To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Bel - Śro Kwi 07, 2010 23:25

nie wiem czy to było ale czy ktoś może używał Tima Natur wyściółka dla gryzoni, słomkowy granulat ?http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/podloze_dla_gryzoni/granulat_slomiany/31171
bebe - Pon Kwi 12, 2010 07:31

a pasożyty są z zwykłych trocin czy sianka?
Devona - Pon Kwi 12, 2010 08:43

Believe_86, ja używałam, jak przekopiesz temat, to na pewno znajdziesz wypowiedzi o tej ściółce. U nas się nie sprawdziła, ale u nas ogólnie poza trocinami żadna ściółka nie dawała sobie rady. Wiele osób używa Timy Natur i chwali sobie jej wydajność. Jest bardzo korzystna cenowo.

Bebe, pasożyty mogą być w każdej ściółce, a nawet w karmie. Najbardziej ryzykowne są trociny i siano słabej jakości i z niepewnego źródła.

bebe - Pon Kwi 12, 2010 12:38

Devona napisał/a:
Believe_86, ja używałam, jak przekopiesz temat, to na pewno znajdziesz wypowiedzi o tej ściółce. U nas się nie sprawdziła, ale u nas ogólnie poza trocinami żadna ściółka nie dawała sobie rady. Wiele osób używa Timy Natur i chwali sobie jej wydajność. Jest bardzo korzystna cenowo.

Bebe, pasożyty mogą być w każdej ściółce, a nawet w karmie. Najbardziej ryzykowne są trociny i siano słabej jakości i z niepewnego źródła.

wczoraj znalazłam jednego na maluszku,będę musiała wszystko zmienić

Devona - Pon Kwi 12, 2010 16:16

Bebe, a może masz w domu jakiegoś nowego zwierzaka i on przyniósł pasożyty? W każdym razie jeśli niedawno otworzyłaś opakowanie ściółki lub karmy, to ja bym je wyrzuciła, a z maluchem najlepiej pójść do weterynarza, żeby zindetyfikował rodzaj pasożyta, bo być może wszystkie szczurki będą wymagały podania leków.
bebe - Śro Kwi 14, 2010 08:32

Devona napisał/a:
Bebe, a może masz w domu jakiegoś nowego zwierzaka i on przyniósł pasożyty? W każdym razie jeśli niedawno otworzyłaś opakowanie ściółki lub karmy, to ja bym je wyrzuciła, a z maluchem najlepiej pójść do weterynarza, żeby zindetyfikował rodzaj pasożyta, bo być może wszystkie szczurki będą wymagały podania leków.

byćmoże od matki są te pasożyty,u Hani ani Leona nie mogę sprawdzić,bo mnie zjedzą :P matka młodych tymabrdziej :P więc mam możliwość brania na ręce tylko maluchów,bo są przyzwyczajone,więc tylko u nich zaobserwowałam je,bo też futerka nie mają na tyle długiego by zakryły te.. :roll: ale intruz szczelił jak pchła,bo wzięłam z małego go(był 1) i do zgniotłam na stole i pstryknął jak pchła

Marcik - Śro Kwi 14, 2010 08:49

bebe, pchły łatwo poznać po krwawych kupkach (na biały papier i kropelka wody aby dokładnie kolor zobaczyć) zostawianych w futerku. Wszy po jajach gnid przyczepionych do sierści.
Layla - Śro Kwi 14, 2010 20:59

Dziś po otwarciu żwirku Pinio buchnął mi zapach pleśni a żwirek był szarozielony :? Oglądajcie i wąchajcie żwirki, bo ja o mało nie sypnęłam odruchowo do kuwety.
pixxa - Czw Kwi 15, 2010 01:21

Dziękuję za informację. Często korzystam z tego żwirku. Na szczęście nie miałam jeszcze takiej sytuacji.
bebe - Czw Kwi 15, 2010 09:01

wywaliłam cała ściółkę jaką miałam.Narazie zastąpiłam ja szmatkami,przy okazji młode maja cieplej :wink: zobacze u mnie w sklepie jakie są :roll:
Niamey - Czw Kwi 15, 2010 11:08

Dzisiaj po raz pierwszy użyłam ściółki letniej jr farm od Oleczki. Ładnie wygląda, szczury sobie podgryzają suszone kwiaty. Zobaczymy jak zapachowo będzie, ale zapowiada się miło :)
bebe - Czw Kwi 15, 2010 13:32

kupiłam dzisiaj żwirek,zobaczymy jak się sprawdzi :)
Rafola - Śro Kwi 28, 2010 16:24

Ja od zawsze stosowałam trociny. Przez jakiś czas miałam żwirek Cat's Dream...ale rezygnowałam ze względu na hałas jakie mi szczury nim robiły :roll: Ale chyba jednak wrócę do tego żwirku, bo przy trocinach już po dwóch dniach od sprzątania zaczyna się czuć zapaszek :wink:
Julita - Czw Kwi 29, 2010 10:40

ja miałam trociny, bo za darmo dostawałam (sąsiad stolarz) i dobrze się sprawdzały sprzątałamn raz na 1 tydzien i nie śmierdziało
Niamey - Śro Maj 05, 2010 21:27

a co sądzicie o tej ściółce? ---> http://allegro.pl/item101...iny_nowosc.html