Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?
Gadom - Pon Lut 13, 2012 15:11
Mao, szczerze nie wiem czy maja Bo nie mam wagi kuchennej ale ponad 500g waza. Bynajmniej tyle około w listopadzie ważyli. Wiesz nie wyglądają jak dwie wielkie chodzące kulki.
mmarcioszka - Pon Lut 13, 2012 23:49
Gadom, jesli nie mają nadwagi, to może faktycznie dawaj im to, co dp tej pory, tylko wydzielaj porcje
Agniech - Śro Lut 15, 2012 12:36
Pani w zoologicznym miała tylko Vitapol, więc wzięłam. Jak pojadę ze szczurasami do Warszawy w przyszły weekend, poszperam w poszukiwaniu innej. Ta im nawet smakuje:).
Cegriiz - Śro Lut 15, 2012 13:08
Jak zakupisz inną to możesz obie wymieszać I pamiętaj, ze Vitapol nie jest polecaną firmą
Agniech - Śro Lut 15, 2012 13:14
Dzięki, jestem świeżakiem i brałam, co mieli. Blisko mojej studenckiej chatki w Warszawie mam Kakadu, powinni mieć większy wybór, chcę dla ogonków jak najlepiej:).
Cegriiz - Śro Lut 15, 2012 13:18
W Kakadu najczęściej jest duży wybór. No i nie przejmuj się jeśli szczury nie będą chciały tej nowej karmy jeść. Czekaj cierpliwie, a faktycznie szczury na tyle zgłodnieją że wszystko zjedzą To nie chomiki
Agniech - Śro Lut 15, 2012 13:22
Nie miałam nigdy chomika, kiedyś miałam prosię morsie, jak byłam mała:) A wczoraj Sam przyniósł marchew Frodowi:D Słodziaki:D
mmarcioszka - Śro Lut 15, 2012 13:38
Agniech, najbardziej opłaca się zamawiać ze sklepów internetowych, jest taniej, mają większy wybór i przyniosą Ci do domu
Agniech - Śro Lut 15, 2012 13:40
W sumie tata tak zamawia karmę dla Luny, bo jest po sterylizacji i wcina jakąś specjalną Eukanubę dla takich suczek. Zobaczę, co oferuje sklep, z którego zamawia tata i może się przytulę do zamówienia:P. Ale najpierw Kakadu, w domu i tak jestem co 2-3 tygodnie.
K3 - Czw Lut 16, 2012 17:51
VL Rat Nature
+
własna mieszanka {
-płatki 5 zbóż
-pszenica
-kasza jęczmienna pęczak
-soczewica czerwona
-ryż brązowy
-kasza gryczana niepalona
-siemię lniane
-kasza jaglana
-amarantus ekspandowany
-słonecznik
-włoszczyzna ( nie jedzą marudki )
-suszone buraki ( też nie podchodzą im )
-makaron razowy pszenny
-makaron razowy żytni
-suszone owoce ( jabłka, truskawki, aronia, malina ) też wybrzydzają
-groch w połówkach
}
Codziennie mieszam im VL + własna mieszanka i zostawiają tylko włoszczyznę, buraki i owoce suszone Macie jakiś pomysł jak je zachęcić do wcinania tych rzeczy? Czy lepiej sobie odpuścić i zamienić te składniki na inne w następnej mieszance?
valhalla - Pią Lut 17, 2012 10:38
K3 napisał/a: | Macie jakiś pomysł jak je zachęcić do wcinania tych rzeczy? Czy lepiej sobie odpuścić i zamienić te składniki na inne w następnej mieszance? |
Hm... jak zmieniłam moim karmę na granulat, to wygrzebywały ze ściółki nawet suszone buraki, jabłka i chlebek świętojański Ale nie polecam tak ekstremalnego przekonywania, chyba że odchudzasz szczury
Ja zmieniłam ostatnio Rat Complete na Labofeed B i jestem zadowolona. Ogony nie marudzą tak bardzo jak przy początkach Rat Complete Zobaczymy za jakiś czas, czy odchudzanie przynosi efekty.
K3 - Pią Lut 17, 2012 13:37
valhalla napisał/a: | ale nie polecam tak ekstremalnego przekonywania, chyba że odchudzasz szczury
|
Co prawda jeden szczurek to kluska, ale nie zamierzam odchudzać Chyba po prostu zamienię włoszczyznę na coś innego, tylko szkoda, bo suszone warzywka i owoce są zdrowe.
mmarcioszka - Pią Lut 17, 2012 19:31
K3, możesz je przegłodzic. Nasyp im karmy dopiero aż zjedzą WSZYSTKO
K3 - Pią Lut 17, 2012 20:24
mmarcioszka próbowałam ostatnio to wysypały wszystko z miski, porozsypywały resztki których nie jedzą po koszyku i tak to leżało, nic nie ruszyły.
mmarcioszka - Pią Lut 17, 2012 20:40
U mnie było to samo, ale po dwóch dniach niejedzenia zmiekły
|
|
|