|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Ustawienie klatki |
Autor |
Wiadomość |
limomanka
Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Śro Cze 04, 2014 21:56
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
scaliłam posty z tematu "Nasze klatki" |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
|
Shiva
|
Wysłany: Czw Paź 09, 2014 22:13
Zwierzątka: 4 szczurzych panów |
|
|
To ja tak z ciekawości i zapobiegawczo.
Jeśli klatka stoi na podłodze, a na przeciągi w miarę się uważa (bo wiadomo, nie zawsze upilnujemy czy ktoś tam nie otworzy okna), to czy potrzeba podstawić coś pod klatkę, np. dywanik jakiś? Czy to w czymś pomaga? I jeszcze, czy jeśli kuweta klatki jest wyższa to wtedy jakoś to wpływa na przeciągi, nie są aż tak szczurki narażone? |
|
|
|
sryt9
|
Wysłany: Wto Kwi 28, 2015 17:51
|
|
|
Drodzy Szczuroni ja przychodzę z nietypowym problemem, ale liczę, że coś poradzicie.
Dysponuje pokojem o niesamowitym metrażu, mianowicie 3 x 2m Samej mi było ciasno, jak doszła klatka ze szczurami zrobiło sie jeszcze ciaśniej teraz natomiast mam w planach stanąć na wysokości zadania i kupić klatkę 80x50x80 i boję się, że nie będe miała prawdopodobnie jak sie obrócić we własnym pokoju.
Moje królestwo wygląda tak:
gdzie A to szafa, B biurko, C łózko, D krzesełko, E kosz na bielizne i inne pierdółki, a F to klatka. Proporcje oczywiście orientacyjne. Zaznaczyłam również drzwi i okno, kaloryfer jest pod oknem po prawej stronie.
Kieruję do Was prośbę, abyśmy wspólnymi siłami wymyślili jak wcisnąć do takiego pokoju kolosa o takich wymiarach tak, żeby wszystko wyglądało w miare dobrze i schludnie. Teoretycznie mogłabym zostawić ją tam gdzie starą, ale w momencie otwarcia drzwi chyba od razu wpadałabym na klatkę. Szafa jest nieprzesuwalna ze względu na specyfike pomieszczenia (brak wolnego rogu do zagospodarowania bo drzwi lub okno) za to biurko i łóżko jak najbardziej.
Miałam jakiś szalony plan, aby ustawić klatkę i biurko na jednej linii, a poniewaz są jednej wysokosci - przedluzyc biurko "na klatkę" jakąś płytą. Tylko wtedy łóżko musi iść na drugą stronę, a wtedy zostaje tak mało przestrzeni pomiedzy, że nie da sie wysunąć krzesła Biurko mogłabym wymienić na mniejsze, ale to kolejne koszty pieniężne, poza tym przy ilosci czasu, która przy nim spędzam taka powierzchnia jest bardzo przydatna.
Tak, szczury muszą być u mnie, nie, przy częstym wymienianiu i myciu całego pokoju ogonów praktycznie nie czuć |
_________________ → nasza galeria ←
ze mną: Zorro • Pluszak • Żarówka
|
|
|
|
|
Karena
SITH HAPPENS
|
|
|
|
|
sryt9
|
Wysłany: Śro Kwi 29, 2015 09:11
|
|
|
Karena, spróbuję, ale podejrzewam ze wpadnie na biurko bedzie jeszcze gorsze niz na klatke |
_________________ → nasza galeria ←
ze mną: Zorro • Pluszak • Żarówka
|
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Śro Kwi 29, 2015 10:53
Zwierzątka: brak |
|
|
sryt9, masz 3 szczury? Dla 3 wystarczy klatka 70x40x60, moze jednak warto kupic mniejsza albo zostac przy obecnej? |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
agathe1988
|
Wysłany: Śro Lip 01, 2015 14:29
Zwierzątka: Cała 16 w <3 |
|
|
Cześć, pomożecie?
posiadam klatkę o wymiarach 80x50x70. Czy miejsce, w którym stoi,jest odpowiednie?
