To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)

Mangusta - Nie Wrz 06, 2009 11:59

to dlaczego w opisach gatunków na tcp są wciąż przestarzałe informacje?

yoshi, zazdroszczę... mi się tak strasznie marzy już boas, nasze schroniskowe niestety są nie do wzięcia...

yoshi - Nie Wrz 06, 2009 20:11

ja na boasach na razie basta ;p

w każdym razie... fotki ciężko, ciężko bo mężuś się schował :wink: A nie chciałam go już stresować wyciąganiem. Pewnie jutro go pomęczę i fotki w świetle dziennym mu zrobię :)

o zdjęcia terra...

Skrzydłokwiaty mi trochę podupadają :( Boje się że w za jasnym i za ciepłym miejscu je ustawiłam... Może je przeniosę na dno terrarium, tam będzie mieć zacienione... ech chyba że ogólnie usunę go z terra i dam coś innego w zamian. Ten duży skrzydlokwiat usechł podczas moich wakacji.

w każdym razie... o to mężuś

kolory przekłamane :wink:

a tu jak widać żonka ma całkiem inny wąs ;)

mężuś wydaje się być zadowolony, zwiedził terrarium, fajnie się go obserwowało, spotkanie z żonką... no cóż bez żadnego skrępowania po niej przepełznął...
cóż musi być zadowolony... mieszkał w znacznie mniejszym terrarium jeszcze z 3 węży... teraz ma masę swobody i przestrzeni :)

pituophis - Nie Wrz 06, 2009 21:18

Dlatego, że autorzy się nie znają, a wzbraniają się przed edycją przez kogoś innego.
nezu - Pon Wrz 07, 2009 13:37

Z serii "inne potwory"

wojsiłka zwyczajna... samiec.
Że też natura tworzy takie dziwowiska...

I hm.. rak.
Tylko nie wiem jaki.
Na pewno nie ameykański, dwa razy większy od amerykańskiego, brązowy, chropowaty i agresywny..
Zlapany na... y... kukurydzę. Zamiast karasia.
Wypuszczony z powrotem do wody..

L. - Pon Wrz 07, 2009 15:31

i coś takiego u nas pływa :shock: :shock: ?
już chyba nie wejde do wody...

Anonymous - Śro Wrz 16, 2009 10:06

Nie tylko gady i płazy, owady tez, ale tak piekne, że musiałam gdzies to wcisnąć i wam pokazać.
http://blepharopsis.deviantart.com/gallery/

Mangusta - Śro Wrz 16, 2009 14:04

Viss napisał/a:
http://blepharopsis.deviantart.com/gallery/
mam na komórce gościa fotę modliszki :) cudo.

a tu zdjęcia z ostatnich ciepłych dni na balkonie:

Helmut zadowolon

Głupkowa (hmm, jak tu ją nazwać? idiotka?) bardzo zaciekawiona kolegą...

chyba sobie pokonwersowali ;)

dla Helmuta mam już dziewczynę upatrzoną...

nezu - Śro Wrz 16, 2009 21:35

Takie gówienko mi się nad Zalewem Wiślanym przypętało w okolice buta, mało jej nie rozdeptałam...

Zwinka, tegoroczna...

Anonymous - Pią Wrz 18, 2009 11:34

maz, goopya! goopya!

[ Dodano: Wto Wrz 29, 2009 13:31 ]
powiedzcie mi coś więcej o tych śliczniastych kolorowych żabkach? ich utrzymanie jest bardzo kłopotliwe? albo najlepiej zarzućcie jakimś linkiem, gdzie można je pooglądać i o nich poczytać, bo znam ich fachowej nazwy i nie wiem co wpisać w gogla.

Mangusta - Pon Paź 05, 2009 13:42

zanudzę was fotami, bo nie mogę przeżyć jak Głupkowa jest teraz cudna ;]

taaaka jestem laska...
i tu też, pozowanie praktyczne.
gekon mnie rozwala, wygląda tu jak jakiś niedorozwinięty głowotłów ;) jajca już mu zeszły także wiem teraz że jest 100% mężczyzną...
harko grzeje się po posiłku... trzymajcie kciuki by nie wymiotowała, przed odrobaczaniem co by nie było zawsze rzyga po włochatych ;/
Pomidor pozazdrościł Mili i też ma dziury po szczurzych dziabach, na szczęście bardzo ładnie się goją. szybko go znalazłam po wypadzie na pokój...
no i nasza kolekcjonerka dziur w ciele. jak się ktoś dopatrzy to na nosie ma gigantycznego strupa... nie wiem jak ona to robi, serio.
w ogóle to trzymajcie kciuki bo... coś tam czuć w brzucholu ;P

