Otwarty przez: EpKee Nie Lis 27, 2011 20:39 |
Jakiej ściółki używasz? |
| Jakiej ściółki używasz? |
| trociny zapachowe (np. Chipsi) |
|
6% |
[ 39 ] |
| trociny bukowe (np. Chipsi xxl) |
|
4% |
[ 28 ] |
| zwykłe trociny |
|
15% |
[ 98 ] |
| żwirek drewniany duży - wałeczki (np. Pinio, Cat's Dream, Cat's best Uniwersal) |
|
35% |
[ 219 ] |
| żwirek bentonitowy (np. Benek) |
|
8% |
[ 50 ] |
| żwirek silikonowy (np. Hilton) |
|
1% |
[ 9 ] |
| ściółka bawełniana (np. No-smell) |
|
0% |
[ 6 ] |
| ściółka kukurydziana (np. Chipsi Mais) |
|
4% |
[ 26 ] |
| ściółka drewniana (Vitakraft, JR Farm farmerska) |
|
3% |
[ 19 ] |
| ściółka z konopii (np. Hugro, Animalia, Chamboise) |
|
3% |
[ 20 ] |
| siano |
|
6% |
[ 40 ] |
| słoma |
|
0% |
[ 5 ] |
| kilka z powyższych |
|
2% |
[ 16 ] |
| żwirek drewniany drobny (np. Cat's Best Eko plus) |
|
7% |
[ 44 ] |
|
| Głosowań: 430 |
| Wszystkich Głosów: 619 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
klaraurs

|
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 15:39
Zwierzątka: niestety już żadnych - alergia mnie zmogła :-( |
|
|
| Ja używam żwirku drewnianego (innej firmy, ale to chyba bez znaczenia) i nie narzekam. Fakt, że po jakimś czasie się rozpada, ale ponieważ z poidła nie cieknie, a naczyń z wodą nie wstawiam do klatki, to żwirek rozpada się powoli, jak tam nasikają od czasu do czasu (zwykle sikają do hamaków i na półki), więc nie mogę powiedzieć, że za często oglądam w kuwecie żwirkowy pył. Tak naprawdę widzę go przy sprzątaniu, kiedy wywalę żwirek z góry i na samym dnie zostanie pyłek. Jeżeli szczury nie są na niego uczulone, polecam żwirek, u mnie doskonale się sprawdza. |
_________________ klaruski - latające prosiaki |
|
|
|
 |
Oli

|
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 16:05
|
|
|
| Off-Topic: | dziewczyny, o trocinach i ściółkach jest oddzielny temat. |
|
_________________ Z nami: Jojo i Princeska; Duszek, Amidala i Zosia; Api i Kava
na dt: suczka Sarabi www.facebook.com/EkipaDuszka |
|
|
|
 |
joasik

|
Wysłany: Śro Mar 10, 2010 15:43
Zwierzątka: szczurka |
|
|
Ja używam żwirku drewnianego i mój się ani nie pyli ani nie rozpada , to moje nowe odkrycie Mój fredzio jest z niego zadowolony:)
No i ja bo niska cena |
_________________ joasia |
|
|
|
 |
Niamey
Zhongguo!

|
Wysłany: Śro Mar 10, 2010 16:08
|
|
|
| joasik, a jakiego dokładnie? |
_________________ moje szczuraki
Pino*Myszka*Diuna*Zefir*Śmietanka*Lotta*,Migotka*Mimbla*Ponyo*Kikimora*Archa*Bucca*Beren*Itka* |
|
|
|
 |
~Czarna

|
Wysłany: Śro Mar 10, 2010 16:23
|
|
|
| Niamey napisał/a: | | joasik, a jakiego dokładnie? |
właśnie
Ja na razie zakupiłam Chipsi zapachowe (zielone jabłuszko), bo classic niestety nie mieli. Zobaczę za jakieś 1,5 tyg czy dziewczynom się spodoba Jeśli nie, to będę szukała dalej. |
|
|
|
 |
joasik

|
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 10:53
|
|
Nie wiem czy można podać stronkę z allegro na forum, ale zakupiłam go w firmie Eco Liberty ten żwirek jest kupowany przez firmy i przesypywany do worków pod inną nazwą a u nich można też zakupić w workach orginalnych i dlatego mają go taniej za 30 kg zapłaciłam 30 zł . Ja mieszkam niedaleko więc mogę sobie odebrać osobiście ale widziałam że też przesyłają go kurierem. |
|
|
|
 |
kameliowa

|
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 11:36
|
|
|
| mogłabyś podać link ? Jak nie tu, to chociaż na PW <prosi> |
|
|
|
 |
joasik

