Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)
Mangusta - Nie Wrz 06, 2009 11:59
to dlaczego w opisach gatunków na tcp są wciąż przestarzałe informacje?
yoshi, zazdroszczę... mi się tak strasznie marzy już boas, nasze schroniskowe niestety są nie do wzięcia...
yoshi - Nie Wrz 06, 2009 20:11
ja na boasach na razie basta ;p
w każdym razie... fotki ciężko, ciężko bo mężuś się schował A nie chciałam go już stresować wyciąganiem. Pewnie jutro go pomęczę i fotki w świetle dziennym mu zrobię
o zdjęcia terra...
Skrzydłokwiaty mi trochę podupadają Boje się że w za jasnym i za ciepłym miejscu je ustawiłam... Może je przeniosę na dno terrarium, tam będzie mieć zacienione... ech chyba że ogólnie usunę go z terra i dam coś innego w zamian. Ten duży skrzydlokwiat usechł podczas moich wakacji.
w każdym razie... o to mężuś
kolory przekłamane
a tu jak widać żonka ma całkiem inny wąs
mężuś wydaje się być zadowolony, zwiedził terrarium, fajnie się go obserwowało, spotkanie z żonką... no cóż bez żadnego skrępowania po niej przepełznął...
cóż musi być zadowolony... mieszkał w znacznie mniejszym terrarium jeszcze z 3 węży... teraz ma masę swobody i przestrzeni
pituophis - Nie Wrz 06, 2009 21:18
Dlatego, że autorzy się nie znają, a wzbraniają się przed edycją przez kogoś innego.
nezu - Pon Wrz 07, 2009 13:37
Z serii "inne potwory"
wojsiłka zwyczajna... samiec.
Że też natura tworzy takie dziwowiska...
I hm.. rak.
Tylko nie wiem jaki.
Na pewno nie ameykański, dwa razy większy od amerykańskiego, brązowy, chropowaty i agresywny..
Zlapany na... y... kukurydzę. Zamiast karasia.
Wypuszczony z powrotem do wody..
L. - Pon Wrz 07, 2009 15:31
i coś takiego u nas pływa ?
już chyba nie wejde do wody...
Anonymous - Śro Wrz 16, 2009 10:06
Nie tylko gady i płazy, owady tez, ale tak piekne, że musiałam gdzies to wcisnąć i wam pokazać.
http://blepharopsis.deviantart.com/gallery/
Mangusta - Śro Wrz 16, 2009 14:04
| Viss napisał/a: | | http://blepharopsis.deviantart.com/gallery/ | mam na komórce gościa fotę modliszki cudo.
a tu zdjęcia z ostatnich ciepłych dni na balkonie:
Helmut zadowolon
Głupkowa (hmm, jak tu ją nazwać? idiotka?) bardzo zaciekawiona kolegą...
chyba sobie pokonwersowali
dla Helmuta mam już dziewczynę upatrzoną...
nezu - Śro Wrz 16, 2009 21:35
Takie gówienko mi się nad Zalewem Wiślanym przypętało w okolice buta, mało jej nie rozdeptałam...
Zwinka, tegoroczna...
Anonymous - Pią Wrz 18, 2009 11:34
maz, goopya! goopya!
[ Dodano: Wto Wrz 29, 2009 13:31 ]
powiedzcie mi coś więcej o tych śliczniastych kolorowych żabkach? ich utrzymanie jest bardzo kłopotliwe? albo najlepiej zarzućcie jakimś linkiem, gdzie można je pooglądać i o nich poczytać, bo znam ich fachowej nazwy i nie wiem co wpisać w gogla.
Mangusta - Pon Paź 05, 2009 13:42
zanudzę was fotami, bo nie mogę przeżyć jak Głupkowa jest teraz cudna
taaaka jestem laska...
i tu też, pozowanie praktyczne.
gekon mnie rozwala, wygląda tu jak jakiś niedorozwinięty głowotłów jajca już mu zeszły także wiem teraz że jest 100% mężczyzną...
harko grzeje się po posiłku... trzymajcie kciuki by nie wymiotowała, przed odrobaczaniem co by nie było zawsze rzyga po włochatych
Pomidor pozazdrościł Mili i też ma dziury po szczurzych dziabach, na szczęście bardzo ładnie się goją. szybko go znalazłam po wypadzie na pokój...
no i nasza kolekcjonerka dziur w ciele. jak się ktoś dopatrzy to na nosie ma gigantycznego strupa... nie wiem jak ona to robi, serio.