aga, to o co Ci chodzi to są zazwyczaj żaby dendrobates albo żekotki różnego rodzaju. niestety łaciną tutaj ciężko sobie wspomóc bo nazwy tych żabek są bardzo zróżnicowane, zobacz sobie w jakimś sklepie internetowym typu szrek.pl czy gady-gady.pl jakie tam mają żaby, ściągnij łacińską nazwę i szukaj w guglach :)

ogólnie terrarium dla żabek musi być bardzo wilgotne, ciepłe i nie mieć skoków temperatury, także tzw. standard, plus ewentualnie fogger czy wodospad. u żabkensów genialna sprawa to fakt, że można sobie zaszaleć z wystrojem terra, bo one ani nie zjadają ani nie niszczą roślin, są bardzo maleńkie i wyglądają w naturalnym terrarium jak klejnociki, do tego można je trzymać w stadach a nawet mieszać podobne środowiskowo gatunki. minus jedyny jest taki że są one bardzo delikatne więc sprzęt do utrzymywania temperatury i wilgotności musi być w 100% pewny, do tego mając takie żabki musiałabyś się zaopatrzyć w mole woskowe lub wylęg świerszcza, bo nie wiem czy one zjedzą cokolwiek co się rusza mniej.

niektóre z tych żabek są trujące i konieczne jest operowanie w terrarium w rękawiczkach lub mycie rąk po każdym kontakcie ze zwierzęciem (na ręce się ich raczej nie bierze ;) ). większość co prawda straciła truciznę, ale lepiej być wcześniej zabezpieczonym.

na początek polecam rzekotki żabie lub australijskie, miałam jedną w rękach w Berlinie i mi się masakrycznie spodobała (mimo że osikała mnie całą razem z aparatem ;P )
o tu fota -> (proszę nie patrzyć na mnie bo wyglądam jak z koziej dupy neseser, mieliśmy taki zapieprz że nie miałam czasu nawet śniadania zjeść...)

nutaka - Pon Paź 05, 2009 22:19

Maz, a tak zapytam, jak to możliwe, że szczury podziabały te węze? ; >
Oli - Wto Paź 06, 2009 00:11

nutaka napisał/a:
dla najedzonego/niegłodnego węża szczur może być poważnym zagrożeniem, zwłaszcza zbyt duży szczur w stosunku do możliwości węża. W warszawskim zoo jest kilka takich węży, co zostały oddane przez "właścicieli", całe biedaki w bliznach. :?
Anonymous - Wto Paź 06, 2009 10:26

ale ta żaba wielka :shock:
jakie wymiary powinno mieć terra na 5-6 małych żabek?

Mangusta - Wto Paź 06, 2009 10:39

nutaka napisał/a:
bo Mila jest mistrzem ucieczek a Pomidor zechciał wziąć z niej przykład i też zwiał raz jeden. a szczury pachną i kuszą, szczególnie gdy wąż jest tuż po wylince. mimo że to są zwierzęta tępe jak kalosze to zawsze mnie rozwala, gdy Mila chce nosem rozmontować zamek w terrarium... jak ona się domyśla? nie mam pojęcia.
poza tym tak jak Oli mówi - szczury są wielkim zagrożeniem dla węża, dlatego nawet młodych nie zaleca się podawać na żywca, co dopiero dorosłe... gdzieś czytałam o tym jak szczur zjadł przez noc żmiję gabońską, która nie miała ochoty na przekąskę, a szczur i owszem :shock:

aga napisał/a:
ale ta żaba wielka :shock:
jakie wymiary powinno mieć terra na 5-6 małych żabek?
hmm a ja wiem... niewielkie. tutaj masz kilka artykułów: http://www.terrarium.com....ocisty-127.html
http://www.terrarium.com....omelas-129.html
http://www.terrarium.com....umilio-128.html
http://www.terrarium.com....ielona-134.html
http://www.terrarium.com....lijska-137.html (tutaj średnio bym się zgadzała co do wymiarów terra, bo nie wyobrażam sobie tak wielkiej żaby jak ta na mojej ręce ściśniętej w trójkę na tak małej powierzchni... terra w Berlinie miało około metra w każdą stronę a żaby były tylko dwie)

Anonymous - Wto Paź 06, 2009 12:54

takie jak w dwóch pierwszych linkach bym chciała :serducho: