To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki vol.VII

Misokyaa - Sob Mar 06, 2010 22:01

Tess, wiele porządnych hodowli ogłasza się na allegro, po to żeby ludzie zobaczyli, ale zaznaczają, że to oni wybierają nowego właściciela.
Tess - Sob Mar 06, 2010 22:03

Misokyaa, mam inne zdanie - porządna hodowla nie musi reklamować się na allegro.
AngelsDream - Sob Mar 06, 2010 22:06

Choćby dlatego, że ma tylu chętnych na mioty w przód, że zwyczajnie szczeniaki nie zostają i nie trzeba ich wszystkim wpychać na siłę, byle tylko zeszły.
Misokyaa - Sob Mar 06, 2010 23:56

Tess, AngelsDream, może i macie racje, ja nie siedzę zbytnio w tym temacie, ale zdaniem moich znajomych, którzy jeżdżą po wystawach to nie skreśla hodowli.
AngelsDream - Nie Mar 07, 2010 00:53

Misokyaa, jasne, że są gorsze rzeczy, które powinny zaniepokoić potencjalnego chętnego - brak badań, zbyt częste mioty, mioty wczesne i późne u suk, rozmnażanie zwierząt chorych, nadmiernie strachliwych lub agresywnych, nieinteresowanie się swoimi szczeniętami, etc.

Allegro to przy tym pikuś i pestka, ale jednak hodowla z klasą ogranicza się zwykle do ogłoszeń w pismach branżowych i prowadzenia porządnej, aktualnej strony internetowej. :) Ale to też może być baaaaaaardzo mylące. Czasem malutka, mało znana hodowla może mieć milion razy lepszy miot, niż wielki, znany 'moloch'.

Misokyaa - Nie Mar 07, 2010 01:09

AngelsDream, ciesze się, że się zrozumiałyśmy :)
Jeżeli chodzi o moje psiaki to tylko jeden jest rodowodowy, a i z nim na żadne wystawy nie jeżdżę, więc tak jak mówiłam nie jestem zbyt w temacie i mówię tylko co mi powiedzieli bardziej doświadczeni 8:)

Szura - Nie Mar 07, 2010 01:19

Od dwóch dni mój tymczasowicz mnie pozytywnie zadziwia postępami w kontaktach z innymi psami. Ale żeby mi nie było za dobrze to zaczął ciągnąć na smyczy, czego nie robił poza spacerami w towarzystwie (innego psa, np. Bezy, lub człeka nadprogramowego), a dziś opił się wody (i ja i mama jak widzimy pustą miskę to dolewamy, no i ze 3 czy 4 razy wspólnie napełniłyśmy), a że pies nienauczony mówienia że chce wyjść, to mi się zlał na podłogę, patrząc mi głęboko w oczy. :P

W ogóle macie jakiś pomysł jak nauczyć dorosłego psa, żeby sygnalizował swoje potrzeby? Póki co on jest stalowy i potrafi i ponad 12 godzin wytrzymać bez spaceru i poza wpadką na początku pobytu u mnie nie brudził. Ale też wolałabym, żeby mi powiedział jak mu się chce, zdrowiej to niż trzymać.

AngelsDream - Nie Mar 07, 2010 10:29

Szura, sadzać go przed drzwiami przed każdym spacerem? Jeśli skojarzy prawidłowo, może siadać, kiedy będzie mu się chciało, a to taki prosty mechanizm, że nie powinien zaszkodzić.

Baaj ostatnio posiusiał, kiedy Celar wrócił do domu z treningów. W pewnym momencie za dużo było emocji, zaworki puściły. A normalnie umie już trzymać, tylko trzeba czasem wiedzieć, że jego proszenie = już, a nie za moment. Celar ma zawory ze stali. Na szczęście. :mrgreen:

Misokyaa, my mamy duet rodowodowo - schroniskowy i tak nam jest najlepiej. :serducho:

Wczoraj robiliśmy przymiarkę do zdjęć, na których mi zależało. Psy też się załapały: http://angelsdream.pinger...9/a-przy-okazji

Oli - Nie Mar 07, 2010 16:24

Lavi napisał/a:
Oj przepraszam za błąd;P Błądzić jest rzeczą ludzką
Ja bym się nie śmiała, bo już kilkadziesiąt razy zwracalam różnym ludziom na forum uwagę i osobiście trafia mnie szlag jak czytam coś takiego po raz enty, zwłaszcza, że Ci Angels uwagę zwrociła. Naprawdę tak trudno sobie w słowniku sprawdzic znaczenie tych słów?! To jak pisac szczór... :]
jokada - Nie Mar 07, 2010 17:50

Szura napisał/a:
W ogóle macie jakiś pomysł jak nauczyć dorosłego psa, żeby sygnalizował swoje potrzeby? Póki co on jest stalowy i potrafi i ponad 12 godzin wytrzymać bez spaceru
Mi się zdawało że mój też nie potrafi sygnalizować, trochę się tym martwiłam
bo były sytuacje że i 14 h bez spaceru siedział i nic
ale okazało się że potrafi - nie są to super czytelne sygnały, pod tytułem smycz w pysku i siedzi pod drzwiami ;)
ale wiem że jak mu się zachce (a były takie sytuacje jak miał problemy żołądkowe) to przychodzi i 'marudzi', zaczepia, chce na kolana

Rysiaczek - Nie Mar 07, 2010 18:43

Demon i jego sunia - Sabka "leśna znajdka".

Szura - Nie Mar 07, 2010 19:25

Cytat:
ale wiem że jak mu się zachce (a były takie sytuacje jak miał problemy żołądkowe) to przychodzi i 'marudzi', zaczepia, chce na kolana

No to sygnalizuje, przecież nie o to mi chodzi, żeby sobie kaganiec a mi buty zakładał. ;) mój nic, zero, null. Nie podejdzie, nie zamiałczy (a potrafi marudzić, potrafi), nic a nic.

babyduck - Nie Mar 07, 2010 19:41

negra też nie sygnalizuje. W domu wytrzymuje nawet 12 godzin jak trzeba, a u rodziców wczoraj zsikała się dwa razy. Raz jak zbiegała po schodach, a drugi raz jak tańczyła przed Deksem. Już nie mam pomysłu jak zwiększyć jej świadomość potrzeby, żeby nie popuszczała u rodziców.
pituophis - Nie Mar 07, 2010 22:36

Angelsdream, zdjęcia świetne, a Celar :serducho: :serducho:
AngelsDream - Nie Mar 07, 2010 23:23

pituophis, Celar to gwiazda, ot co! :]