O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II
quagmire - Czw Sie 30, 2012 15:50
wilczek777, to, że jest irish nie oznacza, że musi być pięknym wystawowym irishem. Może mieć białe koniuszki palców i np sam czubek ogonka.
wilczek777 - Czw Sie 30, 2012 16:04
Muszę się dobrze dokształcić bo jestem zielona. Bardzo niestandardowy Irish (zero bieli poza brzuchem). Silvered? Mink?
unicorn - Czw Sie 30, 2012 19:42
wilczek777, silver? Coś Ty. Wygląda na minka przefazowanego zmianą futra. Masz jakieś zdjęcia za młodu?
wilczek777 - Czw Sie 30, 2012 21:39
Niech mnie ktoś poprawi - silvered to przetykanie białymi włoskami futerka w danym kolorze? To by się zgadzało bo Bibs cały jest posypany takimi włoskami.
quagmire - Czw Sie 30, 2012 22:39
wilczek777, tak, masz rację.
unicorn - Pią Sie 31, 2012 10:26
wilczek777 napisał/a: | Silvered? Mink? | Może być Mink (Silvered), a nie Mink lub Silvered. Silvered to kolor srebrny na szczerze o innym.
Z jakiego masz go źródła? Moim zdaniem to AOC, nie ma kolorystycznie wyrobionego futra i przez to mogą się pojawiać jakieś białe pojedyncze włoski, ale jeśli nie są wszędzie rozłożone równomiernie to nie jest Silvered. To tak samo, kiedy black miałby jasny, czekoladowy brzuchol, nie nazwiemy go od razu essexem.
L. - Pią Sie 31, 2012 12:47
Oj tam równomierność równomiernością - nie każdy szczur jest idealnie wystawowy i nie można oceniać jego bycia silveredem przez równomierne bądź nie rozłożenie włosków.
Mówi się, że szczur jest silvered jest ma ponad 50% białych włosków. Gdzie białe włoski mogą również pojawiać się z wiekiem.
Widać to ładnie na czarnych szczurach, gdzie praktycznie wszystkie czarne rodzą się z ładnym nie przetykanym futrem, a w momencie jego zmiany na dorosłe i dorastania pojawia się go [przetykania] coraz więcej.
wilczek777 - Pią Sie 31, 2012 21:39
Włoski nie występują tylko na głowie w sumie. Cały grzbiecik, tyłeczek i łapki maja białe włoski. Co do Mink? Silvered? Chodziło mi o rozwianie wątpliwości. Tak jak pisałam miał być mink - forumowicze za dzieciaka ocenili na bluta a wyrosło na coś czego nie mogę uchwycić za pomocą aparatu.
Może ktoś wyjaśnić mi skrót AOC?
seal28 - Pią Sie 31, 2012 21:43
Koleżanka wreszcie sprawiła swojej szczurci koleżankę, piękny łysolek dumbo, tylko mam problem, bo nie rozróżniam siamese od himalayan i czy to jest russian dove point ?
wilczek777 - Pią Sie 31, 2012 21:50
Siamese są bardziej "kremowe" a himki białe ze "brudną" dupką i pyszczkiem? Niech mnie ktoś poprawi?
Nakota - Pią Sie 31, 2012 22:48
Siamese jest na kremowej bazie, himalayan na białej, ale obie odmiany mają pointy na nosie, pupie i łapkach. Kwestia widoczności pointów zależy od szczura i koloru tego pointa.
Na zdjęciu niespecjalnie point widać, zresztą, ustalenie jakiegokolwiek innego pointa niż seal lub russian blue jest na szczurze bez rodowodu trudne do osiągnięcia.
unicorn - Sob Wrz 01, 2012 09:10
wilczek777 napisał/a: | Może ktoś wyjaśnić mi skrót AOC? | any other color
Ewela9838 - Nie Wrz 02, 2012 14:23
no wieci na fb napisała że to russian blue . hehe cały czas jej sie myli
to ja mam tego ściurka <3
seal28 - Nie Wrz 02, 2012 14:53
Bo mi ogólnie russian blue się myli. A poza tym było "?" Mam pytanie: Czy pointy mogą być we wszystkich kolorach, czy tylko w jakiś konkretnych ? Jakich?
To jest chyba Himalayan... I wiem, że nie jest to seal point
miju - Nie Wrz 02, 2012 23:56
Mam pytanie. Jeśli mój Ciapek (dumbo double rex aguti hooded) ma na brzuszku dwie małe kropki w kolorze aguti, ale takim trochę jaśniejszym niż kapturek, to czy można nazwać to downunder? Te plamki są wielkości odcisków palców (kciuka i małego palca).
Nie dodam zdjęcia gdyż strasznie się wierci i brzucho się rozmazuje
|
|
|