Poniżej załączam rysunek pokoju i znajdujących się w nim mebli.
Czerwone-łóżko
niebieskie-szafa
błękitne-klatka
Zielonym kolorem oznaczyłam drzwi, a naprzeciwko nich znajduje się okno, na wysokości około 1m. Klatka stoi na podłodze, nie padają na nią bezpośrednio promienie słoneczne, w razie czego jest tam jeszcze roleta. W pokoju jest ciepło, nie ma żadnych kabli(urządzony został specjalnie pod szczurki).
Czy to odpowiednie miejsce na klatkę czy coś zmienić? Chcę mieć idealne warunki dla chłopaków
Dziękuję za wszelkie sugestie |
_________________ Na zawsze w sercu: Dumbo [*] Dabi [*] Abu [*] Dropsik [*] Gucio [*] Bubuś [*] Mount [*] Tadeusz of Zirrael Rattery [*] Everest [*] Homer [*] Thor [*] Dover [*] Otto [*] Puci [*] Navaho Incredible Rats [*] Powhatan Incredible Rats [*] |
|
|
|
|
smeg
|
Wysłany: Śro Lip 01, 2015 18:08
Zwierzątka: brak |
|
|
Dla szczurków jest dobre, ale pewnie gorzej z osobą śpiącą na tym łóżku |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
|
agathe1988
|
Wysłany: Śro Lip 01, 2015 19:57
|
|
smeg, mnie interesują szczury i ich komfort a brat,który tam będzie spać,to najmniejszy problem |
_________________ Na zawsze w sercu: Dumbo [*] Dabi [*] Abu [*] Dropsik [*] Gucio [*] Bubuś [*] Mount [*] Tadeusz of Zirrael Rattery [*] Everest [*] Homer [*] Thor [*] Dover [*] Otto [*] Puci [*] Navaho Incredible Rats [*] Powhatan Incredible Rats [*] |
|
|
|
|
mmarcioszka
|
Wysłany: Śro Lip 01, 2015 20:17
Zwierzątka: królinka i szczury |
|
|
agathe1988, na miejscu brata na pewno nie zgodziłabym się na klatkę w tym miejscu - szczury potrafią ruszać różnymi rzeczami, a nawet sikać przez pręty. |
|
|
|
Kasik
Firestarter
|
Wysłany: Śro Lip 01, 2015 20:22
|
|
|
Znając szczury pościel zostanie zjedzona po jednej nocy. Moje na bank by skorzystały z takiej okazji i połowę wciągnęły do klatki. |
|
|
|
|
agathe1988
|
Wysłany: Śro Lip 01, 2015 20:33
|
|
Odsune klatkę na bezpieczną odległość. Na szczęście mam trochę zapasu w cm |
|
|
|
|
Kasik
Firestarter
|
Wysłany: Czw Lip 02, 2015 10:40
|
|
|
agathe1988, jak dla mnie bezpieczna to co najmniej 60-70cm. |
|
|
|
|
agathe1988
|
Wysłany: Czw Lip 02, 2015 10:47
|
|
Kasik, dalam radę zrobić przemeblowanie |
|
|
|
|
Senthe
|
Wysłany: Sob Kwi 08, 2017 11:17 Klatka na podłodze czy na stole?
|
|
|
Przeprowadzam się i zastanawiam nad nową lokalizacją klatki.
Jest dość niska, 70 cm. Do tej pory stała na stoliku, ale chyba będę musiała teraz postawić gdzieś na podłodze. Jakie są wady i zalety obu rozwiązań?
Wymienię, co mi teraz przychodzi do głowy:
Na stole:
* łatwiejszy dostęp do czyszczenia, przemeblowania
* ładniej się prezentuje
* brak przeciągów
Na podłodze:
* nieco łatwiej szczurom tam wchodzić podczas wybiegu (?)
* nie trzeba mieć stołu.
Macie jakieś uwagi co do tego? Czy przebywając blisko podłogi szczury się nie przeziębiają? |
Ostatnio zmieniony przez Senthe Pon Kwi 10, 2017 08:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|