To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II

Mefisto - Czw Sie 23, 2012 18:32

Dzięki za rozjaśnienie mi wszystkiego.Widzę że masz szczura Mefistę, tak ? Sciągnęłaś z mojego Nicku :?: :> :P
Cegriiz - Czw Sie 23, 2012 18:42

Mefisto, Daphne Mefista ;)
No i niestety prędzej sam ściągnąłeś ode mnie, bo była na tym forum szybciej od Ciebie :P

Teraz, prócz Lilith Murzynki, reszta ma za imiona nazwy łącińskie kwiatków ;)
A przynajmniej pierwszy człon.

unicorn - Czw Sie 23, 2012 19:15

wuwuna, może kiedyś. :)
pcheelkaa - Czw Sie 23, 2012 19:35

ja mam pytanie co do szczurków z innego forum do adopcji. Czy te beżyki, będą bezykami czy pózniej okażą się czymś innym? I czy są pośród nich dumbouchy ?
http://szczury.org/viewto...=895412#p895412

Kasik - Czw Sie 23, 2012 19:38

Ja dumbo nie widzę.

EDIT: czemu mi się włącza photobucket mobile? :/
EDIT2: Już naprawiłam, usunęłam sobie ciasteczka.

unicorn - Czw Sie 23, 2012 20:02

pcheelkaa, same standardouszne.
Beżowe to beige, mogą rozjaśnieć z wiekiem.

wilczek777 - Czw Sie 30, 2012 15:19

Bibsowi się podrosło nieco ( już ma się te 4 miesiące) i futerko jego z puszku i dziwadła przeszło w coś co wygląda na futrzak prawidłowy. Kiedy był jeszcze myszką pisano że to żaden mink tylko blutek. Teraz ogłaszam konkurs na fachowe określenie tego co my tu mamy :)
Ciężko zrobić mu zdjęcie... ruchliwe to to i światło zazwyczaj kiepskie. Chłopisko poprzetykane jest białym włosiem więc silvered, ale ta gwiazdka na brzusiu? Do tego cały spód jest ton jaśniejszy... self? Minimalnie jaśniejsze są też brwi i pyszczek. UFO? :P
Proszę o pomoc specjalistę.

Tu lepiej widać futerko:

Cegriiz - Czw Sie 30, 2012 15:23

wilczek777, biała plama wyklucza selfa ;) Jest to irish.
Kolor zostawiam specjalistom :> Choć trochę wygląda jak moja zrudziała russian blue :P

wilczek777 - Czw Sie 30, 2012 15:36

Cegriiz nie znam się zupełnie ale nie istnieje coś takiego? To skąd taka różnica między grzbietem a brzuszkiem o.0 btw dałam lepsze foto futra.
quagmire - Czw Sie 30, 2012 15:40

wilczek777, Twój szczur ma raczej normalną różnicę między grzbietem a brzuszkiem - brzuszek zazwyczaj jest po prostu ciut jaśniejszy (u agouti zaś jest po prostu szary). Self to szczur bez znaczeń, czyli bez białych plamek i łatek.
Cegriiz - Czw Sie 30, 2012 15:43

Self to jest szczur bez znaczeń - cały jednakowy. Irish to ta biała plamka. Więc skoro ma plamkę nie moze być selfem.

Nie widzę specjalnej różnicy między brzuchem a grzbietem. Na brzuchu może być ciut inny kolor bo jest inna okrywa włosowa niż na grzbiecie.

Zaraz jeszcze sprawdzę co do koloru.

wilczek777 - Czw Sie 30, 2012 15:43

To przepraszam za błędną interpretacje selfa. Ale irish to chyba też nie będzie skoro kolor biały występuje wyłącznie na brzuszku...
Cegriiz - Czw Sie 30, 2012 15:44

wilczek777, irish to jest plama na brzuchu w białym kolorze. Raczej rzadko się zdarza aby była w innym.

Masz link do znaczeń.
http://fc00.deviantart.ne...ire-d2yy4x9.png

W przypadku Twojego szczura jest to raczej niestandardowy irish.

wilczek777 - Czw Sie 30, 2012 15:47

Chodzi mi raczej o występowanie przy tym białych łap etc mój narzeczony ma czrnuszka z irishem.
Cegriiz - Czw Sie 30, 2012 15:50

wilczek777, jeśli jest niestandardowy to może nie mieć białych łap ;)
Wtedy to już chyba prawie wszystko jest dozwolone, ale biała mała plama na spodzie ciała musi być.