To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

K3 - Pią Lut 17, 2012 22:26

Haha :P Czyli jest jeszcze szansa, że im posmakują warzywka :P
mmarcioszka - Sob Lut 18, 2012 00:28

Posmakują to za dużo powiedziane, raczej się przyzwyczają :P
bchadzyn - Nie Lut 19, 2012 11:10

Karmię chłopaków animalsem, mimo na prawdę kiepskiej jakości karmy chłopaki wcinają.

Żeby troszkę uatrakcyjnić dodaję im troszkę mięska, oraz różnego rodzaju owoce, wyłączając cytrusy.

Polecam dropsy jogurtowe, nie są wysokokaloryczne, a może być to dla nich dobra przekąska:)

Mao - Nie Lut 19, 2012 11:22

bchadzyn, chipsy też nie są wysokiej jakości pożywieniem, a kto ich nie lubi ;) dobre karmy też będą znikać, naprawdę warto.

Moje teraz jedzą Reggie Rat i Ucztę dla Szczura JR Farmu - wysoka jakość, mi bardzo się opłaca. RR jest "na próbie" na razie, ale z tego co widzę jedzą bez kombinowania :]

Próbowałam karmić tanią karmą dla psów, długo mordowałyśmy i nie ma mowy, nie chciały jeść. Spróbuję jeszcze kiedyś z inną.

Nashi - Nie Lut 19, 2012 11:31

bchadzyn napisał/a:
mimo na prawdę kiepskiej jakości
Dziwi mnie to, że skoro wiesz, że karmisz swoje zwierzęta śmieciem to nadal to robisz. Próbowałeś dawać im jakieś lepsze karmy? Je prawdopodobnie też będą zjadały bez ociągania.
K3 - Nie Lut 19, 2012 11:47

bchadzyn napisał/a:
Karmię chłopaków animalsem, mimo na prawdę kiepskiej jakości karmy chłopaki wcinają. )

A jakie mają inne wyjście?

Zadziwia mnie takie podejście. Szczurki traktuje jak moje dzieciaczki a dzieciaczków nigdy nie karmiłabym syfem. :?

Alexxx - Nie Lut 19, 2012 12:09

Ja chcąc nie chcąc ciągle szukam najsmaczniejszej karmy dla ogonów, przechodziliśmy już przez Versele Lagę rat Nature (przejadła się po dwóch paczkach), Beaphar Care+ (nie czieszyła się entuzjazmem wcale), Beaphar Xtra Vital (narazie nasz faworyt), Vitacraft (jestem niezadowolona, poniewaz w karmie były 3 skladniki może :/ , wiec dodałam kilka wlasnych, ale z tego co widze to wlasnie chłopaki wyjadaja to co dodałam), a teraz czekamy na przesyłkę z JR Farm z krabami
jolaada - Nie Lut 19, 2012 12:27

Alexxx napisał/a:
a teraz czekamy na przesyłkę z JR Farm z krabami
my też. Od dłuższego czasu jadły Timę,czas na zmiany, więc stopniowo będę mieszać.
Alexxx - Nie Lut 19, 2012 13:14

jolaada, własnie wachałam się czy nie kupić Timy na probe, bo była promocja z zooplusie, ale narazie nie na moj portfel i tak, poza tym obawiam się ze 2,5 kilo karmy to za dużo dla moich ryjków i mogłoby zwietrzeć
Karena - Nie Lut 19, 2012 13:28

Alexxx, zawsze możesz dołączyć do wspólnych zakupów i kupić pół kilo 'na spróbowanie'.
albo odkupić pół kilo od kogoś. Tima to dość popularna karma ;)

jolaada - Nie Lut 19, 2012 13:29

Ja kupuję po 5 kg i właściwie od dłuższego czasu jedzą głównie to. Zjadają do końca co jest rzadkością, ale chciałam coś zmienić, a poza tym naczytałam się, że tima tuczy.W zooplusie ta karma ciągle jest w promocji i tak większy worek się bardziej opłaca.

[ Dodano: Nie Lut 19, 2012 13:30 ]
Jak pisze Karena, weź trochę na próbę.

mmarcioszka - Nie Lut 19, 2012 16:14

bchadzyn, zmien proszę karmę na lepszą... Nie chcesz żeby Twoje szczury dostawały wszystko co potrzebne?
bchadzyn - Nie Lut 19, 2012 21:10

Wiem o tym, po prostu miałem tą karmę w szafce, jak przyjechały chłopaki.

Napisałem, że o dziwo jedzą dlatego, że kiedyś miałem jeszcze jedno opakowanie, dałem na spróbowanie i szczurek tylko ,,wyjadał''. Nie lubię tej karmy.

Zamówiłem dzisiaj verselle laga rat nature - mam nadzieję, że będzie lepsza.

Devona - Nie Lut 19, 2012 22:06

bchadzyn napisał/a:
Polecam dropsy jogurtowe, nie są wysokokaloryczne, a może być to dla nich dobra przekąska:)
Jeśli masz na myśli "komercyjne" dropsy ze sklepu (a nie zrobione w domu z odpowiednich składników), to uwierz, że są wysokokaloryczne;) i do tego duża część to puste kalorie.
bchadzyn - Nie Lut 19, 2012 22:47

Yogies wydają mi się dobrym rozwiązaniem, ale te ,,komercyjne'' to może być sama chemia. Myślałem o robieniu domowych. Masz jakieś przepisy? :)