Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)
nutaka - Wto Paź 06, 2009 15:57
ok, dzięki za odp ; )
Anka. - Wto Paź 06, 2009 17:15
I ja mam pytanie, czy wąż może zjeść np.szczura uśpionego z powodu choroby czy też takiego , który sam zmarł?
wuwuna - Wto Paź 06, 2009 19:00
| Anka. napisał/a: | | wąż może zjeść np.szczura uśpionego z powodu choroby | raczej nie, bo usypiacze to chemia...
| Anka. napisał/a: | | czy też takiego , który sam zmarł? | zależy w jakich okolicznościach. Jeśli szczur zmarł ze starości a wcześniej był zdrowy to tak, ale gdyby umarł młodo tudzież z przyczyn niewyjaśnionych no to odpada.
Ale ja myślę, że terraryści karmówek nie trzymają aż się zestarzeją, tylko skarmiają na bieżąco.
Jak się mylę to mnie poprawcie.
L. - Wto Paź 06, 2009 19:31
wuwuna, teoretycznie tak, ale z tego co wiem zdarzają się karmówki w postaci starych szczurów.
i oczywiście, ze skarmia się zwierzęta uśpione (nie wiem czy również z powodów choroby) ale przecież usypianie na karmówke (aby nie dawać zwierzęcia żywego) to jeden z najbardziej humanitarnych sposób!
wuwuna - Wto Paź 06, 2009 19:35
| L. napisał/a: | | ze skarmia się zwierzęta uśpione (nie wiem czy również z powodów choroby) | ja właśnie miałam na myśli te usypiane z powodu choroby.
L. - Wto Paź 06, 2009 19:37
wuwuna, a. rozumiem ; )
Anonymous - Wto Paź 06, 2009 19:40
ale cos mi sie wydaje, ze szczury wtedy sa usypiane CO2, a nie normalnym srodkiem usypiajacym.
L. - Wto Paź 06, 2009 19:57
| Off-Topic: | | jest jeszcze chloroform. |
Oli - Śro Paź 07, 2009 08:05
z tym skarmianiem chorymi to zależy jaka to była choroba. Nie można dać wężowi chorego szczura, bo to tak jakbyście dawały szczurom lub same zjadały zgniłe jedzenie. karma musi być odpowiedniej jakości.
Mangusta - Śro Paź 07, 2009 09:43
można podawać szczury z nowotworem i ze świerzbem (choć to drugie to ja nie wiem...). nie można podawać standardowo uśpionych bo w ten sposób można sobie ubić węża, tylko i wyłącznie gaz. co do starszych to co kilka lat w hodowlach karmowych jest wymiana puli genowej, wtedy wszystkie wysłużone szczury idą na karmę a hodowca kupuje nowe z niespokrewnionego źródła, innego przypadku nie wyobrażam sobie, więcej jak 5-6miesięczne szczury rzadko idą na skarmienie.
Anka. - Śro Paź 07, 2009 10:22
Dziękuje za odpowiedź, sama nie mogłam wymyślić
Mangusta - Śro Paź 07, 2009 15:17
jeeeesu, głaskałam najsłodszego legwana na świecie... ta dziołcha jest prawie tak słodka jak śp. Czesio... ona nie była wkurzona jak ją pierwszy raz zobaczyłam, ona miała minę pt "oj, co oni mi robią, smuuuuut ", później jak zobaczyła ile legwanów ma za sąsiadów to się zrobiła przeszczęśliwa... ona się normalnie uśmiecha! no patrzcie...
tu jeszcze w pudełku
a tu już szaleje...
zaczepia kolegę....
miażdżąco piękny boas... nowy nabytek.
no i standardowo, Berta
Sorgen - Sob Paź 10, 2009 13:33
Mazoku Pomidorek będzie tatusiem?? łooo matko matko bo mnie najdzie na małe Pomidorki. Jakie one umaszczenie będą miały i jaki kolor nieść będą? Foty Pomidorka proszę
I już teraz na chama się wpraszam z rodzinką i Deltą do Ciebie jak wystawa w Lublinie będzie
Mangusta - Sob Paź 10, 2009 14:21
| Cytat: | | Mazoku Pomidorek będzie tatusiem?? | no mam nadzieję nigdy nie widziałam kopulacji ale siedzi z Milą od pół roku i cały czas śpią razem, to może coś z tego wyjdzie. wszystkie węże będą classic het na amel. Niestety Harko jest jeszcze za słaba na jajka, dopiero ostatnio przestała rzygać, po niej byłoby classic het na amel i anery, bardzo fajne maluchy na początek dobrej linii. Pomidor waży już ponad pół kilo i ma 1,20m długości.
przyjeżdżajcie przyjeżdżajcie, tylko powiedzcie wcześniej byśmy zdążyli burdel uprzątnąć
na giełdzie w wawie nie było nic ciekawego, same standardy. dla kogoś kto zaczyna imprezę z terrarystyką było fajnie, ale mi było szkoda że nie było praktycznie żadnych rarytasów. było dużo waranów stepowych, jakiś jeden niloticus i albigularis, kupa spilot, boasów, regiusów i hortulatusów, pająków niby dużo ale tak naprawdę nic ciekawego no i praktycznie w ogóle owadów nie było. dla pocieszenia kupiłam sobie jedną, ostatnią rzekotkę żabią, ma jakiś centymetr wielkości i będzie mieszkać tam gdzie mieszkała amblypyga.
Anonymous - Sob Paź 10, 2009 15:01
poka żabę!
|
|
|