|
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 11:56 Wsłałam wiadomośc daj znać czy doszła bo to mój pierwszy raz
|
|
| kameliowa napisał/a: | | mogłabyś podać link ? Jak nie tu, to chociaż na PW <prosi> |
[ Dodano: Czw Mar 11, 2010 12:02 ]
czytałam wcześniejsze posty i tam też dziewczyny podają stronki to chyba nie będzie problemu jak podam, żeby nie podawać każdej z osobna
oto ona http://www.allegro.pl/ite...0_kg_slask.html |
|
|
|
 |
Nowa_na_forum

|
Wysłany: Czw Mar 18, 2010 00:10
Zwierzątka: szczurek |
|
|
hej!
od wczoraj mam szczurzastego w domu.
Jako ściolke kupilam trociny. Szczurek zaczal sie drapac, co pewnie oznacza alergie.
wyrzuciłam trociny i wlozylam mu reczniki papierowe i sporo bawełnianych szmatek. drapie sie zdecydoawnie mniej.
jutro kupie żwirek i teraz pytanie jaki? Naczytałam sie sporo na forum i nie wiem jaki wybrać.
Jeśli okaże się, że to alergia na trociny po ilu dniach od zmiany ściółki i wymyciu klatki powinno byc lepiej?szczur jest z zoologicznego, tam mieszkał w trocinach więc obawiam się, żeby nie złapał nieproszonych gości.Obejrzałam go w dobrym świetle i nie widać nic niepokojącego na skórze i sierści.
Kupić dodatkowo kostke wapienna? |
|
|
|
 |
joasik

|
Wysłany: Czw Mar 18, 2010 16:01
|
|
Witam, wydaje mi że ma uczulenie na pyłki tym bardziej że używasz trocin to nie wiadomo z jakich drzew są pozyskane bardzo często firmy sprzedają trociny czy żwirki pozyskane z resztek jakiś stolarni czyli generalnie ze wszystkiego,ja też miałam taki problem a raczej polecam żwirek z czystej trociny sosnowej z tego co wiem to takie Tartaki w Polsce są chyba tylko 2 które robią typowy żwirek dla zwierząt z samej trociny sosnowej możesz go rozpoznać po kolorze są one jaśniutkie i nie uczulają nie kupuj tych ciemnych żwirków bo one służą na opał ja takim pale w piecu a dużo firm sprzedaje je dla zwierzątek , dużo o żwirkach czytałam i niby to tylko podściółka ale wcale nie tylko bo nasze pociechy generalnie ze żwirkiem mają bez przerwy kontakt. Ale się rozpisałam |
|
|
|
 |
Cerro
gdzie nogi poniosą

|
Wysłany: Czw Mar 18, 2010 17:05
|
|
|
| Nowa_na_forum, polecam żwirek drewniany Pinio. Używałam jakiś czas i byłam bardzo zadowolona. |
_________________ Gryfnioki |
|
|
|
 |
mc

|
Wysłany: Czw Mar 18, 2010 17:15
Zwierzątka: 8 szcz |
|
|
| Nowa_na_forum, kup np żwirek bentonitowy, poza tym radzę przejść się do weterynarza ze szczurkiem, bo nie zawsze zobaczysz pasożyty gołym okiem. |
|
 |
Akane

|
Wysłany: Sob Mar 20, 2010 15:08
|
|
|
| A używa ktoś z was wiórków prosto od stolarza? Ja tak często robiłam jak miałam gryzonie i zastanawiam się czy nie zacząć znowu. |
_________________ W poszukiwaniu spełnienia...
 |
|
|
|
 |
Annemon

|
Wysłany: Sob Mar 20, 2010 17:37
Zwierzątka: 2 kotysławy i 1 piesław :D |
|
|
Najpierw było podejście z trocinami ale małe po paru dniach zaczęły psiukać i kichać. Przerażona wystartowałam z nimi od razu do weterynarza, ale pani doktor uspokoiła mnie, że najprawdopodobniej to wina ściółki i żebym zmieniła.
Miała rację "Przesiadłyśmy się" z dziewczynami na żwirek drewniany i nie ma już kichania |
|
|
|
 |
mc

|
Wysłany: Sob Mar 20, 2010 19:06
Zwierzątka: 8 szcz |
|
|
| Akane, to raczej nie jest dobry pomysł, takie tociny mogą zawierać resztki lakieru lub innych preparatów do konserwacji drewna, poza tym można je przynieść do domu z towarzyszami w postaci pasożytów. |
|
 |
|
|