To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Pajączki ^_^

Grucha - Pon Sie 31, 2009 12:03

to samo co u mnie z murinem ..

taaak poe piękne są ;)

Anonymous - Pon Sie 31, 2009 12:17

A ja kupilam avicularie purpuree :mrgreen:
Jest cudowna, malutka jeszcze bo L3, ale w tamtym roku kupilam Puszka L1, wiec i tak jest spora :mrgreen:
Aaa no jest taka boska, ze nie moge, i caly dzien pracuje zeby pajeczynke zbudowac :serducho:

Naixinka - Pon Sie 31, 2009 12:28

A powiedzcie mi, długo takie pająki żyją?
nezu - Pon Sie 31, 2009 12:35

Naixinka, szczerze mówiąc zależy. Od płci, od gatunku.

Informacje o długości życia ptaszników można znaleźć na ogólnodostępnych serwisach typu arachnea czy terrarium com pl, ale w skrócie wygląda to tak, że samiec żyje średnio pół roku do 2 lat od ostatniej wylinki, a z samicami to różnie.

Na przykład nadrzewne samice żyją dość krótko, przynajmniej avi, kołacze mi się coś o 8 latach?
Za to samice naziemnych pająków, jak na przykład nasze kochane brachypelmy czy grammostole potrafią dożyć 15, 16 lat. Podobno i więcej, ale nie spotkałam... :)

Katasza, zazdroszczę purpureiki...
Gdzieś ty dostała L3? :oops:

Anonymous - Pon Sie 31, 2009 12:37

nezu napisał/a:
Gdzieś ty dostała L3?

We Wrocku na targach ;)

Sama sobie zazdroszcze, jest cudowna, tylko cholera jest szybka i nie moglam jej przelozyc do moczboxa bo ciagle mi zwiewala ;p

aha, mam pytanie. w pudelku w ktorym ja kupilam byl kawalek mokrej gabki. myslicie, ze moge ja wsadzic do moczboxa? czy lepiej zmoczyc podloze?

nezu - Pon Sie 31, 2009 12:42

L3 nawet powinna być w czymś większym.
Obsługa nadrzewniaka wymaga kilku dni praktyki, wierz mi, nauczysz się. :)
Zresztą, wiesz... przy haplo to avcie i tak są... y... wolne.

I lepiej jej będzie na torfie niż gąbce, więc może spróbuj przeprowadzki klejnocika w zatkanej wannie? Przynajmniej jak ucieknie, to niezbyt daleko...

Grucha - Pon Sie 31, 2009 12:54

Noo widzę forum się za pajęcza :D
Jakby ktoś potrzebował nagłej pomocy bądź rady służę uprzejmie na gg ;)

Anonymous - Pon Sie 31, 2009 12:55

nezu napisał/a:
wierz mi, nauczysz się.

mam nadzieje ;p
nezu napisał/a:
L3 nawet powinna być w czymś większym.

bedzie, bedzie, ale aktualnie mam tylko nadmiar moczboxow.
nezu napisał/a:
I lepiej jej będzie na torfie niż gąbce

nie rozumialysmy chyba sie ;)
ona ma torf, tylko nie wiem czy na ten torf wlozyc jej taki malutki kawalek mokrej gabki, zeby byla wieksza wilgotnosc.
Czy poprostu da sie utrzymac odpowiednia wilgotnosc spryskujac sam torf?
torf byl by miejscem bardziej suchym, a na ta gabke moglaby wlezc jak by jej za sucho bylo.

zywym_trudniej - Pon Sie 31, 2009 13:12

Ja czytałam, że przenosić w wannie, która jest wilgotna, znaczy opłukac pryszcznicem, zatknąć korek i pająk daleko nie pójdzie :) Ja robię teraz specjalne pojemniczki dla moich nadrzewniaków. Zobaczę jak się patent będzie sprawdzał jak już przyjdą pajączki. Termostat mam, tylko kabel grzewczy jeszcze potrzebny. A to pewnie już jutro albo pojutrze. Nadrzewne podobno umierają jak maja za mało miejsca.

Mi się purpurea strasznie podoba :)

Grucha - Pon Sie 31, 2009 13:15

katasza, sam torf wystarczy w zupełności ;)
Mangusta - Pon Sie 31, 2009 13:25

zywym_trudniej napisał/a:
Ja czytałam, że przenosić w wannie, która jest wilgotna, znaczy opłukac pryszcznicem, zatknąć korek i pająk daleko nie pójdzie :)
ech, przypomniało mi się przenoszenie cambri w wannie... najpierw nie chce iść nigdzie, pół godziny wydłubywania z gniazda, a później nagle jest

tu

tam

i tam

i ledwo człowiek załapie że coś spieprza to już tego nie ma tam gdzie było pół milisekundy temu. wanna musi być, nie wyobrażam sobie jak ktoś ma akurat prysznic ;P

Anonymous - Pon Sie 31, 2009 13:28

zywym, ale z ta wanna to chyba nie jak sa L3, bo w takiej kropelce to by mi sie utopila.
zywym_trudniej napisał/a:
Nadrzewne podobno umierają jak maja za mało miejsca.

tak tak slyszalam.
jutro pojde do tesco to kupie jej jakis wysoki pojemnik, bo wieksze mam w domu tylko takie co puszek i gienia w nim mieszkali, wiec sa za niskie.
Grucha napisał/a:
katasza, sam torf wystarczy w zupełności

ok, dzieki :]

Naixinka - Pon Sie 31, 2009 13:28

No dobra, właśnie sobie przeglądam różne fora terrarystyczne ale... podpowiedzcie mi, bo nie wiem gdzie szukać. Pająki dla nowicjuszy, takie wiecie, poziom trudności 1, doświadczenie 0, jadowitość 1 (skoro nie ma 0 :P ). Taki pajączek dla kogoś kto nigdy nie miał z nimi styczności itp. Taki najłatwiejszy w "obsłudze".

Btw. ja myślałam, że pająki krótko żyją, tzn. coś ok. 2-3 lat góra...

zywym_trudniej - Pon Sie 31, 2009 14:29

Avicularie doskonale pływają, więc nie martw się, nie utopi się, w pojemniku też powinny mieć kropelki wody na ściankach, bo lubią w ten sposób pic wodę.
Naciol - Pon Sie 31, 2009 14:30

Naixinka, ja jako pierwszego pajunka kupiłam sobie cambridgei, mam ją od L1 więc w miarę jak rośnie zdobywam doświadczenie. Z dorosłym na pewno bym sobie od razu nie poradziła, ale taki tyci pajączek to nic ;p