Alloszczur Strona Główna Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Oswajanie młodego szczura
Autor Wiadomość
sonia123 

Wysłany: Nie Lis 09, 2008 14:23   
   Zwierzątka: szczurka, psa, rybki

tak zaadoptowanie drugiego ogonka to sama radosc dla tego 1 ;)

Layla 
zawieszona

Wysłany: Pon Lis 10, 2008 08:41   
   Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta

sonia123, Salcicia już ma 2 szczurki, czytaj posty powyżej. :roll:

Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban...

Salcicia 

Wysłany: Wto Lis 11, 2008 23:19   
   Zwierzątka: pies, lampart, 2 SCZCZURAKI Pinki i Jajfik(mózg prawie)

Dynialu napisał/a:
podczas eskapady ciurów po kolanach możesz zrobić im z dłoni daszek, żeby czuły się bezpiecznie
robię im ten daszek, a one starają się go omijać. Pinki nie ucieka tak przede mną jak Jajfik, ale jeszcze jest dzikuskiem, a Jajfik... tego to ciężko wziąć do ręki. Ale próbujemy caaały czas. Jest ciut lepiej niż te kilka dni temu. :)

tamiska
[Usunięty]

Wysłany: Śro Lis 12, 2008 14:21   

Salcicia, mojemu jednemu szczurowi [*] zajelo dobre kilka miesiecy zanim przestal uciekac gdy uslyszal glosniejszy dzwiek i zanim z wlasnej woli przychodzil na kolana i poddawal sie glaskaniu. Tak to uciekal i uchylal sie przed reka, nie ufal nikomu. Natomiast drugi po tygodniu byl tak oswojony ze dawal ze soba robic wszystko i do tej pory mu zostalo ze jest jak ragdoll i pozwala mi robic doslownie wszystko i kocha glaskanie. Czasem jest tak upierdliwy, ze szok bo pcha sie na kolana ciagle. Troche cierpliwosci, dawanie smakolykow i przyzwyczajanie do reki i bedzie dobrze.

Salcicia 

Wysłany: Śro Lis 12, 2008 23:16   

tamiska, dziękuję za pocieszenie. Rozpieszczam moje szkodniki i widzę postępy. :)

tamiska
[Usunięty]

Wysłany: Czw Lis 13, 2008 07:49   

nie ma za co. Jedne szczurki sa bardziej smiale inne strachliwe, cos tak jak ludzie. Wystarczy otaczac je troska i dbac o nie. Moim zdaniem one to widza i sie odwdzieczaja :) niestety czasami trwa to b dlugo.

Semena 

Wysłany: Czw Lis 13, 2008 14:05   

moje maluchy, wzięte od hodowcy, też dość długo oswajałam. A czasami nadal się czuję, jakbym ich oswajała. Bo myślę, że do szczurka zawsze trzeba tak uważnie, jakby się go oswajało, żeby wychwycić, czego akurat oczekuje (tak jest z moimi humorzastymi bestiami)

tamiska
[Usunięty]

Wysłany: Czw Lis 13, 2008 14:40   

mi sie akurat trafil taki bezstresowy wyjatek z zoologa. Ale on od poczatku sie we mnie zakochal. Bo jak wybieralam szczurka to pierwszy podbiegl do mnie i chcial mnie skubac w palec. Wiedzialam, ze bedzie z niego bardzo kochana bestyja :D No i po tygodniu juz przyslowiowo jadl mi z reki i do tej pory da mi ze soba zrobic wszystko i spi mi na kolanach i w ogole znosi najwieksze wyrazy czulosci bez zajakniecia :) Jak chcesz zobaczyc do jakiego stopnia mozna oswoic szczura i jak swobodnie moze sie czuc to zapraszam do mojego tematu http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=3949 zdjecia sa na str 1,2 i 9. Moze to da ci motywacje do cierpliwosci :)

Salcicia 

Wysłany: Czw Lis 13, 2008 20:40   

Ala dzisiaj miałam stres z Pinkim. Przyszedł mój chłopak i ja dałam mu Pinkiego na rękę. Pinkiego spokojnie wyjmuję z klatki i jest prawie oswojony. A Pinki strasznie się przestraszył i zeskoczył z ręki (było strasznie dla niego wysoko, a on nawet się nie zastanowił) i na podłogę. Ja w pokoju mam duże łóżko 180cm i pod nim pełno gratów, zatem strasznie się bałam, że tam leci. Uklękłam i zagrodziłam mu drodę nogami, a on mi do nogawki wleciał i nie chciał wyjść. Zatem mój szczuruś mnie toleruje bardziej od innych. :) :serducho:

tamiska
[Usunięty]

Wysłany: Pią Lis 14, 2008 07:37   

kwestia przyzwyczajenia :) Moj s.p kreska tez bal sie wszystkich obcych i zachowywal sie jak nie on jak ktos przyszedl.

Myszowa 
jajcowa mania ; )

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: Nie Lis 23, 2008 14:43   
   Zwierzątka: Stefan, Czesio i Franek - trzy szczury.

U mnie w domu najwięcej czasu szczurom poświęcam ja :) , a tato tylko czasem je pomęczy. Ostatnio zdarzyła się taka sytuacja - oba ogonki puściłam na kanapę, gdzie miejsca do zabawy miały sporo, a tato wziął Stefana na fotel. Później położył go z powrotem - Czesio spokojnie siedział na moim ramieniu, a Stefan trząsł się w rogu kanapy.
Wniosek - nawet strachliwe szczury mniej boją się tych, których znają bardziej. Im więcej poświęca się im uwagi, nawet jeśli widać po nich strach, tym łatwiej jest im przywiązać się do nas i odwrotnie :> .

- jajka ; )

tamiska
[Usunięty]

Wysłany: Nie Lis 23, 2008 21:17   

wszystko to kwestia przyzwyczajenia :) do czego szczurka sie przyzwyczai tego nie bedzie sie bal :)

beata111 

Wysłany: Czw Sty 01, 2009 18:33   
   Zwierzątka: szczurek

czesc wam :) :) od kilku dni mam w domu szczyrka staram sie cierpliwie oswoic go ze mna i moja dlonia ale za kazdym razem jak wloze dlon do klatki Max najpierw ja wacha a potem dotkliwie gryzie (nie ruszam jej tylko podsuwam do powachania a czasem sam do niej podchodzi ale zawsze konczy sie tak samo) ... przeczytalam gdzies w sposobach oswajania ze mozna sprobowac na sile go wyjac i nosic zeby wiedzial ze mu ze mna nic nie grozi ale gdy tylko go chcialam zlapac on wtulil sie w kat klatki i nawet go poglaskac nie moglam bo zaraz atakowal moja dlon... :( :( nie wiem co robic... po zatym przy kazdym przynoszeniu jedzenia wymawialam jego imie i juz na nie reaguje :) :) :mrgreen:

Viss
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sty 01, 2009 19:05   

beata111, ten temat ma 7 stron porad. Przeczytaj go po prostu.

tamiska
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sty 01, 2009 20:20   

beata111, jak boisz sie ugryzienia to wez wyciagnij go przez szmatke. Gryzacemu szczurkowi lepiej nie podstawiac reki pod pyszczek bo ze strachu zaatakuje.

Odpowiedz do tematu