury też się tak zachowują? Jaka jest tego przeczyna? Zazdrość o właścicieli? Zazdrość o łóżko? A może zwykły objaw dominacji? |
_________________ CHE (dumbo rex russian blue blazed berkshire)
Za tęczowym mostem: BAKUŚ (*.06.2005 - 3.09.2007), TOFFIK (*.10.2005 - 21.01.2008), BATMAN (Ballentines of Zirrael) (4.07.2006 - 6.04.2009), CHE GUEVARA Rat`s Troop (7.09.2006 - 7.05.2009) Żegnajcie... nikt was nie zastąpi ((((
|
Ostatnio zmieniony przez AngelsDream Pią Lip 26, 2013 10:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
L.
wtulony kropek.
Zaproszone osoby: 21
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 12:37
|
|
|
ja myśle, że to zwykły objaw dominacji Che chce mieć Was tylko dla siebie i dlatego nie pozwala innym szczurom sie do Was zbliżac. U mnie czegoś takiego nie zauważyłam, choć fakt, ze jak podchodze do klatki i wypuszczam panie to jest przepychanka, która pierwsza do mnie i która najlepsze miejsce zajmie "
Mysle, ze dobrym sposobem w tej sytuacji by było nie faworyzowanie żadnego z nich.
A broń boże przytulania tych słabszych osobników tzn. omego czy beta przed samcem alfa - to jest najgorsze.
Dobrze jest też pokazać jakos reszcie, ze mimo wybryków Che też są dla Was ważne, ale nie okazywac tego tak żeby Che sie wkurzał. |
Ostatnio zmieniony przez Wto Mar 27, 2007 13:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
sachma
Zaproszone osoby: 15
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 12:54
|
|
|
iekoniecznie dominacja.. u mnie tak robil Bandi.. a nie byl najwyzej w hierarchii .. on szalu dostawal jak widzial ze glaszcze za dlugo baby.. i sie wpychal do mnie na kolana... ale jak glaskalam jednoczesnie baby i jego to bylo wszystko ok |
|
|
|
|
wanna
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 21:23
Zwierzątka: Gupik Niesmiertelny |
|
|
Ja jednak myślę, że w przypadku Che to objaw dominacji. Podobnie było z Entazą ale ona sobie zrobiła fortecę ze mnie. Nie wpuszczała Bezy na moje kolana i odganiała ją za każdym razem jak się zbliżała. Tak samo robiła z wszystkimi przedmiotami, które były powyżej poziomu po którym poruszała się Beza. Być może to zachowanie było też związane z niepewną pozycją w stadzie. W ten sposób chciała pewnie pokazać, że jest jeszcze większa niż w rzeczywistości, i/lub mieć wszystko na oku, lub nie wpuszczała intruza do swojego gniazdka co też jest oznaką dominacji, albo nawet wrogości. Takie też mogą być powody dziwnego zachowania Che |
|
|
|
|
fox
|
Wysłany: Śro Mar 28, 2007 22:10
Zwierzątka: szczury, koszatniczki, agamy, rybki i chomik |
|
|
Che po prostu daje do zrozumienia: "To jest mój człowiek i ja tu jestem szefem!"
mój bo moje, jeden wykrzyknik starczy mod. Juni |
_________________ Nothing is sacred to the rat.
Everything is simply another meal. |
Ostatnio zmieniony przez Śro Mar 28, 2007 22:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
PunK_Tarnów
|
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 14:31
Zwierzątka: Bryan,Greg |
|
|
mam 2 szczury razem sie wychowuja,czy w przyszlosci nie bedzie problemow z zazdroscia jednego o drugiego? jak przyzwyczajac je zeby np.obydwa chodzily ze mna siedzac mi na ramionach i przy tym nie klocily sie? |
_________________ anarchy |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 14:38
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
PunK_Tarnów, normalnie. Czyli oswajając je jednocześnie. To jedyna rada, aczkolwiek nie zawsze w 100% skuteczna. |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
PunK_Tarnów
|
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 16:11
|
|
AngelsDream napisał/a: | PunK_Tarnów, normalnie. Czyli oswajając je jednocześnie. To jedyna rada, aczkolwiek nie zawsze w 100% skuteczna. |
a czy nie bedzie problemow z tym ze beda zazdrosne albo ze beda mylic imiona? |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 16:12
|
|
PunK_Tarnów, nie sądzę. Podejrzewam, że to siostry. A skoro siostry, to są mocno ze sobą zżyte. |
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
PunK_Tarnów
|
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 16:15
|
|
AngelsDream napisał/a: | PunK_Tarnów, nie sądzę. Podejrzewam, że to siostry. A skoro siostry, to są mocno ze sobą zżyte. |
Bracia nie siostry |
|
|
|
|
AngelsDream
Gdzieś indziej
|
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 16:16
|
|
PunK_Tarnów, oczywiście. Miałam na myśli rodzeństwo - wyszły mi siostry, przepraszam. |
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 17:10
|
|
|
PunK_Tarnów napisał/a: | jak przyzwyczajac je zeby np.obydwa chodzily ze mna siedzac mi na ramionach i przy tym nie klocily sie? |
z mojego doswiadczenia powiem ze pewnie beda chcieli siedziec na jednym i o ile nie masz za krotkich to klocic sie nie powinny. |
_________________ Z nami: Jojo i Princeska; Duszek, Amidala i Zosia; Api i Kava
na dt: suczka Sarabi www.facebook.com/EkipaDuszka |
|
|
|
|
devilline
superfrajer.
Dołączyła: 17 Lis 2006 Posty: 1641 Skąd: Czerwionka-Leszczyny/Rybnik
|
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 18:02
Zwierzątka: kot. |
|
|
Moje paskudy w ogóle ramion nie lubią - dewastowanie pokoju jest przecież dużo ciekawsze |
|
|
|
|
Jezi
Gnatożuj
|
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 02:27
Zwierzątka: Skwarek, Ziemowit i Morfeusz Rat's Troop |
|
|
Mój szczuras wydaje się zazdrosny o facetów Oo może to kwestia wypadku, ale gdy tylko usiądę z kolegą na jednym łożku/krzesłach obok/kanapie szczur pakuje się pomiędzy i basta, nie wylezie, gdy mój były mnie przytulał szczur robił wszystko żeby znaleźć się między nim a mną Oo z drugiej strony koleżanka mogła siedzieć obok mnie, i nic się nie działo, żaden problem. |
_________________ ze mna Skwarek, Ziemowit, Mortus (Morfeusz) i Porzeczek
za TM [*] Pomidorek [*] Azerek [*] Gucio
"we make a road for the spirit to pass over" Dead Can dance
|
|
|
|
|
polegalu
...Kagetora...
|
Wysłany: Pon Cze 23, 2008 21:52
Zwierzątka: 3 szczurki <:3 )~~ |
|
|
A ja się właśnie zastanawiam co będzie z moja Torcią gdy przyjdzie nowa kumpela. Czuje, że może właśnie mocno pokazywać zazdrość i na zasadzie, że była pierwsza i jestem jej i tylko jej. Z 2 strony może też chyba się obrazić :-/ na mnie, że wziełam nową ogonkę (presja) |
_________________ Break [*], Kagetora[*], Demi[*], Tork [*], Precka [*]
|
|
|
|
|
|