Archiwum - Chomiczki
nezu - Nie Lis 11, 2012 12:17
Ninek, a jakie to kurczę niecierpliwe. Zrobić zdjęcie jej a nie jej pupie graniczy z cudem. ;p
W każdym razie żyje i ma się dobrze.
Cola - Nie Lis 11, 2012 12:27
czy ktoś spotkał się z hairlessami w polsce? marzy mi się łysy chom
agata_jones - Nie Lis 11, 2012 13:33
| Cytat: | Bezwłose chomiki syryjskie rodzą się kompletnie pozbawione sierści. Jest to spowodowane mutacją genetyczną naskórka (warstwy skóry, gdzie znajdują się cebulki włosowe).
Chomiki bezwłose mogą mieć grube, kręcone białe wąsy, ale często tracą je gdy są starsze. Ich skóra jest bardzo ciepła i porowata ? czasem odczuwana w dotyku jako trochę lepka. Zawartość naturalnych olejów w skórze jest łatwo dostrzegalna; wydzielają one słodki zapach.
Ich ciała są bardzo piękne; kształt mięśni łatwo zauważyć, a ich uszy, ogon i nogi wydają się dłuższe niż u innych Syryjczyków. Podstawowa opieka nad bezwłosym chomikiem syryjskim jest podobna jak nad każdym innym. Istnieje jednak kilka kwestii, które powinny być przestrzegane:
Delikatna skóra:
Chomiki bezwłose nie mają ochronnej warstwy z futra i łatwo mogą się zadrapać w czasie codziennych czynności. Zwykłe wyścielenie domku, na przykład, może łatwo podrażniać ich delikatną skórę, więc najlepiej jest trzymać je w Carefresh (cokolwiek to jest chyba jakaś watka), lub kawałkach miękkiego papieru. Druty klatki mogą wydawać się bezpieczne dla innych chomików, ale w klatkach bezwłosych zwierząt nie może być żadnych wystających drutów, przegryzionych czy wygiętych przez chomika, bo może to spowodować zadrapania.
Dorosłe chomiki bezwłose nie mają możliwości do nawigacji w sieci chomiczych rur. Nie mają też futerka, które nadaje poślizg potrzebny do poruszania się w nich; zwierzę może utknąć w rurze bądź uszkodzić swoją delikatną skórę próbując się z niej wydostać.
Najlepiej trzymać je w akwarium lub pojemniku ?coś a?la Samla?, i dawać im zabawki mające duże wejścia. Zabawkami, których trzeba unikać są chatki z trawy, drewniane domy i piaskowe toalety.
Bez ciepłego płaszcza:
Bezwłose chomiki wydają się bardzo ciepłe w dotyku, a to dlatego, że chomik ma naturalną temperaturę ciała o kilka stopni wyższą od naszej. Organizm tych zwierząt ciężko pracuje, aby utrzymać ciepło. Wymaga on znacznie szybszego metabolizmu, by stale wysyłać tyle ciepła na powierzchnię. Aby pomóc tym chomikom utrzymać ten poziom ciepła, należy dostarczać im w pożywieniu wyższą zawartość białka. Kocie jedzonko jest bardzo dobrym źródłem białka i jest prze zwierzęta lubiane. Przejrzyj jego naturalne składniki konserwujące, składniki takie jak kurczak lub indyk i dodawaj w kilku kawałkach do ich regularnej diety. Inne produkty o wysokiej zawartości białka, takie jak białko jaja, drób czy kiełki pszenicy również mogą być podawane.
Utrzymanie ich ciepła w zimie:
Chomiki nagie mogą być bardziej narażone na ryzyko wchodzenia w stan hibernacji niż owłosione chomiki. Ważne jest, aby temperatura wewnątrz ich klatki wynosiła powyżej 18 stopni C. (Tu jest o tym jak montować żarówki do ogrzewania itp.) I upewnij się, że zwierzę otrzymuje dodatkowe porcje białka w zimie.
Starość:
Nagie chomiki żyją bardzo krótko - średnia długości życia jest o połowę krótsza niż u normalnego chomika. Zwykle mają również z wiekiem problemy z niedowagą, więc może się okazać, że trzeba będzie dodawać dużo tłuszczu do ich diety. Tofu jest ich ulubionym i dobrym źródłem tłuszczu i białka.
Brak mleka dla chomicząt:
W celu uzyskania nowego miotu bezwłosych chomików, hodowca musi najpierw skojarzyć bezwłosego samca z normalnie owłosioną samicą. Samice z tego miotu będą nosić ?bezwłosy? gen i przy skojarzeniu z innym bezwłosym samcem, część potomstwa będzie bezwłose.