w ogóle to trzymajcie kciuki bo... coś tam czuć w brzucholu
aga, to o co Ci chodzi to są zazwyczaj żaby dendrobates albo żekotki różnego rodzaju. niestety łaciną tutaj ciężko sobie wspomóc bo nazwy tych żabek są bardzo zróżnicowane, zobacz sobie w jakimś sklepie internetowym typu szrek.pl czy gady-gady.pl jakie tam mają żaby, ściągnij łacińską nazwę i szukaj w guglach
ogólnie terrarium dla żabek musi być bardzo wilgotne, ciepłe i nie mieć skoków temperatury, także tzw. standard, plus ewentualnie fogger czy wodospad. u żabkensów genialna sprawa to fakt, że można sobie zaszaleć z wystrojem terra, bo one ani nie zjadają ani nie niszczą roślin, są bardzo maleńkie i wyglądają w naturalnym terrarium jak klejnociki, do tego można je trzymać w stadach a nawet mieszać podobne środowiskowo gatunki. minus jedyny jest taki że są one bardzo delikatne więc sprzęt do utrzymywania temperatury i wilgotności musi być w 100% pewny, do tego mając takie żabki musiałabyś się zaopatrzyć w mole woskowe lub wylęg świerszcza, bo nie wiem czy one zjedzą cokolwiek co się rusza mniej.
niektóre z tych żabek są trujące i konieczne jest operowanie w terrarium w rękawiczkach lub mycie rąk po każdym kontakcie ze zwierzęciem (na ręce się ich raczej nie bierze ). większość co prawda straciła truciznę, ale lepiej być wcześniej zabezpieczonym.
na początek polecam rzekotki żabie lub australijskie, miałam jedną w rękach w Berlinie i mi się masakrycznie spodobała (mimo że osikała mnie całą razem z aparatem )
o tu fota (proszę nie patrzyć na mnie bo wyglądam jak z koziej dupy neseser, mieliśmy taki zapieprz że nie miałam czasu nawet śniadania zjeść...)
nutaka - Pon Paź 05, 2009 22:19
Maz, a tak zapytam, jak to możliwe, że szczury podziabały te węze? ; >
Oli - Wto Paź 06, 2009 00:11
| nutaka napisał/a: | | Maz, a tak zapytam, jak to możliwe, że szczury podziabały te węze? ; > | dla najedzonego/niegłodnego węża szczur może być poważnym zagrożeniem, zwłaszcza zbyt duży szczur w stosunku do możliwości węża. W warszawskim zoo jest kilka takich węży, co zostały oddane przez "właścicieli", całe biedaki w bliznach.
Anonymous - Wto Paź 06, 2009 10:26
ale ta żaba wielka
jakie wymiary powinno mieć terra na 5-6 małych żabek?
Mangusta - Wto Paź 06, 2009 10:39
| nutaka napisał/a: | | Maz, a tak zapytam, jak to możliwe, że szczury podziabały te węze? ; > | bo Mila jest mistrzem ucieczek a Pomidor zechciał wziąć z niej przykład i też zwiał raz jeden. a szczury pachną i kuszą, szczególnie gdy wąż jest tuż po wylince. mimo że to są zwierzęta tępe jak kalosze to zawsze mnie rozwala, gdy Mila chce nosem rozmontować zamek w terrarium... jak ona się domyśla? nie mam pojęcia.
poza tym tak jak Oli mówi - szczury są wielkim zagrożeniem dla węża, dlatego nawet młodych nie zaleca się podawać na żywca, co dopiero dorosłe... gdzieś czytałam o tym jak szczur zjadł przez noc żmiję gabońską, która nie miała ochoty na przekąskę, a szczur i owszem
| aga napisał/a: | ale ta żaba wielka
jakie wymiary powinno mieć terra na 5-6 małych żabek? | hmm a ja wiem... niewielkie. tutaj masz kilka artykułów: http://www.terrarium.com....ocisty-127.html
http://www.terrarium.com....omelas-129.html
http://www.terrarium.com....umilio-128.html
http://www.terrarium.com....ielona-134.html
http://www.terrarium.com....lijska-137.html (tutaj średnio bym się zgadzała co do wymiarów terra, bo nie wyobrażam sobie tak wielkiej żaby jak ta na mojej ręce ściśniętej w trójkę na tak małej powierzchni... terra w Berlinie miało około metra w każdą stronę a żaby były tylko dwie)
Anonymous - Wto Paź 06, 2009 12:54
takie jak w dwóch pierwszych linkach bym chciała
|
|
|