Ta sama mutacja genetyczna, która powoduje brak włosów powoduje brak innych wytworów naskórka, czyli gruczołów sutkowych. Bezwłose samice NIGDY nie powinny być kojarzone, gdyż nie mogą one produkować mleka do karmienia swoich młodych.
Dbaj, aby nigdy nie postawić bezwłosej samicy w kontakcie z samcem.
Jeśli widzisz kilka chomików bezwłosych w koedukacyjnych klatkach w sklepie zoologicznym, wyjaśnij pracownikom sklepu jak duże znaczenie ma trzymanie ich rozdzielonych. Jakikolwiek chomik rozmnożony z bezwłosym samcem posiada ?bezwłosy? gen, więc może dać potomstwo również ten gen posiadające i w następnych pokoleniach rozmnażanie nieświadome osobników posiadających ten gen może prowadzić do śmierci małych z pragnienia. Nowych właścicieli potomków bezwłosych chomików powinno się koniecznie informować, że ich chomik przekazuje bezwłosy gen.
Prócz tych kilku rzeczy, nagi chomik syryjski jest jak każdy inny syryjczyk. |
Cola - Nie Lis 11, 2012 13:58
agata_jones, to nie jest odpowiedz na moje pytanie
czytałam to dziś na jakiejś anglojęzycznej stronie.
Bel - Nie Lis 11, 2012 16:24
Cola, w Polsce nie ma takich chomików. Są tylko w Stanach niestety.
noovaa - Nie Lis 11, 2012 16:26
| agata_jones napisał/a: | | Nagie chomiki żyją bardzo krótko |
| agata_jones napisał/a: | | Brak mleka dla chomicząt: |
Albo stety
nezu - Nie Lis 11, 2012 16:29
No mam wrażenie że tej mutacji bliżej jest do szczurzych sph niż fuzzów...
Cola - Nie Lis 11, 2012 16:30
noovaa, dlatego nie rozmnaża się z samicą łysą, tylko samcem.
polskich źródeł na temat zdrowia nie ma wcale. jak będę miała więcej czasu to się zagłębię w temat. no ale o chomiku mogę tylko pomarzyć
noovaa - Nie Lis 11, 2012 16:34
| Cola napisał/a: | | noovaa, dlatego nie rozmnaża się z samicą łysą, tylko samcem. |
Wyobrażasz sobie co by się działo w sklepach jakby się dorwały do takich chomików ? Okazji nie przepuszczą, mało mamy fuzzów w sklepach ? Nawet Sphinksy się trafiają .. a wiedza i jakakolwiek chęć czy próba zadbania o zdrowie w sklepach jest nijaka.
Długość życia takiego chomika też jest raczej "smutna", tym bardziej uważam że ich się rozmnażać nie powinno.
Cola - Nie Lis 11, 2012 16:36
noovaa, długość życia nie wpływa na jakość, ale spokojnie, ja też jestem przeciwna nowym mieszankom genetycznym i jeżeli nie ma ich w polsce to oby nie było. nawet jeśli bardzo mi się podoba
nezu - Nie Lis 11, 2012 16:36
noovaa, a od czego są hodowle?
Chociaż w sumie w PL o hodowle chomów z prawdziwego zdarzenia, które by się tym zajęły jak trzeba, jest cholernie ciężko...
dopisek:
http://exoticpets.about.c...h_hamster28.htm
Ten hr ma ponoć dwa lata.
ja wiem że to dla choma nie jest jeszcze starość, ale raz że sam chomik nie wyglada źle, ani przedśmiertnie, a dwa, 2 lata to chyba nie jest "dwa razy mniej" niż u owłosionych syryjków?
Te moje średnio dożywały 3 lat...
Nie licząc bidulka ChomChoma
Fajnie gdyby ktoś rozsądny zdecydował się to jednak zweryfikować.
Znaczy informacje o krótkim życiu tych chomików.
O fuzzach też się mówiło, że są takie delikatne, że muszą być dogrzewane lampami i nie radzą sobie w stadzie owłosionych.
noovaa - Nie Lis 11, 2012 16:39
nezu, szukałam. Nie znalazłam
| Cola napisał/a: | | długość życia nie wpływa na jakość |
Jednak wydaje mi się że "coś" z nią jest nie tak.
nezu - Nie Lis 11, 2012 16:42
dopisałam coś do postu wyżej, bo nie chciałam pisać posta pod postem, a w międzyczasie novaa napisała swój post.
W razie czego, obejrzyjcie sobie tamtego hairlessa.
Cola - Nie Lis 11, 2012 16:51
nezu, obawiam się że nie trzeba dużo czasu żeby chomik łysy z hodowli pojawił się w sklepie zoologicznym
Bel - Nie Lis 11, 2012 17:10
to tak jak i szczury. W dodatku kiedyś zapytałam skąd mają reproduktorów to odpowiedzieli, że to szczury z rodowodem
|
|
|